Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Bürood kurdavad heade maaklerite vähesuse üle

    Maakler Agur Tammistu sõnul puudub Eestis maakleri ameti seadusandlik regulatsioon, mistõttu tööpõld on avatud kõigile, kel pealehakkamist.Foto: Meeli Küttim

    Ehkki Eestis pole maaklerina tegutsejale kehtestatud eeskirja ja tööpõld on avatud kõigile, valmistab uute maaklerite leidmine kinnisvarabüroodele palju peavalu.

    Põhjus peitub selles, et maakleritele ei pakuta kindlat palka, vaid sissetulek sõltub müügitöö tulemustest. Paljudele muidu sobivate müügioskustega kandidaatidele selline ebastabiilsus ei sobi, kirjutab 8. veebruari Äripäev kinnisvara rubriigis.
    Arco Vara vanemmaakler Agur Tammistu ütles, et Eestis puudub maakleri ameti seadusandlik regulatsioon, mistõttu tööpõld on avatud kõigile, kel suhtlemisoskust ja pealehakkamist.
    Tammistu sõnul on küll kinnisvarakoolitused ja kinnisvarakool, mille järel saab tõendi, et koolitus on läbitud. Kui ollakse kaks aastat maaklerina töötanud, on võimalus teha Eesti Kinnisvarafirmade Liidus eksam ja saada kutselise maakleri tunnistus. "Mis annab hea enesetunde ja tiitli maakleri nime juurde," sõnas ta.
    OÜ MyHome kinnisvarabüroo kutseline kinnisvaramaakler Gerdi Arupõld märkis, et nende büroole on teenuse kvaliteet väga oluline ja seetõttu panustab büroo väljaõppele. Arupõllu sõnul ei soovi ettevõte kasvada suureks kombinaat-kinnisvarabürooks ja seepärast eelistavad nad maakleritena n-ö puhtaid lehti ehk inimesi, kellest büroo ise edukad maaklerid koolitab.
    "Kui meie uksele koputab inimene, kes pole maaklerina töötanud, kuid kel on vajalikud isikuomadused, võtame ta esmalt maakleri assistendiks," selgitas Arupõld. Nii saab tema sõnul ligi poole aasta jooksul õppida teiste maaklerite käe all selgeks töövõtted ning käia koolitustel, alles siis saab inimene nooremmaakleri staatuse ja hakata ise tehinguid tegema.
    "Maakleri assistendile maksame ka töötasu, mis on seotud assisteeritava maakleri sissetulekuga. Assistendiks olemise periood on ühtlasi justkui katseaeg. See on piisav, et assistent näeks, kas talle töö sobib," rääkis Arupõld. Samuti näeb ettevõte, kas temast võib saada hea ja edukas maakler.

    Maakleribüroodel on mitu võimalust uute töötajate leidmiseks

    Ise koolitamine. Büroo koolitab kinnisvarasektoris nullist alustanu ise välja. Inimestel on võimalus ligi poole aasta jooksul õppida teiste maaklerite käe all selgeks peamised töövõtted ning käia koolitustel. Seejärel saab inimene nooremmaakleri staatuse ja võimaluse ise tehinguid tegema hakata. Kui ollakse kaks aastat maaklerina töötanud, on võimalus sooritada Eesti Kinnisvarafirmade Liidus eksam ja saada kutselise maakleri tunnistus.

    Üleostmine. Ostetakse kogenud maaklerid teistest firmadest üle.

