Sirje Rank • 30. september 2014 kell 7:45

Merkel ei näe põhjust Venemaa sanktsioone leevendada

Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Soome peaminister Alexander Stubb.  Foto: Scanpix/Reuters

Eile Berliinis Soome peaministri Alexander Stubbiga kohtunud Saksamaa kantsler Angela Merkel ütles, et Venemaa-vastaste sanktsioonide leevendamine on alles kaugel.

Eile Berliinis Soome peaministri Alexander Stubbiga kohtunud Saksamaa kantsler Angela Merkel ütles, et Venemaa-vastaste sanktsioonide leevendamine on alles kaugel.Täna arutavad Ukraina rahuplaani täitmist ning sanktsioonidega jätkamist või leevendusi ELi liikmesriikide alalised esindajad. Selline ülevaatus lepiti kokku, kui EL septembri alguses karmistas Venemaa-vastaseid sanktsioone.Merkeli sõnul näitavad viimased sündmused, et olukord Ida-Ukrainas on kõike muud kui rahulik. "Ma ei näe Venemaa positsioonis praegu mingit muutust," ütles Merkel eile ühisel pressikonverentsil Alexander Stubbiga, vahendab agentuur Bloomberg.Tõmmates paralleele Ida-Saksamaaga, ütles Merkel, et vastasseis Venemaaga võib kesta veel väga pikalt. "Ida-Saksamaaga läks aega 40 aastat. Ajalugu näitab, et vahel tuleb vastu pidada pikka aega ja mitte nelja kuu pärast küsida, kas on ikka veel alust oma nõudmisi jätkata," ütles Merkel.Ka Stubb möönis, et vastasseis Venemaaga ilmselt ei lahene niipea. "Tegemist on pikaajalise situatsiooniga," ütles Stubb.Eile ütles Ukraina armee pressiesindaja Andrii Lõsenko, et septembri alguses kehtestatud relvarahust alates on viimase ööpäeva jooksul kantud suurimaid kaotusi. Ukraina sõduritest 9 sai surma ja 27 haavata. Kokku on hukkunuid juba üle 3500.Pressikonverentsil kerkis küsimus ka Soome tuumakoostööst Venemaaga, mida Saksamaa kantsleri büroo kinnitusel liidrite kõnelustel ei arutatud.Pressikonverentsil seda teemat puudutanud küsimusele vastas Merkel, et esialgu võib Euroopa energiakoostöö Venemaaga jätkuda. "Olukorda võidakse uuesti hinnata, kui Venemaa jätkab kesksete põhiväärtuste rikkumist," vahendas Helsingin Sanomat.Saksamaa saab Venemaalt 38% tarbitavast gaasist.Stubb ütles, et Venemaa on en energiaküsimustes Soomele usaldusväärne partner.Saksamaa suursaadik USAs Peter Wittig ütles eile Washingtonis Bloombergi üritusel, et Putin on oma käitumisega hävitanud Euroopa usalduse."Putini poliitika (Ukrainas - toim.) on hulga usaldust hävitanud," ütles Wittig. "Ja ma arvan, et seda taastada on raske."Stubb kordas Berliinis, et NATO liikmelisust Soome praeguse valitsuse mandaadi ajal ei taotle. Selliseid otsuseid tehakse pigem n-ö hea ilmaga, mitte siis, kui ilm on halb, ütles ta.Erilise õhinaga ei hakanud Stubb eile kinni ka ettepanekust hakata aktiivsemalt osalema Rootsi ja Poola eestveetud ELi naabruspoliitika programmist, vahendas Berliinist Helsingin Sanomat.

Hetkel kuum