Soome andis aktsiisitõusule rohelise tule

15. detsember 2017, 14:15
Õlletehas
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171215/NEWS/171219758/AR/0/AR-171219758.jpg
Ainult tellijale

Soome parlament võttis reedel vastu alkoholituru liberaliseerimise seaduse, mille läbiminekust sõltus, kas järgmisel nädalal hääletatakse alkoholiaktsiiside tõstmise poolt.

Soome toidupoed võivad uuest aastast müüa kuni 5,5mahuprotsendilist alkoholi, praegu on kangeim alkohol, mida väljaspool riiklikku napsupoodi Alko müüa tohib, 4,7 protsenti, kirjutab Yle. Sama reformiga lubati väikestel pruulikodadel müüa tehase juures kuni 12protsendilist omatoodangut ning lubati restoranidel hoida uksed lahti kuni kella 4 hommikul ilma, et selleks tuleks eraldi alkoholimüügi luba taotleda.

Seaduse üle käis parlamendis tuline vaidlus ja veel eile õhtul soovitas sotsiaal- ja tervishoiukomisjon seaduseelnõu maha võtta. Koalitsiooniparteide saadikutel oli voli hääletada seaduse poolt südametunnistuse põhjal ning lõplik häälteskoor oli 98 poolt ja 94 vastu.

Kaalul Soome alkoholiaktsiisi tõus

Valitsusparteide juhid olid alkoturu liberaliseerimise sidunud aktsiisitõusuga, millega soovitakse riigi eelarvet 100 miljoni euroga turgutada. Oleks tänane hääletus läbi kukkunud, oleks ka aktsiisitõus ära jäänud. Nüüd hakatakse selle üle hääletama järgmisel nädalal, aga koalitsiooni toetus maksutõusule kindel ning mingit vaba hääletamist enam ei tule.

Soome seaduseandjate tänane otsus võib väikest kergendust pakkuda ka meie valitsusele, sest Soomest tuleva alkoturismi vähenemine võib suuresti tulla siinsete aktsiiside järskudest tõusudest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. December 2017, 13:58

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing