• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puhkepäev. Läbilõige Pärdi loomingust

  Nargenfestivali suvehooaja lõpetavad Pärdi päevad, millele annavad seekord erilise aktsendi kaks suurt tunnustust: Grammy võit ja  kevadel toimunud ülimenukad kontserdid maailmakuulsates saalides Washingtonis ja New Yorgis.

  Avakontserdiga tähistataksegi Eesti ja Läti muusikute jaoks ühist suurt tunnustust – Grammy võitu parima kooriesituse kategoorias. Esinevad Tui Hirv, Rainer Vilu, Vox Clamantis, Läti Raadio koor, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Sinfonietta Riga ja Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste juhatusel. Esitamisele tuleb tervikuna  kava “Adam’s Lament”, mis tõi aasta alguses Tõnu Kaljustele muusikamaailma mainekaima auhinna.
  Teoste erinev kõla. “Kõlamaailm, kuidas laulda ühte või teist teost, see tihtipeale paneb muusikale hoopis teise pitseri, kuigi partituuris on noodid kõik ühtemoodi kirjas. Missugust kõla sa helilooja loomingus ja konkreetses teoses tahad välja tuua, see ongi see mäng, mida minul meeldib mängida,” sõnas Tõnu Kaljuste.
  Arvo Pärdi kõige ulatuslikumat kooriteost “Kanon Pokajanen” on Pärdi päevadel ainukordne võimalus kuulata kahes erinevas esituses. Eesti Filharmoonia Kammerkoori täiskõlale sekundeerib ansambli Vox Clamantise kammerlikum interpretatsioon, mida toetab Issanda Muutmise kiriku imepärane akustika.
  Festivali kolmandal päeval kõlaval kontserdil “Festina lente” toovad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester ettekandele kava, mis koosneb peamiselt 1980ndatel sündinud teostest.
  See on aeg, mil Pärdi muusikast ja esitustest maailmas teati, aga räägiti Eestis kõige vähem. Nende teoste pühendused räägivad inimestest, kes on olnud helilooja loometeel olulised, nagu filmirežissöör Grigori Kromanov, plaadifirma ECM juht Manfred Eicher, muusikateadlane ja kirjastuse Universal Edition kauaaegne töötaja Alfred Schlee.
  Tagasivaade loomingule. Lisaks on kavas kontsert “Sarah Was Ninety Years Old”, kus esineb NYYD Ensemble’ist välja kasvanud ja alles mullu oma tegutsemist alustanud YXUS Ensemble.
  Esitamisele tulevad teosed 27. oktoobril 1976 Estonia kontserdisaalis aset leidnud Hortus Musicuse legendaarse kontserdi kavast, mille pealkirjaks olevat sõna – tintinnabuli – kuulis toonane publik esimest korda. Need tookord vanamuusikapillidega kõlanud teosed märgivad Arvo Pärdi uue loomestiili algust ning on helilooja tintinnabuli-muusika alustalad. Solistina astub üles Haagi Kuninglikus Konservatooriumis barokklaulu erialal magistrikraadi omandanud sopran Maria Valdmaa.
  11. septembril, Arvo Pärdi sünnipäevakontserdiga, pannakse festivalile punkt.
   
  Klassika
  Pärdi päevad 2014
  2.–11.09 Tallinnas kirikutesPiletid: 12–40 eurot, pass 90 eurotwww.nargenfestival.eeTASUB TEADA: kuni 31.08 näeb Eesti Arhitektuurimuuseumis Arvo Pärdi Keskuse uue hoone konkursi töid
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Gregor Raudvere: kalli elektri kurja juur
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Elektriautotootjad SECiga pahuksis
USA Väärtpaberi-ja Börsikomisjon (SEC) on nii Tesla kui ka Lucid Motorsi uurimise alla võtnud, vahendab Yahoo Finance.
USA Väärtpaberi-ja Börsikomisjon (SEC) on nii Tesla kui ka Lucid Motorsi uurimise alla võtnud, vahendab Yahoo Finance.
Elektri hind tõusis uue rekordini Novembri algusega võrreldes 15kordne tõus
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Tööstur: tootjad peaksid julgemalt hindu tõstma
"Et ettevõtted oleksid tugevad, arendaksid tootmistehnoloogiaid ja saaksid teha rohelisemaid valikuid, on toote hinna tõstmine paratamatu," ütles mööblitootja Bed Factory Sweden juht Indrek Aasna hiljuti konverentsil "Tööstuse äriplaan 2022".
"Et ettevõtted oleksid tugevad, arendaksid tootmistehnoloogiaid ja saaksid teha rohelisemaid valikuid, on toote hinna tõstmine paratamatu," ütles mööblitootja Bed Factory Sweden juht Indrek Aasna hiljuti konverentsil "Tööstuse äriplaan 2022".