Hiiglasliku turvariski tõttu suletakse ID-kaartide sertifikaadid

ID-kaarti tabas ajaloo suurim turvarisk.  Foto: Shutterstock
Äripäev • 2. november 2017 kell 20:57

Valitsus otsustas turvakaalutlustel peatada ID-kaartide sertifikaadid alates reede südaööst, teatas peaminister Jüri Ratas neljapäeva õhtul erakorralisel pressikonverentsil.

Ratas selgitas, et sel nädalal avaldasid Tšehhi teadlased oma uurimuse täies mahus, misjärel ID-kaardi kuritarvitamise risk tõusis kriitilise piirini ehk muutus reaalseks.

Ratas teatas, et viis tundi kestnud kabinetiistungil otsustas valitsus toetada PPA taotlust peatada turvariskiga ID-kaartide sertifikaadid alates reede südaööst. Turvariskiga ID-kaarte on ligi 760 000."Aktuaalsele kaamerale" antud intervjuus lootis Ratas, et lõplik lahendus saabub 31. märtsil 2018. Ratas tõdes, et tegemist on suurima riskiga, mis on Eesti ajaloos ID-kaardiga seoses olnud.Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) peadirektor Taimar Peterkop kinnitas, et ohuhinnang on muutunud pärast seda, kui Tšehhi teadlaste esmaspäeval avaldatud töö näitas, et ID-kaartide turvanõrkust on seniarvatust lihtsam ära kasutada. "Tänasest on pakkumisel ka pahavara, et seda nõrkust ära kasutada. Meile teadaolevalt pole seda siiani tehtud ja me ei tea ka, kas see pahavara töötab," sõnas Peterkop ja lisas, et see on teinud ohu realiseerumise reaalseks.Turvariskiga ID-kaartide sulgemine puudutab 760 000 inimest. Neljapäeva õhtuse seisuga oli õnnestunud ID-kaartide sertifikaate kauguuendada või teha seda PPA büroodes ligi 40 000 inimesel.

Selleks, et tagada e-riigi toimimine, saavad 3.-5. novembrini sertifikaate kauguuendada ainult need inimesed, kellel on vaja aktiivselt kasutada ID-kaarti oma töös. "Neid inimesi on umbes 35 000. Nende hulgas on arstid, riigi õigusvaldkonna töötajad ning perekonnaseisutoimingute tegijad, neid  teenindatakse ka PPA teenindusbüroos eelisjärjekorras," rääkis Ratas.

Need 35 000 inimest saavad oma eelisseisust teada otseteavituse teel. PPA peadirektor Elmar Vaher selgitas, et võeti ette sihtgrupp, kes viimase kolme kuu jooksul on vähemalt 100 korda kasutanud ID-kaardi põhiseid e-toiminguid.

Pärast seda saab sertifikaate kauguuendada tuleva aasta 31. märtsini. Kõik, kelle jaoks ID-kaardi uuendamine on hädavajalik, saavad seda teha PPA teenindustes.

Hetkel kuum