Pille Ivask • 20. detsember 2016 kell 5:52

Trump sai 270 valijamehe toetuse

USA presidendiks valitud Donald Trump.  Foto: epa

Donald Trump jõudis veel ühe sammu võrra lähemale USA presidendi ametikohale, saades valijameeste kogus vajalikud 270 toetushäält.

Selgub, et Washingtoni osariigis valisid neli valijameest Trumpi ning Hillary Clintoni asemel hoopis kolmanda kandidaadi. Kolm häält sai endine välisminister Colin Powell ning ühe hääle sai põlisameeriklaste aktivist Faith Spotted Eagle. Tegu on esimese korraga alates 1872. aasta presidendivalimistest, mil rohkem kui üks valijamees on “truudusetu”.

Novembris toimunud valimiste tulemusena pidanuks Trump saama 306 valijamehe toetuse Clintoni 232 vastu. Pärast seda on mitmed tuntud tegelased kutsunud valijamehi üles hääletama Clintoni poolt isegi siis, kui tegelikult peaks hääl minema Trumpile.

Juhul kui Trump poleks saanud 270 häält täis ehk 36 valijameest otsustanuks anda oma hääle kellelegi teisele, ei saaks Trumpist USA presidenti. Kui valijamehed otsustanuks hääled sedavõrd ümber mängida, et Clinton oleks saanud kokku vähemalt 270 häält, oleks tema USA järgmine president. Kui kumbki kandidaat 270 vajalikku häält kokku poleks saanud, oleks hääletamine liikunud edasi Esindajatekotta.

Valijameeste kogu otsus kinnitatakse lõplikult 6. jaanuaril Kongressis. Trump saab ametlikult USA presidendiks 20. jaanuaril, mil ta annab ametivande.

Hetkel kuum