Mait Kraun • 12. juuli 2016 kell 12:06

Hiina majanduskasv tõotab tulla kehv

Hiina lipp  Foto: epa

Majandusteadlased prognoosivad, et reedel avaldatav Hiina teise kvartali majanduskasv on seitsme aasta aeglaseim, vahendab CNN Money.

Maailma suuruselt teine majandus kasvas majandusteadlaste hinnangul kolme kuuga 6,6 protsenti, selgub CNN Money küsitlusest. Viimati kasvas Hiina majandus nii aeglaselt 2009. aasta alguses, mil maailmas oli finantskriis.

Terve aasta jooksul peaks Hiina majanduskasv aeglustuma 6,5 protsendini. Valitsuse eesmärk on saavutada 6,5-7,0 protsendi vahele jääv kasv. 2017. aastaks prognoositakse juba 6,3protsendilist kasvu. Ametlikud andmed avalikustab Hiina statistikaamet reedel.

„Üldine meeleolu Hiina suhtes on jätkuvalt negatiivne,“ ütles investeerimisfirma Daiwa Capital Marketsi Aasia peaökonomist Kevin Lai. „Vähe on neid, kelle arvates ei mõjuta Hiina probleemid suuresti globaalseid turge.“

Isegi kasvu aeglustumisel on Hiina üks kiiremini kasvavaid majandusi maailmas. Tõsi, parimatel aastatel on kasv ületanud ka 10 protsenti. See on ka põhjus, miks aeglustumise pärast muretsetakse.

Paljude analüütikute sõnul ei pruugi Hiina ametlikud andmed olla ka korrektsed. Näiteks Capital Economicsi hinnangul kasvas Hiina majandus teises kvartalis vaid 4,5 protsenti.

Hetkel kuum