Äripäev • 9. november 2017 kell 13:27

EVEA: ID-kriis tekitas ettevõtjatele tõsiseid probleeme

ID-kriis tekitas ettevõtjatele tõsiseid probleeme  Foto: PantherMedia/Scanpix

E-riiki usaldanud ettevõtted jäeti ID-kaartide probleemide lahendamisel nende endi tegevusest sõltumata väga nõrgale positsioonile, kritiseeris Eesti Väikeste ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon EVEA ID-kaartide turvaprobleemide lahendamist.

"Riik tegi liiga vähe ja liiga hilja, et tagada ettevõtete jaoks mõistliku tegevuskeskkonna säilimine," kirjutas ühendus avalikus pöördumises. "Kui riigiasutuste ja ametnike jaoks tagati võimalus õigel ajal ja kvaliteetselt oma ID-kaartide sertifikaate uuendada, siis ettevõtjate probleemide peale ei mõeldud ning vastutustundetult soovitati mittetoimivat sertifikaatide uuendamise protsessi öösel uuesti katsetada."

Ettevõtjad on EVEAt teavitanud, et ID-kaartidest tingitud probleemid ei võimaldanud kiiresti teha ülekandeid, mistõttu oli firmasid, kellel tekkisid ringvõlgnevused ja seetõttu ka tõsised probleemid oma kohustuste täitmisel nii äripartnerite kui MTA ees.

EVEA märgib, et erasektor on riigi toel ID-kaardi lahendused aastatega omaks võtnud lootuses, et probleemide korral on ka nende lahendamisel olemas riigi piisav tugi ja mõistmine. Ettevõtluse toimimisele nii olulised süsteemid nagu pangaülekannete tegemine ja maksu- ja tolliametiga suhtlemine sõltuvad suuresti ID-kaartide kasutamise võimalusest.

"Toetava suhtumise asemel põrkasid probleemidega maadlevad ettevõtjad ükskõiksusele ja arrogantsile, et kõik ülekanded riigile peavad olema õigel ajal tehtud ning mingeid järeleandmisi deklaratsioonide esitamise osas kindlasti ei tehta," kritiseeris ühendus.Kui MTA poolt krüpteeritud dokumenti ei ole võimalik suurte ja riigile teada probleemide tõttu avada, kuid kohustuste täitmist eeldatakse sellele vaatamata, asetab see e-riiki usaldanud ettevõtted nende endi tegevusest sõltumata väga nõrgale positsioonile.

EVEA rõhutab, et isikute ringi, keda teavitati ID-kaardi sertifikaatide sulgemisest ette ning kellele pakuti eelisvõimalust sertifikaatide uuendamisel, oleks kindlasti tulnud kaasata ka ettevõtjad. ID-kaardi põhine suhtlus riigiga ei saa olla ühepoolne, rõhutas väikeettevõtjate ühendus.

Hetkel kuum