Mait Kraun • 14. september 2015 kell 17:48

Venemaa ehitab Kaug-Itta suure mängupõrgu

Kasiino Moskvas  Foto: epa

Vähem kui kuu aja pärast avatakse Venemaal Siberis suur kasiinode kompleks. Sellega tahetakse konkurentsi hakata pakkuma mängupealinnadele nagu Las Vegas, Monte Carlo ja Macao, vahendab CNBC.

Tigre de Cristali nime kandev kasiinokompleks ehitatakse Vladivostoki – täpne asukoht on vaid 200 kilomeetrit Põhja-Korea piirist. See on osa Venemaa meeleheitlikust püüdlusest arendada ka riigi idapoolseid osi. Mongoolia läänepiirist kuni Beringi väinani on inimesed vaesunud ja infrastuktuur on välja arendamata.

Uus kasiino on üks kümnetest projektidest, millega Moskva loodab seda olukorda muuta. Sealses piirkonnas võimaldab valitsus investoritele vähem regulatsioone, maksusoodustusi ja viisavabastust.

Üks maailma suurimatest mängurluse investoritest on oma panused juba teinud. Macao kasiinomagnaat Lawrence Ho on Tigre de Cristali peamine investor. „Me oleme Primorsky Krais suurimad erainvestorid,“ ütles Ho investeerimisfirma strateegia juht Eric Landheer. „Esimeses faasis investeerime me 500 miljonit dollarit. Lõpuks ulatub investeering 900 miljonini.“

Mängupõrgu asukoht ei pruugi eurooplaste jaoks atraktiivne olla. Küll aga on kompleks väga lähedal Jaapanile, Hiinale ja mitmele teisele Aasia riigile. „Seal ümbruses elab kolmetunnise lennu raadiuses 300 miljonit inimest,“ ütles Craig Ballantyne, kes juhib Tigre De Cristali projekti. „Me eeldame, et 80 protsenti klientidest on venelased. 80 protsenti rahast tuleb aga hiinlastelt,“ lisas ta.

Hetkel kuum