Ukraina kriis süveneb

Sirje Rank 19. veebruar 2014, 17:35

Ukraina kriis süveneb - Lvovi oblast teatas, et ei allu enam president Viktor Janukovitši valitsusele ning veel vähemalt neljas oblastis võtsid protestijad üle valitsuse ja miilitsa hooneid.

"Võime olla tunnistajaks kodusõja esimesele tunnile," ütles Poola peaminister Donald Tusk täna Poola parlamendis. "Meie ees jätkub riigi hävitamine. Kui meeleavalduste käigus inimesed hukkuvad ja viga saavad, vastutavad võimulolijad. Selles ei ole Kiievis mingit kahtlust," ütles ta.

Janukovitš saatis teisipäeval miilitsa eriüksused meeleavaldajate vastu, et vastasseisule jõuga lõpp teha. Vähemalt 25 inimest on kokkupõrgetes surma saanud, vigastatuid on sadu.

Ukraina armee on teatanud, et ei plaani sõdureid meeleavaldajate vastu saata. Küll aga tugevdati järelevalvet relvaladudes. Protestijate kätte on sattunud üle 1500 relva ning hulgaliselt laskemoona.

Ukraina võlakirjade ja aktsiate hinnad reageerisid järsu langusega. Juunis maksmisele tulevate valitsusvõlakirjade tootlus hüppas 34,27 protsendile, 2023. aastal maksmisele tulevate võlakirjade tootlus kerkis 11,45%-le. Börsil kukkusid aktsiate hinnad päeva sees üle 4%. Ukraina võimaliku maksejõuetuse vastu kindlustamise hind kerkis kõrgeimale tasemele 2009. aasta juulist. Grivna nõrgenes 1% võrra ligi 9 grivnale dollarist.

Inimesed jätkasid täna Kiievi keskväljakul protestimist, ümber piiratuna miilitsa eriüksustest.

Euroopa Liit astub samme Ukraina mõjukaimate tippametnike välismaal asuvate varade külmutamiseks. Isegi kõige vastumeelsemalt sanktsioonidesse suhtunud ELi liikmesriigid on Ukrainast tuleva telepildi mõjul suhtumist muutnud.

"On terve rida sanktsioone, mida saab rakendada, sealhulgas üksikisikute vastu," ütles Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius enne Prantsusmaa ja Saksamaa valitsusliikmete tänast kohtumist Pariisis. Prantsusmaa president Francois Hollande ütles, et EL peab karistusmeetmeid rakendama võimalikult kiiresti. Kohtumisel Hollande'iga toetas sanktsioonide kehtestamist ka Saksamaa kantsler Angela Merkel.

Homme tulevad kokku ELi välisministrid, et kaaluda kõiki võimalikke meetmeid, sealhulgas sanktsioone, ütles ELi välispoliitika kõrge esindaja Catherine Ashton.

USA asepresident Joe Biden helistas taas Viktor Janukovitšile, et väljendada väga sügavat muret riigis toimuva pärast ning manitseda valitsust olukorda leevendust tooma.

Venemaa süüdistab vägivalla ägenemises ekstremiste ja radikaalseid elemente, ütles president Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov. Tema sõnul oli Putinil teisipäeva õhtul Janukovitšiga telefonivestlus, kuid mingit nõu, kuidas toimida, ta Peskovi väitel ei andnud.

Venemaa välisministeerium süüdistas vägivalla eskaleerumises Ukraina opositsiooni ja lääneriikide poliitikuid oma vaikiva heakskiiduga.ELi valitsused keelduvad tunnistamast, et kogu vastutus radikaalsete meetmete eest lasub opositsioonil, teatas ministeerium oma veebilehel.

Vägivallalaine on levinud Kiievist kaugemale. Protestijad ründasid miilitsa peakorterit Ternopilis ja Ivano-Frankivskis, mis mõlemad asuvad Ukraina lääneosas. Lutskis pandi põlema võimuparteide kontorid.

Kiievis on seisatud metroo, seatud teedele kontrollpunktid, et takistada pealinna pääsu ning opositsiooni telekanal TV5 eetrist maha võetud. Koolid ja lasteaiad Kiievi südalinnas olid ka täna suletud.

Ukraina opositsioon tahab tagasi pöörata muudatused Ukraina konstitutsioonis, mis tugevdasid president Viktor Janukovitši võimu ning arendada tihedamaid sidemeid Euroopa Liiduga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    20. February 2014, 00:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing