Äripäev • 19. detsember 2014 kell 13:44

Gorbatšov: USA vajab perestroikat

Mihhail Gorbatšov  Foto: epa

Ameerika tuleb peatada, peatada sõbralikult, leiab Nõukogude Liidu esimene ja viimane president Mihhail Gorbatšov.

Ameeriklastel on raske elada ühiskonnas, mis on rajatud jõumehhanismidele ja seepärast on Ühendriikidele vajalik "perestroika", ütles Gorbatšov intervjuus Kremli-meelsele telekanalile RT.Väljendades oma suhtumist USA praegusesse poliitikasse ja olukorda maailmas märkis Gorbatšov, et Ühendriikidel on kindel õigus võtta vastu otsuseid kogu maailma huvides, ometi, kui Ameerika tahab olla liider, ei saa ta teha otsuseid üksi."Ameerika tuleb peatada, peatada sõbralikult, partnerlikult. Peame olema realistid: USA on selline fenomen, kellega tuleb maailmas arvestada, ja neil on kindel õigus öelda häid sõnu ja võtta vastu otsuseid kogu maailma huvides. Amerika tahab olla liider - ja ta võibki olla liider, aga partnerluses teiste maadega," rääkis Gorbatšov Venemaa propagandakanalis.Veel märkis NSV Liidu ekspresident, et Ühendriikide rahvas ei taha sõdu, mida peab nende valitsus. "Perestroikat on neile vaja! Ma võin seda veelgi korrata," ütles ta.Rääkides USA rollist Ukraina kriisis ütles Gorbatšov, et vastutuse nihutamine kriisi eest teistele riikidele on "ameerikalik asjaajamine". "See on ameerikalik asjaajamine - veeretada vastutus teistele. Ajakirjandus tagab neile kõik, see tõestab pagan teab mida! Hüppas kurat välja nuusktubakatoosist? Tõestab seda, kui vaja."Telekanali RT (endise nimega Russia Today) lõi Kreml selleks, et levitada oma mõtet ingliskeelses maailmas ning see levib üle 100 riigis.

Hetkel kuum