• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puhkepäev. Takistusrada

  “Väljapääsumaastik” on Eesti, Soome ja Läti kunstitudengite näitus, mis paneb külalised erinevatel maastikel takistusrada läbima.

  Trepil võtab külastajat vastu sinine tünn, kuhu niriseb kuskilt teadmata kohast vett. Sinist veekanalit järgides jõuab edasi esimesse näituseruumi, kus on teine sinine tünn, mis ongi vee allikas. See on pilt justkui ühelt mahajäetud ehitustandrilt.
  Ehitusplats kunstisaalis. Kunstimaja keskne suur saal on transformeerunud ehitusplatsiks.
  Kahekorruseline ehituskonstruktsioon vedeleb nurgas ning laua peale on jäetud plasttaldrik ja nuga, kahvel, mille omanik pidi ilmselt kiiresti oma toidukorra lõpetama ja väljapääsu otsima hakkama. Nagu näituse pealkiri vihjab.
  Mõnel juhul mõjub näitus  ka nagu takistusrada, kus peab põiklema kas laest rippuvate puuklotside või põrandani ulatuvate traatide eest. Tegu ei ole jutustusega põgenemisplaanist, vaid fragmentidega, pusletükkidega, mis ei pruugi omavahel narratiivset sidet moodustada.
  Väljapääsumaastik vihjaks küll nagu hädaolukorrale, ent erinevatest riikidest pärit tudengid on tõlgendanud seda väga erinevalt. Maastik ei asu ainult väljaspool koduakent, vaid ka seespool.
  Purunenud taldriku tükid räägivad süüdlaslikust maastikust – mis juhtunud on? Sealsamas seinariiulile asetatud punane telliskivi ja selle peale omakorda asetatud nuga vihjavad justkui vägivallajuhtumile.
  Maastik nelja seina vahel. Sanitaarmaastikku esindab valamu äravooluauk. See objekt parafraseerib nii paljusid 1960. aastate kuulsaid kontseptualiste, et nimekiri võiks olla lõputu.
  Kodumaastike teemat jätkavad veel ka mitu videotööd. Videod metsade ja põldude vahel looklevate teedega vihjaksid justkui Konrad Mäe Lõuna-Eesti maastikele.
  Kummastavalt mõjuvad veel korterimööblisse kinni jäänud inimkujud. Ka lihtne nõukogudeaegne elutuba võib osutuda maastikuks, ent jalgupidi sealsesse kohvilauda ja diivani sisse kinni jäänud inimesed räägivad pigem vanade mõtteviiside visast kadumisest või möödunud aegade paralüseerivast toimest.
  Esinevad kunstitudengid on Indrikis Gelzis, Aksel Haagensen, Sanna Korteniemi, Art Nõukas, Kati Ots, Sven Parker, Hanna Piksarv, Martinš Rozenfelds, Kristin Reiman, Lucas Volpe, Aishah Burrows.
   
  Moodne kunst
  “Väljapääsumaastik”
  Tartu Kunstimaja, Vanemuise 26, TartuNäitus on avatud kuni 15. detsembrini
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
USA tööturu numbrid valmistasid pettumuse
USAs loodi novembris oodatust enam kui kaks korda vähem töökohti, selgub värskest tööturu raportist.
USAs loodi novembris oodatust enam kui kaks korda vähem töökohti, selgub värskest tööturu raportist.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Veho omandas Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.