Äripäev • 14. september 2017 kell 5:05

Reformierakonna toetus kasvas Keskerakonnaga võrdseks

Hanno Pevkur (vasakul) ja Kristen Michal Reformierakonna juhivalimise järel.  Foto: Andras Kralla

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel tehtud küsitlustest selgus, et Reformierakonna toetajate hulk on poole aastaga kasvanud 25 protsendile. Sama palju on praegu ka Keskerakonna toetajaid.

Samal ajal on üle poole oma toetusest kaotanud Vabaerakond, keda veebruaris toetas veel 7%, septembris on aga nende toetus kukkunud alla valimiskünnise 3%ni.

„Reformierakonna reiting oli madalseisus eelmise aasta lõpus, kui toimus valitsuse vahetumine,” rääkis Ühiskonnauuringute Instituudi analüütik Tanel Paas. “Kaotajatega ei taha inimesed emotsionaalselt ühes paadis olla. Siis tundus, et Reformierakond on osavalt võimult tõugatud, kuid uue valitsuse tegelik poliitika ei olnud teada. Vabaerakonna vabalanguse põhjus on selles, et nad ei paista avalikkuses silma – valijad ei näe, et nad midagi teevad.”

2016. aasta novembris toetas Reformierakonda 16% vastanutest. 2016. aasta aprillis toetas Vabaerakonda veel 12% vastanutest, kuid seejärel on toetus pidevalt langenud. „Vabaerakonna toetuse langemine alla valimiskünnise võib tuleneda ka sellest, et nad ei ole kohalike omavalitsuste valimistel väljas oma nimekirjaga, vaid erakonna liikmed kandideerivad valimisliitudes,” leidis Paas.

Teiste Riigikogus esindatud erakondade puhul ei ole muutused võrreldes aasta algusega suured. Keskerakonna toetus oli veebruaris 27%, septembris 25%. EKRE toetus oli veebruaris 14%, septembris 15%. Sotsiaaldemokraatlikku erakonda toetas nii veebruaris kui ka septembris 13% inimestest. IRL-i toetus oli veebruaris 8% ning septembris 6%.

Küsitlused on tehtud selle aasta jooksul veebikeskkonnas ning nendele on erinevatel kuudel vastanud 1005-1065 vähemalt 18aastast Eesti kodanikku. 

Ühiskonnauuringute Instituut on mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Hetkel kuum