    Häid müüjaid napib alati
    Poole aasta pikkune koolitusperiood on algajale maaklerile ette nähtud ka Uus Maa kinnisvarabüroos. Uus tulija läbib koolituse, mis kestab neli kuni kuus kuud, paralleelselt alustatakse ka tööga.
    Uus Maa kinnisvarabüroo personalijuht Mari Moora ütles, et alustajatele määratakse juhendaja ja mentor, lisaks iga nädal koosolekud ja koolitused. "Koolitus lõpeb firmas kolmeosalise eksamiga, millele pääsemise eeldus on teatud tehingute arv, läbitud koolitused ja loetud raamatud," rääkis Moora. Tema sõnul valib nende büroo uue maakleri siis, kui tuntakse, et kandidaat on sada protsenti õige. Aastas kandideerib ettevõttesse umbes 500 inimest, kellest värvatakse ligikaudu üks-kaks protsenti.
    "Häid müügiinimesi ei ole kunagi liiga palju, seega kui peaks juhtuma, et kandideerib viis sobivat inimest, siis võtame nad kõik vastu. Samas kui juhtub, et sada protsenti õiget kandidaati ei leidu, ei vali me kedagi," rääkis Moora, kelle sõnul Uus Maas saavad maaklerina alustada vaid täielikult sobivad kandidaadid. "Kes on tulevase karjääriraja enda jaoks läbi mõelnud ning on töökas, positiivne, eetiline ja kelle väärtused sobivad meie ettevõtte väärtusetega," selgitas ta.
    Arupõld kirjeldas, et maakler peab olema julge, enesekindel, aus, empaatiline ja väga hea suhtleja. Ta peab armastama müügitööd, samuti on olulised täpsus ja korrektsus. "Maakleritöö ei sobi inimesele, kes soovib tööl käia kellast kellani ja eeldab tehtud töö eest igakuist kindlat ja stabiilset sissetulekut. Maakleriks sobib ettevõtja hingega inimene, kes mõistab, et edu on ta enda kätes," selgitas Arupõld.
    Samas tunnistas ta, et kinnisvarabüroodele on uute maaklerite leidmine vaevarikas protsess, sest maakleritele ei pakuta kindlat palka, vaid sissetulek sõltub müügitöö tulemustest, ent paljudele kandidaatidele selline ebastabiilsus ei sobi. 

    Maakleriks sobiv inimene on:

    Suhtlustalent. Maakler peab olema julge, enesekindel, aus, empaatiline ja väga hea suhtleja.

    Hingelt müüja. Ta peab armastama müügitööd, samuti on väga olulised täpsus ja korrektsus.

    Ebastabiilsusega kohaneja. Amet ei sobi inimesele, kes soovib tööl käia kellast kellani ja eeldab tehtud töö eest igakuist kindlat ja stabiilset sissetulekut.

    Nakatunud ettevõtluspisikuga. Maakleriks sobib ettevõtja hingega inimene, kes mõistab, et edu on ta enda kätes -  palk sõltub tehingute arvust ja väärtusest.

    Õpe käib töökeskkonnas
    Maakleriks õppimine toimub töökeskkonnas. "See on paljuski justkui tundmatus kohas vette hüppamine. Kui kuue kuu pärast veel pinnal hulbid, on lootust, et aasta pärast oledki maakler valmis," märkis Tammistu, tunnistades samas, et tavapäraselt jääb aasta jooksul kaheksast alustajast üksnes kaks pinnale.
    Tammistu sõnul on ettevõttes välja kujunenud süsteem, et esimene pool aastat ettevõte investeerib uude töötajasse ja selle aja jooksul ei oodata suuri tehinguid. Kuue kuu jooksul peaks uus maakler tegema vähemalt neli tehingut, seejärel saab ta sooritada ettevõttes maaklerieksami. Pärast edukat läbimist võib visiitkaardile trükkida ametinimetuseks maakleri elukutse ning suureneb ka maaklertasu protsent, mida firma maksab.
    Alustava maakleri seisukohast rääkides on Tammistu sõnul kõige lihtsam alustada juba tuntud kinnisvarafirmas - esimesest päevast end tuntud brändi alt müües tekib kohe usaldus. Samuti toetab sel juhul ettevõte ja kollektiiv kõikides küsimustes.   
    Ebastabiilne palganumber heidutab
    Arco Vara vanemmaakleri Agur Tammistu sõnul teenib hea maakler päris hästi, aga selle eeldus on, et ta on sada protsenti klientidele pühendunud. Kõige tähtsam on inimestekesksus ja suhted, mitte ainult objektide hankimine - tänu heale teenusele tuleb ka soovitusi ja müügimandaate.
    "Enamik, kui mitte öelda lausa kõik maaklerid töötavad käsunduslepingute alusel ehk pakuvad kinnisvarafirmale teenust oma osaühingu kaudu. See tähendab, et palka saad endale maksta just nii palju, kui tehinguid teed," märkis Tammistu.

