• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puhkepäev. Ballaad sellest, kuidas noored sattuvad täiskasvanute maailma

  Filmi “Free Range” keskmes on peategelase Fredi iseenda, armastuse ja maailma otsingud.

  Toimetuse põrnadal puhkav noor kirjanik Fred (Lauri Lagle) vihastab pretensioonika arvustusega välja oma tüdruksõbra ajalehe peatoimetajast isa, kes noormehe päevapealt vallandab. Paraku ei jää ametist priiks saamine päeva tipphetkeks. Tüdruksõbral (Jaanika Arum) on varuks noorte maailma veelgi enam kõigutav uudis – noor neiu on rase.
  Vabaduse otsingud. Kõige sügavamale hinge poeb piiratud vabaduses peetavaid koduloomi ja -linde kirjeldava nimega “Free Range” arvatavasti noorele generatsioonile.
  Oma 20ndates ekslevaile neidudele, noormeestele on filminoorte maailmavallutus ja -valu hingelähedased. Vanemale vaatajale on tuttavamad ilmselt argimaailma reglemendid. Pika eluga harjutatud piirid ei tundu enam ebaloomulikud ega häirivad.
  Melanhoolse tooniga filmi kaunistavad stseenid Fredist koos oma elukogenud isaga (Peeter Volkonski). Krapsakalt mõjub ka Fredi tüdruksõbra ema kehastava Rita Raave lühike ent lööv osatäitmine. Ja loomulikult paelub tervikuna operaator Mart Tanieli mitmekesine pildikeel.
  Film peidab endas loomulikult ka õunpuulikke nõkse – duell kahveltõstuki ja plekk-konteineri vahel, sünk öine trollibuss, pikalt udusse kaduvad peotsteenid ning lihtne ja siiras rõõm igapäevase leiva üle.
  Viimane haarab nii Õunpuu esimese täispika filmi “Sügisballi” tegelast Theod, kes teeb Maureri naisele praemuna, kui ka noori armastajaid “Free Range’is”, kes on Fredi ülemuselt laenuks saadud raha eest soetanud lauatäie head ja paremat toidukraami.
  Veniv kaunidus. “Free Range’i” noored näitlejad on kõige selle taustal siiralt usutavad. Üldist tugevat üldmuljet nõrgestavad aga tarbetult pikad peostseenid, peaosatäitja uskumatu lapsikus ja majanduslikke hüvesid mitteväärtustava noorpaari nähtavast vaesusest hoolimata noormehe nina ehtivad ligi 300eurosed Itaalia luksusbrändi päikeseprillid.
  Kõigest hoolimata pakub film värskendust. Õunpuu pöördub oma eelmise filmiga mustvalgeks muutunud maailmast tagasi värvide ja vähemalt esmapilgul lihtsamate argimurede juurde. Ehkki reaalsusest ilmselt kontrastsem, pakub film noorusaegset äratundmisrõõmu enamikule. Õunpuu tugevus on siirus, lihtsus ja lüüriline pingutamata ilu pisimateski detailides. Selline nüansi­rikas esteetika lisab filminautlemisele lisamõõtme.
   
  Hinnang
  “Free Range. Ballaad maailma heakskiitmisest”
  Hinne: 7Režissöör: Veiko ÕunpuuOsades: Lauri Lagle, Jaanika Arum, Rita Raave jptKinodes alates: 20.09
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.