Sirje Rank • 5. jaanuar 2016 kell 11:28

Cameron lubab ministritel hääletada ELi vastu

Suurbritannia peaminister David Cameron ei nõua ministritelt valitsuse ühise positsiooni järgimist.  Foto: Scanpix/Reuters

Suurbritannia peaminister David Cameron jätab valitsuse liikmete endi otsustada, kas nad liituvad leeriga, mis pooldab Suurbritannia jätkamist ELis või liidust lahkumist.

Sellest teatab Cameron täna Briti parlamendi alamkojas, ütles valitsusametnik, kes ajakirjanikke sündmuse eel teavitas.

Tavaliselt eeldatakse valitsuse ministritelt ühiselt kokku lepitud valitsuse positsiooni järgimist, isegi kui nad on eriarvamusel. See tähendaks, et kui Cameron kavatseb kampaaniat teha Suurbitannia jätkamise poolt reformitud Euroopa Liidus, siis tuleks euroskeptilistel ministritel amet maha panna.

Praegu on otsustatud nii, et valitsuse positsiooni toetamise nõue jääb kehtima Suurbritannia ja ELi läbirääkimiste ajaks, ütles ametnik. Kui kokkulepe on selge, võtab valitsus uuesti seisukoha, kuid ministritel on võimalik seejärel kampaaniat teha nii liidus jätkamise poolt kui vastu, vahendas agentuur Bloomberg.

Referendumi toimumise võimaliku ajana on nimetatud juunit-juulit või septembrit. Kokkuleppe ELiga Suurbritannia nõudmiste üle loodab Cameron saavutada veebruaris.

Suurbritannia referendum, mis võib otsustada liidust lahkumise kasuks, on tänavu üks tõsisemaid Euroopa Liidu ees seisvaid ohte. Euroopa riikide sõjajärgse aja järjest tihedama koostöö asemel oleks see esimene samm vastassuunas.

Hetkel kuum