Mait Kraun • 2. oktoober 2014 kell 19:54

Septembrikuu seitse kuumimat aktsiat

GoPro asutaja Nicholas Woodman  Foto: Bloomberg

Septembrikuu on börsil olnud sündmusterohke: Hiina e-kaubandusettevõte Alibaba läbis rekordilise 25 miljardi dollari suuruse aktsiaemissiooni (IPO), Apple tuli välja uute toodetega ning mitmed aktsiad on teinud suuri tõuse.

Järgnevalt toome välja börsimaaklerfirma Capital One poolt avaldatud andmed, mis hõlmavad endas seitsme enim otsitud aktsia nimesid. Kokku on maaklerifirmal umbes 1,3 miljonit aktiivset investorit.1) Alibaba: Alibaba on New Yorgi börsil kaubelnud vaid 8 päeva, kuid septembrikuus oli just selle ettevõtte aktsiat otsitud kõige enam. Hiina e-kaubandushiid sai kasu tohutust meediakärast, mis kaasnes ettevõtte rekordilise, 25 miljardi dollari suuruse IPOga.2) Apple: Apple'il on lojaalne ja kirglik kliendibaas ning ettevõtte aktsia on üks enimkaubeldavaid maailmas. Apple sai sel kuul hoogu juurde, sest paiskas müüki uued iPhone 6 nutiteleonid. Esimesel nädalavahetusel tehti ka 10 miljoni telefoniga müügirekord.3) Yahoo: Alibaba ei olnud ainus, kes aktsiaemissioonist kasu sai. Tehnoloogiaettevõtet Yahoo kasutati enne IPOt Alibaba asemikuna, sest Yahoo omab ettevõttes suurt osalust. Inimesed ostsid aktsiaemissioonile eelnenud nädalatel tugevalt Yahoo aktsiat, mis tõusis septembris kokku 6 protsenti.4) GoPro: Ettevõtte aktsia on börsil kaubelnud juunikuust saati, kuid selle „ekstreemne“ bränd on võtnud oma koha ka investorite teadvuses.Seda heal põhjusel. Vaatamata sellele, et riskantsetel varadel oli halb september, tõusis GoPro aktsia lausa 81 protsenti. See on ka nimekirja parim tootlus. Juuni algusest on GoPro aktsia tõusnud lausa 290 protsenti.5) Ford: Ettevõtte populaarsus pole tulnud aga headest uudistest. Investorid on viimasel ajal autotootja aktsiale pidurit pannud, sest Ford teatas, et oodata on prognoositust kasinamat kasumit, samuti on probleeme välismaise müügiga ning autode kvaliteediga. Kokku kukkus Ford septembris 15 protsenti.6) Tesla: Elektriautode tootja on viimasel ajal saanud tugevalt tähelepanu. Alates 2013. aasta algusest on Tesla aktsia rallinud 600 protsenti.Ettevõtte tegevjuht Elon Musk sõnas eelmisel kuul, et tema arvates on Tesla aktsia veidi üle hinnatud. Wall Street reageeris ning ettevõtte aktsia on septembrikuus langenud 11 protsenti. Pikaajaliselt peetakse Teslat siiski väga heaks ostuks.7) Facebook: Facebooki aktsia tõusis septembris 5,6 protsenti, millega tehti ära teistele internetiaktsiatele nagu Weibo (-6%), LinkedIn (-8%) ja Yelp (-17%).Maailma suurima sotsiaalvõrgustik tähistas septembris turuväärtuse tõusmist 200 miljardile dollarile.

Hetkel kuum