    Maakleriõpe ülikoolidesse Rita Sepp, LVM Kinnisvarabüroo kutseline maakler 

    Maaklerid ja maaklerfirmad saavad koolituseks valida avalikult pakutavate koolituste vahel, mille pakkujaid jagub. Koolitused hõlmavad üldjuhul kindlat valdkonda, näiteks juriidika, müük, kliendisuhtlus. Lisaks ei tee paha omada teadmisi ja oskusi ehituse, õiguse, majanduse, klienditeeninduse, psühholoogia ja turunduse vallas.

    Enamasti on kinnisvramaaklerite koolitused kas müügi- või juriidilise suunitlusega. TÜ koostöös Eesti Kinnisvaramaaklerite Kojaga pakub maakleritele pikemat ja põhjalikumat koolitusprogrammi, mis küll käsitleb suuremat osa vajalikest valdkondadest, kuid osavõtt sellest on väike.

    Koolituste edendamiseks võiks kinnisvaramaaklerite väljaõpe olla koondunud mõne ülikooli juurde - esialgu kas või õppemoodulina mõne eriala juures, mis hiljem kasvaks välja bakalaureuseõppeks.

    Kui üks ülikool ei suuda kõiki kompetentse ise pakkuda, saaks kasutada külalislektoreid. Praegu pakutavatel maaklerite koolitustel puudub ennekõike terviklikkus ja süsteemsus. Samuti võiks maakleritele kutsetunnistusi anda maakleriõpet pakkuv ülikool.

    Sama kehtib ka MyHome kinnisvarabüroos. "Meil ei ole maaklerid palgal. Igal maakleril on oma OÜ ja sissetulek sõltub tulemustest," selgitas OÜ MyHome kinnisvarabüroo kutseline kinnisvaramaakler Gerdi Arupõld.
    Kui rääkida noormaaklerite äralangemise põhjustest, on Tammistu sõnul peamine just stabiilse sissetuleku puudumine. Teisalt need, kes loobuvad, ei ole mitte kehvad õppijad, vaid edu taandub selle taha, et ei saada endale piisavalt objekte müüki.
    "Õpinguid toetavad kolleegid, juhataja ja juhendaja. Alustaja saab endale n-ö sooja toa, töökoha, arvuti, IT-toe ja kinnisvaraettevõtte infobaasi ehk kõik töövahendid ning turundusväljundid, ja seda kõike tasuta. Müüdavad objektid tuleb aga algajal endal hankida," rääkis Tammistu.
    Uus Maa kinnisvarabüroo personalijuhi Mari Moora sõnul peavad kõik maaklerikandidaadid läbima neljaosalise kandideerimisprotsessi, mis annab piisavalt aega ja infot, et igaüks saaks oma valiku täpselt läbi mõelda. See annab alustajale võimaluse teha edukat karjääri.
    Tammistu sõnul on kinnisvarafirmadel ka kombeks üksteiselt professionaalseid maaklereid üle meelitada. "See õnnestub siis, kui ettevõtte sees n-ö käärib ja sisekliima on muutunud selliseks, et ei taheta enam tööle minna," sõnas ta.
    Tavapäraselt küsitakse teise ettevõttesse minnes ka paremaid tingimusi, esmajoones maakleri teenustasu protsente. "Samas tuleks alati uurida, mida need paremad tingimused sisuliselt tähendavad, sest tegelikult teenid sa just nii palju, kui palju sa ettevõttele sisse tood, sest ainult ilusate silmade eest kinnisvaras palka ei maksta," sõnas Tammistu.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Fordi elektriautode tootmisest tulenev kahjum ületab miljardit
Fordi elektriautode üksus teatas, et esimese kvartali kahjumid kasvasid 1,3 miljardi dollarini, ehk iga kvartalis müüdud 10 000 sõiduki kohta 132 000 dollari võrra, mis andsid panuse ettevõtte üldkasumi vähenemisele.
Fordi elektriautode üksus teatas, et esimese kvartali kahjumid kasvasid 1,3 miljardi dollarini, ehk iga kvartalis müüdud 10 000 sõiduki kohta 132 000 dollari võrra, mis andsid panuse ettevõtte üldkasumi vähenemisele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.