Brexiti kõnelustes toimus läbimurre

08. detsember 2017, 09:04
Theresa May ja Jean-Claude Juncker
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171208/NEWS/171209772/AR/0/AR-171209772.jpg
Ainult tellijale

Suurbritannia nõustus reede varahommikul viimaste ELi nõudmistega Põhja-Iirimaa piirirežiimi osas ning Brexiti läbirääkimiste esimese etapi võivad ELi riigipead järgmisel nädalal nüüd õnnelikult lõppenuks kuulutada.

Pikki kuid kestnud läbirääkimiste tulemusel on Suurbritannia nõustunud enamiku ELi nõudmistega. Kõik Suurbritannias elavad Euroopa Liidu kodanikud (ja vastupidi) säilitavad ka edaspidi kõik oma õigused riigis viibida ning sellelt sotsiaalkaitset saada. Samuti säilib õigus kutsuda enda juurde oma lähisugulasi. Läbirääkimiste teise faasi nihkus vaidlus selle üle, kas riiki kolimise õigus peaks laienema ka tulevastele abikaasadele ja sugulastele, seisab Ülemkogule saadetud teatises. Õigus riigis viibida kaob pikema kui viieaastase lahkumise korral.

Samuti nõustus Suurbritannia jätkama ELi eelarvesse maksmist nii 2019. kui 2020. aastal samamoodi nagu tegemist oleks liikmesriigiga. Lisaks maksab Suurbritannia välja kõik 2014-2020. aasta eelarveraamistikuga ettenähtud kohustused meetmetes, kus Suurbritannia ka ise osaleb, seisab teatises. Põhimõtteliselt kannab Suubritannia ka edaspidi oma osa kohustustest, milles kokkuleppimise ajal Suubritannia oli Euroopa Liidu liikmesriik. Kui palju see aastate jooksul kokku teeb, ei ole selge, kuid seda on rohkem kui britid alguses lootsid.

May oli valmis neile punktidele alla kirjutama juba esmaspäeval, kui tooride koalitsioonikaaslased, Põhja-Iirimaa natsionalistlikust parteist DUP teatasid, et nemad Iirimaa leppega nõus ei ole. Suubritannia üritas tagada ühteaegu kolme asja: ei mingit reaalset piiri Põhja-Iirimaa ja Iirimaa vahel ega Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa vahel, ning piir (tollide ja isikukontrollide mõttes) Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel.

Kuna neid kolme asja ei ole võimalik ühitada, siis oli May valmis nõustuma sellega, et Põhja-Iirimaa kaubavahetus toimub ka edaspidi Euroopa Liidu nõuete alusel. Reede hommikuks saavutas May mööndustega nõusoleku ka DUP juhtkonnalt. Põhimõtteliselt liikusid Põhja-Iirimaaga seonduvad probleemid edasi järgmisse etappi, kuid ühises deklaratsioonis on kirjas, et muude kokkulepete saavutamiseni jääb Põhja-Iirimaal kehtima praegune EL-i süsteem.

Kui detsembri keskel kohtuvad riigipead peaksid samuti otsustama, et võib Brexiti läbirääkimiste esimese faasi sulgeda, siis alustab Komisjon järgmise etapi ettevalmistamist, millega määratakse kindel Suurbritannia üleminekuperioodiga seonduv.

Üleminekuperioodi all peetakse silmas EL-st lahkumise perioodi, mille vältel laienevad kõik ELi seadused ka Suurbritanniale. Kindlust selle üleminekuperioodi tulekus (ja selles, et Liidust lahkumine ei tule ilma lahkumislepinguta) vajasid Suurbritannias resideeruvad suurkorporatsioonid, mis ähvardasid vastasel juhul hakata kolima mandri-Euroopasse.

Läbirääkimised peaksid jõudma lõpule 2018. aasta sügiseks, mis jätaks piisavalt aega, et nõukogu saaks pärast Euroopa Parlamendilt nõusoleku saamist sõlmida väljaastumislepingu ja et Ühendkuningriik saaks selle enne 29. märtsi 2019 oma korra kohaselt heaks kiita.

.

.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. December 2017, 09:13

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing