Allan Rajavee • 17. september 2019 kell 11:21
Uudised
Ainult tellijale

Keskpank vabastab intressi alt miljardi euro ulatuses erapankade hoiuseid

Eesti Panga suvel ametisse astunud president Madis Müller jätkas Euroopa Keskpanga nõukogus eelkäija Ardo Hanssoni seatud joont. Nimelt oli Hansson koos Austria, Hollandi ja Saksamaa kolleegiga ka 2016. aastal skeptiline keskpanga plaani vastu käivitada võlakirjade ostuprogramm, millega pumbati Euroopa majandusse 2,6 triljonit eurot.  Foto: Liis Treimann

Euroopa Keskpanga nõukogu otsuse tõttu luua kaheastmeline intressisüsteem vabastab Eesti Pank uue negatiivse –0,5% hoiuse intressimäära alt miljardi euro ulatuses Eestis tegutsevate pankade keskpanga juures hoitavaid reserve.

Lisaks Euroopa Keskpanga otsusele langetada intressimäärasid hakkab kehtima ka kaheastmeline reservide tasustamise süsteem. Pangad peavad praegu hoidma keskpangas kohustuslikku reservi, millele kehtis nullintress. Uue süsteemi järgi saavad pangad hoida keskpangas nullintressiga kuus korda nii palju, kui on nende kohustuslik reservi nõue.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse!
    Hetkel kuum