Tartu teadlaste avastatud batsill parendab juustu

16. november 2001, 08:58

Tartumaal Vana-Kuuste piimaühistu juustukeldris laagerdub kaks pätsi Pikantset juustu, millele on lisatud Tartu Ülikooli teadlaste avastatud tervistav laktobatsill, kirjutab Tartu Postimees.

Teadlased ja tootjad loodavad, et tervisejuust jõuab poodidesse eeloleval kevadel.

Tartu Ülikooli mikrobilogoogia instituudi biomeditsiini magistrant Epp Songisepp võttis eile kolm nädalat laagerdunud juustust kolmanda proovi. Senised kaks analüüsi on näidanud, et bakter on juustus elujõuline ning on teinud toote maitse ja väljanägemise patremaks.

Praegu veel patenteerimisel oleva paljusid haigusetekitajaid seljatava ja infektsioonist kahjustunud rakkudel taastuda aitava Lactobacillus fermentum ME-3 tüve isloeerisid Tartu Ülikooli mikrobioloogid terve Eesti lapse soolestikust 1995. aastal.

'Teeme praegu kõvasti tööd, et oma avastus labori seinte vahelt tootmisse viia,' ütles ainulaadse laktobatsilli tüve üks väljatöötaja, Tartu Ülikooli mikrobioloogia instituudi juhataja professor Marika Mikelsaar.

Laktobatsilli saab kasutada juustulisandiks ja jogurtijuuretiseks ning ravimifirmas toidulisandi valmistamiseks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing