Maximal läks oodatust kehvemini

Maxima Eesti peadirektor Vygintas Šapokas.  Foto: Andres Haabu
Eliisa Matsalu • 15. mai 2017 kell 10:52

Kuigi Maxima Eesti ootas rasket aastat ja langetas käibekasvu ootusi varasematest aastatest kaks korda madalamaks, ei suutnud ettevõte eesmärki täita.

Maxima Groupi värsketest majandustulemustest selgub, et Maxima Eesti käive oli mullu 445 miljonit eurot, kasvades aastaga 1,1%. Veel eelmise aasta suvel ütles Maxima Eesti peadirektor Vygintas Šapokas, et ootab suuremat kasvu. “Meid rahuldab käibekasv turu keskmisega samal tasemel ehk ligi viie protsendi võrra,” lausus Šapokas mullu.

Maxima kaupluste käibekasv oli eelmine aasta kesine kõikides Balti riikides, jäädes Lätis 0,7% ja Leedus 1,4% juurde. Seevastu Bulgaarias kasvas Maxima käive koguni 22%.

Aasta varem ehk 2015. aastal kasvatas Maxima Eesti käivet 9,9%, kuid jäi tollal 2,5 miljoni euroga kahjumisse. Kahjum oli tingitud pooleliolevate arendusprojektide müügist ning lammutatud hoonete maha kandmisest tuleneva kahjumiga.

Eelmise aasta augustis tõdes Šapokas, et Eestisse on tekkinud nii palju kauplusi, et uute avamisel ei võidaks nad enam uusi kliente, vaid meelitaks iseenda kliendid ühest Maximast teise. „Samas ikka näeme, et iga kuu kerkib kuskile kellegi uus pood. Eks näis, mis neist saab,“ rääkis Šapokas toona. Tema sõnul närib kaubandusturgu kannibalism, kus uute kaupluste avamisega söövad poeketid iseenda teiste kaupluste käivet ära. See on ka põhjus, miks viimastel aastatel keskmiselt 10% kasvanud Maxima eelmise aasta ootused kaks korda madalamaks langetas. Ootused jäid siiski liiga kõrgeks.

Hetkel kuum