Kui paljud saudid töötavad vaid ühe tunni päevas?

Saudi Araabia lipp.  Foto: EPA
Pille Ivask • 22. oktoober 2016 kell 15:15

Saudi Araabia majandusel pole praegu kõige paremad ajad ning see sunnib riiki läbi viima reforme, mille alusel peavad inimesed võrreldes varasemaga oluliselt rohkem tööd tegema.

Saudi Araabia avaliku teenistuse minister Khaled Alaraj teatas, et paljud riigi valitsusametnikud tõepoolest töötavad vaid ühe tunni päevas.

“Tööaeg ei ületa ühte tundi ning seda on kinnitanud ka uuringud,” ütles Alaraj.

Saudi Araabias käib praegu suur debatt selle üle, kuidas oleks kõige mõistlikum majandust mitmekesistada. Nafta hind on maailmaturul viimasel paaril aastal oluliselt langenud ning see on sundimas saudisid tegema suuri muudatusi ning majanduse ümber häälestama.

Analüütikute hinnangul on suurimad muudatused ootamas just avalikku sektorit, vahendab CNN Money.

Saudi Araabia tööl käivatest elanikest umbes 70% töötab valitsuse heaks. Erasektoris tegutsemine pole riigis teab mis populaarne, kuna seal peab reeglina tegema väiksema raha eest rohkem tööd. Seetõttu on valitsuse heaks töötamine Saudi Araabias väga ihaldatud.

Konsultatsioonifirma McKinsey hinnangul on avaliku sektori palgad vahemikus 2004-2013 tõusnud umbes 74%. Keskmine valitsusametnik teenis 2013. aastal kuus umbes 2000 eurot.

“Avalik sektor peab kas peatama või vähendama töötajate kasvu, samuti tuleb leida tasakaal saudidest töötajate ning välistööjõu vahel,” kirjutasid McKinsey analüütikud möödunud aastal avaldatud raportis.

Alaray teatas, et on teadlik sellest, kui suur palgavahe avaliku ning erasektori vahel on ning nentis, et valitsuse heaks tahavad tööle hakata väga paljud inimesed. “Minu ministeeriumis on meil praegu näiteks miljon inimest töökoha taotluse esitanud,” märkis ta. “Nendest omakorda on 200 000 praegu tööl erasektoris ning on isegi nõus sellega, et nende palka kärbitakse,” kirjeldas minister, kui atraktiivne tööandja valitsus on.

Pankrot ähvardab

Naftatulude vähenemine on saudide riigieelarvesse teinud suure augu ning seda püütakse kinni lappida mitmel moel. Näiteks on riigis tutvustatud müügimaksu, kärbitud on toetusi veele ja kütusele, tippjuhtide palkasid on kärbitud. Samuti on riik laenanud miljardeid dollareid, et eelarve tasakaalu saada.

“Kui me mingeid muudatusi ei teeks ning maailmamajandus jääks samasse seisu, nagu ta praegu on, oleksime me kolme-nelja aasta pärast pankrotis,” teatas riigi asemajandusminister Mohamed Al Tuwaijri.

Saudide majanduse ümarlaual käidi välja idee korraldada majandusreforme puudutav teledebatt, mis oleks riigis valitsevat süsteemi silmas pidades erakordne. Analüütikute hinnangul tahavad riigi uued liidrid muuta süsteemi läbipaistvamaks ning rahvast muudatustest informeerida.

Hetkel kuum