12. detsember 2013 kell 21:00

Puhkepäev. Takistusrada

“Väljapääsumaastik” on Eesti, Soome ja Läti kunstitudengite näitus, mis paneb külalised erinevatel maastikel takistusrada läbima.

Trepil võtab külastajat vastu sinine tünn, kuhu niriseb kuskilt teadmata kohast vett. Sinist veekanalit järgides jõuab edasi esimesse näituseruumi, kus on teine sinine tünn, mis ongi vee allikas. See on pilt justkui ühelt mahajäetud ehitustandrilt.

Ehitusplats kunstisaalis. Kunstimaja keskne suur saal on transformeerunud ehitusplatsiks.

Kahekorruseline ehituskonstruktsioon vedeleb nurgas ning laua peale on jäetud plasttaldrik ja nuga, kahvel, mille omanik pidi ilmselt kiiresti oma toidukorra lõpetama ja väljapääsu otsima hakkama. Nagu näituse pealkiri vihjab.

Mõnel juhul mõjub näitus  ka nagu takistusrada, kus peab põiklema kas laest rippuvate puuklotside või põrandani ulatuvate traatide eest. Tegu ei ole jutustusega põgenemisplaanist, vaid fragmentidega, pusletükkidega, mis ei pruugi omavahel narratiivset sidet moodustada.

Väljapääsumaastik vihjaks küll nagu hädaolukorrale, ent erinevatest riikidest pärit tudengid on tõlgendanud seda väga erinevalt. Maastik ei asu ainult väljaspool koduakent, vaid ka seespool.

Purunenud taldriku tükid räägivad süüdlaslikust maastikust – mis juhtunud on? Sealsamas seinariiulile asetatud punane telliskivi ja selle peale omakorda asetatud nuga vihjavad justkui vägivallajuhtumile.

Maastik nelja seina vahel. Sanitaarmaastikku esindab valamu äravooluauk. See objekt parafraseerib nii paljusid 1960. aastate kuulsaid kontseptualiste, et nimekiri võiks olla lõputu.

Kodumaastike teemat jätkavad veel ka mitu videotööd. Videod metsade ja põldude vahel looklevate teedega vihjaksid justkui Konrad Mäe Lõuna-Eesti maastikele.

Kummastavalt mõjuvad veel korterimööblisse kinni jäänud inimkujud. Ka lihtne nõukogudeaegne elutuba võib osutuda maastikuks, ent jalgupidi sealsesse kohvilauda ja diivani sisse kinni jäänud inimesed räägivad pigem vanade mõtteviiside visast kadumisest või möödunud aegade paralüseerivast toimest.

Esinevad kunstitudengid on Indrikis Gelzis, Aksel Haagensen, Sanna Korteniemi, Art Nõukas, Kati Ots, Sven Parker, Hanna Piksarv, Martinš Rozenfelds, Kristin Reiman, Lucas Volpe, Aishah Burrows.

 

Moodne kunst

“Väljapääsumaastik”

Tartu Kunstimaja, Vanemuise 26, TartuNäitus on avatud kuni 15. detsembrini

Hetkel kuum