Äripäev • 29. oktoober 2015 kell 11:41

Moldovas kukkus Euroopa-meelne valitsus

Moldova lipp  Foto: EPA

Moldovas kukutas täna parlamendi Venemaa-meelne opositsioon häälteenamusega euromeelse valitsuse, mille eesotsas oli peaminister Valeriu Strelet.

Moldova 101-liikmelises parlamendis andis valitsuse tagasiastumise poolt hääle 65 saadikut, kelle seas olid sotsialistid, kommunistid ja demokraatliku partei esindajad. Valitsuskoalitsiooni kuuluvad 18 liberaaldemokraati hääletasid vastu, ülejäänud jäid erapooletuks või ei osalenud.

Valitsuse tagasiastumist nõudvas resolutsioonis põhjendavad selle autorid sotsid ja kommunistid, et peaminister Strelet pole õigustanud nende usaldust: „Viimastel nädalatel pole peaminister Strelet tegelnud tööga valitsuses, vaid kaitsnud oma parteijuhti Vlad Filatit, kes on korruptsioonikahtlusega vahi all. Me oleme peaministrile ka märkusi teinud, kuid paraku töötas tema nii, nagu pidas vajalikuks.“ Opositsiooni esindajate sõnul olevat kogu valitsuse töö tekitanud hulga küsimusi.

Demokraatide esindaja Marian Lupu kommenteeris, et oma peaaegu saja tegutsemispäeva jooksul pole ministrite kabinet välja töötanud riigi kriisist väljumise plaani. „Me oleme näinud peaministri reise, sealhulgas ka välismaale, tema briifinguid ja deklaratsioone, aga me ei ole näinud konkreetset tööd riigi hüvanguks. Nii enam edasi minna ei saa,“ kuulutas parlamendis kõneldes venemeelne Lupu.

Oma lahkumiskõnes lükkas peaminister Strelet need süüdistused tagasi ja nimetas Lupu ja tema partei avaldusi demagoogia kõrgpilotaažiks. „Ma olen tõsiselt mures meie maa saatuse pärast. Näen, et osadel poliitikutel pole soovi toetada vähimatki stabiilsust. Nad taotlevad kaost, seepärast hääletasidki valitsuse errumineku poolt,“ ütles Strelet.

Täna korraldasid Moldova sotsid Cisinaus parlamendi hoone ees ka valitsusvastase miitingu ja meeleavalduse, kus nõudsid valitsuse tagasiastumist.

Moldova sõlmis eelmise aasta juunis Euroopa Liiduga assotsieerimislepingu ning põhjaliku ja laiaulatusliku vabakaubanduslepingu, hüljates Venemaa juhitud Tolliliidu, kuhu kuuluvad Kasahstan, Valgevene, Armeenia ja Kõrgõzstan.

Moldova endine peaminister Filat vahistati sel kuul kahtlustatuna ulatuslikus korruptsioonis. Teda süüdistatakse 260 miljoni dollari eest altkäemaksude võtmises.

Hetkel kuum