Kristjan Pruul • 8 detsember 2017
Jaga lugu:
Uudised
Ainult tellijale

Brexiti kõnelustes toimus läbimurre

Theresa May ja Jean-Claude Juncker
Theresa May ja Jean-Claude Juncker  Foto: EPA

Suurbritannia nõustus reede varahommikul viimaste ELi nõudmistega Põhja-Iirimaa piirirežiimi osas ning Brexiti läbirääkimiste esimese etapi võivad ELi riigipead järgmisel nädalal nüüd õnnelikult lõppenuks kuulutada.

Pikki kuid kestnud läbirääkimiste tulemusel on Suurbritannia nõustunud enamiku ELi nõudmistega. Kõik Suurbritannias elavad Euroopa Liidu kodanikud (ja vastupidi) säilitavad ka edaspidi kõik oma õigused riigis viibida ning sellelt sotsiaalkaitset saada. Samuti säilib õigus kutsuda enda juurde oma lähisugulasi. Läbirääkimiste teise faasi nihkus vaidlus selle üle, kas riiki kolimise õigus peaks laienema ka tulevastele abikaasadele ja sugulastele, seisab Ülemkogule saadetud teatises. Õigus riigis viibida kaob pikema kui viieaastase lahkumise korral.

Samuti nõustus Suurbritannia jätkama ELi eelarvesse maksmist nii 2019. kui 2020. aastal samamoodi nagu tegemist oleks liikmesriigiga. Lisaks maksab Suurbritannia välja kõik 2014-2020. aasta eelarveraamistikuga ettenähtud kohustused meetmetes, kus Suurbritannia ka ise osaleb, seisab teatises. Põhimõtteliselt kannab Suubritannia ka edaspidi oma osa kohustustest, milles kokkuleppimise ajal Suubritannia oli Euroopa Liidu liikmesriik. Kui palju see aastate jooksul kokku teeb, ei ole selge, kuid seda on rohkem kui britid alguses lootsid.

May oli valmis neile punktidele alla kirjutama juba esmaspäeval, kui tooride koalitsioonikaaslased, Põhja-Iirimaa natsionalistlikust parteist DUP teatasid, et nemad Iirimaa leppega nõus ei ole. Suubritannia üritas tagada ühteaegu kolme asja: ei mingit reaalset piiri Põhja-Iirimaa ja Iirimaa vahel ega Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa vahel, ning piir (tollide ja isikukontrollide mõttes) Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt