19. veebruar 2014 kell 20:19

Börs: võlakirjad ja aktsiad languses, dollar plussis

Föderaalreservi viimase kohtumise aruanne näitas, et stiimulite koomale tõmbamisega tõenäoliselt jätkatakse. Samal ajal hoiatas Rahvusvaheline Valuutafond globaalse majanduse riskide eest ja aktsiaturud läksid koos võlakirjadega langusse.

Fedi aruandest nähtus, et keskpank plaanib stiimuleid jätkuvalt koomale tõmmata, kui majanduse väljavaade ei muutu halvemaks. Turud ootavad keskpangalt selgust järgmiste sammude üle, kuna ühe tegurina kukkus töötusemäär läinud kuul 6,6%ni, mis on vaid 0,1 protsendipunkti kaugusel Föderaalreservi seatud eesmärgist.

IMF samal ajal hoiatas, et edasi kestvad rahutused arenevatel turgudel ning eurotsooni deflatsioon kahjustavad maailmamajanduse väljavaadet.

USA valitsusvõlakirjade hinnad olid täna languses, mis tähendab, et nende tootlused tõusid. 10aastase valitsusvõlakirja tootlus tõusis tänasega 3 baaspunkti, 2,74%ni.

Samal ajal rallis maagaasi hind 11% ning tõusis kõrgeima tasemeni pärast 2008. aastat. Ilmaprognooside kohaselt on veelgi enam külma õhku tulemas enamikesse Ühendriikide osariikidesse. Aasta algusest on maagaasi hind USAs kallinenud 45%.

S&P 500 kukkus tänasega 0,65% ning sulgus 1828,75 punktil. Dow Jonesi tööstuskeskmine andis järele 0,56% ja läks õhtule 16 040,56 punktil. Nasdaqi komposiitindeks andis järele 0,82% ning sulgus 4237,95 punkti peal.

Kulla hind oli täna tugeva dollari tõttu languses, odavnedes esimest korda viimase üheksa kauplemispäeva jooksul. Väärismetalli unts odavnes 0,97% ning maksis 1311,50 dollarit. Nafta kallines samal ajal 1% jagu, tõustes 103,45 dollarini barrelist.

Valuutaturul kallines dollar täna suure hulga arenevate turgude valuutade vastu. Euro odavnes dollari vastu 0,17% ning võrdus päeva lõpus 1,3735 dollariga.

 

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum