28. august 2014 kell 21:00

Puhkepäev. Läbilõige Pärdi loomingust

Nargenfestivali suvehooaja lõpetavad Pärdi päevad, millele annavad seekord erilise aktsendi kaks suurt tunnustust: Grammy võit ja  kevadel toimunud ülimenukad kontserdid maailmakuulsates saalides Washingtonis ja New Yorgis.

Avakontserdiga tähistataksegi Eesti ja Läti muusikute jaoks ühist suurt tunnustust – Grammy võitu parima kooriesituse kategoorias. Esinevad Tui Hirv, Rainer Vilu, Vox Clamantis, Läti Raadio koor, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Sinfonietta Riga ja Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste juhatusel. Esitamisele tuleb tervikuna  kava “Adam’s Lament”, mis tõi aasta alguses Tõnu Kaljustele muusikamaailma mainekaima auhinna.

Teoste erinev kõla. “Kõlamaailm, kuidas laulda ühte või teist teost, see tihtipeale paneb muusikale hoopis teise pitseri, kuigi partituuris on noodid kõik ühtemoodi kirjas. Missugust kõla sa helilooja loomingus ja konkreetses teoses tahad välja tuua, see ongi see mäng, mida minul meeldib mängida,” sõnas Tõnu Kaljuste.

Arvo Pärdi kõige ulatuslikumat kooriteost “Kanon Pokajanen” on Pärdi päevadel ainukordne võimalus kuulata kahes erinevas esituses. Eesti Filharmoonia Kammerkoori täiskõlale sekundeerib ansambli Vox Clamantise kammerlikum interpretatsioon, mida toetab Issanda Muutmise kiriku imepärane akustika.

Festivali kolmandal päeval kõlaval kontserdil “Festina lente” toovad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester ettekandele kava, mis koosneb peamiselt 1980ndatel sündinud teostest.

See on aeg, mil Pärdi muusikast ja esitustest maailmas teati, aga räägiti Eestis kõige vähem. Nende teoste pühendused räägivad inimestest, kes on olnud helilooja loometeel olulised, nagu filmirežissöör Grigori Kromanov, plaadifirma ECM juht Manfred Eicher, muusikateadlane ja kirjastuse Universal Edition kauaaegne töötaja Alfred Schlee.

Tagasivaade loomingule. Lisaks on kavas kontsert “Sarah Was Ninety Years Old”, kus esineb NYYD Ensemble’ist välja kasvanud ja alles mullu oma tegutsemist alustanud YXUS Ensemble.

Esitamisele tulevad teosed 27. oktoobril 1976 Estonia kontserdisaalis aset leidnud Hortus Musicuse legendaarse kontserdi kavast, mille pealkirjaks olevat sõna – tintinnabuli – kuulis toonane publik esimest korda. Need tookord vanamuusikapillidega kõlanud teosed märgivad Arvo Pärdi uue loomestiili algust ning on helilooja tintinnabuli-muusika alustalad. Solistina astub üles Haagi Kuninglikus Konservatooriumis barokklaulu erialal magistrikraadi omandanud sopran Maria Valdmaa.

11. septembril, Arvo Pärdi sünnipäevakontserdiga, pannakse festivalile punkt.

 

Klassika

Pärdi päevad 2014

2.–11.09 Tallinnas kirikutesPiletid: 12–40 eurot, pass 90 eurotwww.nargenfestival.eeTASUB TEADA: kuni 31.08 näeb Eesti Arhitektuurimuuseumis Arvo Pärdi Keskuse uue hoone konkursi töid

Hetkel kuum