Indrek Mäe • 23. september 2016 kell 8:15

Prantsuse erasektor pöörab majanduse kasvule?

Prantsuse majanduselt oodatakse kolmandas kvartalis kasvu.  Foto: Scanpix/Reuters

Prantsusmaa erasektor kasvas möödunud kuul rekordiliselt ning seetõttu on lootus, et kolmandas kvartalis kasvab ka majandus tervikuna.

Euroopa suuruselt teist majandust vaadelnud uuringufirma Markiti analüüs koosneb erasektori ärilistest näitajatest. Samuti sisaldab uuring tööstus- ja teenussektorit iseloomustavaid muutujaid, näiteks uute inimeste palkamine, tellimused ja ootused.

Nimetatud muutjate põhjal koostatud indeks kerkis möödunud kuul aga 53,3 punktini, mis on kõrgem, kui analüütikud julgesid oodata, vahendab Financial Times. Ühtlasi on indeksi väärtuse tõus viie aasta suurim.

Erasektori kasvu toetasid peamiselt Prantsusmaal pakutud teenused - siin toimus suurim areng pärast 2015. aasta juunit. Teenustesektorisse tekkis juurde uusi ettevõtteid ning sinna palgati arvukalt ka uusi töötajaid.

Tugevad tulemused erasektoris süstivad analüütikute ootust, et Prantsusmaa majandus pöördub kolmandas kvartalis taas kasvule ning see on vähemalt 0,3 protsenti. Eelmises kvartalis vähenes riigi sisemajanduse koguprodukt 0,1 protsenti.

Hetkel kuum