20. november 2013 kell 21:00

Sony võib uue PS4ga kasumit teenida

Sony on viimase seitsme aasta jooksul turule toonud mitu versiooni PlayStation 3st, kuid paraku on pidanud neid ikka ja jälle kahjumiga müüma. Nüüd tuleb turule Play­Station 4 ja turu-uuringufirma IHS prognoosib, et Sony võib sellega isegi kasumit teenida.

Sony PlayStation 4 analüüs näitab, et elektroonikatootja on kokku pannud konsooli, mille tootmiskulud on väiksemad kui müügihind. PlayStation 4 tootmiskulud on 372 dollarit ja jaemüügihind 399 dollarit. See tähendab IHSi hinnangul firmale 17dollarilist vaheltkasu. “PlayStation 4 võrdlemisi väike materjalikulu võimaldab ettevõttel jõuda kas nulli või teenida isegi pisikese kasumi,” ennustas IHS.

PlayStation 3 komponendid maksid mõnikord isegi 100 dollarit rohkem, kui oli jaemüügihind. “Kuigi Sony suutis PlayStation 3 tootmiskulusid oluliselt vähendada, polnud ettevõtte eesmärk teenida kasumit konsoolilt endalt, vaid mängude müügist,” ütles IHSi kulude võrdlusanalüüsi juht Andrew Rassweiler CNBC-le. “Seekord võib Sony jõuda seadmetega nullpunkti või isegi kasumisse,” lisas ta.

Graafikas on konsoolid võrdsed. PlayStation 4 plaatide lugemise laserseade maksab 28 dollarit. PlayStation 3 mudeli jaoks aastal 2009 maksis sama komponent 66 dollarit.

Esimese 24 tunniga müüs Sony Ameerika Ühendriikides ja Kanadas 1 miljon PlayStation 4. Sel reedel jõuab uus konsool Euroopasse ja ­Ladina-Ameerikasse.

Konkurent Microsoft Xbox One tuleb USAs müügile reedel ja see maksab 499 dollarit. Microsoftile on Xbox esimene uus konsool seitsme aasta jooksul. Sarnaselt PlayStation 4ga, on ka uue Xboxi sees arendajasõbralik 8tuumane protsessor ja 8 GB RAMi.

Need, kes plaanivad endale uut konsooli osta, tahavad kindlasti teada, millisel konsoolil on parem graafika. Tegelikult on seda väga keeruline öelda. Veebilehe trustedreviews.com sõnul on graafika erinevus konsoolide vahel väga väike. Tavaliselt saab graafikat hinnata selle järgi, mis on konsoolidel “kapoti” all, aga seekord on mõlemad konsoolid näitajate poolest võrdsed.

Hetkel kuum