Tuntud räpparist sai Silicon Valley investor

20. veebruar 2016, 10:00

Räppar Nas Räppar Nas
Foto: epa

Kuigi muusikamaailmas on tavaline, et artistid investeerivad oma teenitud raha, pole just tavapärane, et mõnest neist ingelinvestor saab.

Tuntud USA räppar Nas, kes on müünud mitmekordse plaatinaplaadi jagu plaate, on lisaks edukale artistikarjäärile ka mitmekülgne investor. Tema riskikapitalifirma QueensBridge Venture Partners on pumbanud raha erinevatesse idufirmadesse, mis kõik tegutsevad erinevates valdkondades, kirjutab CNBC. Muuseas on Nas raha paigutanud nii tervishoiuvaldkonda, finantstehnoloogiasse kui ka Bitcoini.

Kokku investeerib Nasi firma pea 40 erinevasse start-upi ning see tähendab, et tegu on näitleja Ashton Kutcheri ning U2 laulja Bono kõrval ühe mõjuvõimsama kuulsusest investoriga.

Nas teab, et idufirmadesse investeerimine on riskantne ning ettevõtted, mis neelavad alguses meeletus koguses raha, ei pruugi kuigi kaugele jõudma. Kui räppari käest küsiti, missugune on tema investeerimispoliitika, oli vastus üsna lihtne: „Inimesed. See on number üks. Ma armastan panustada inimestesse, kes mind inspireerivad ning kes panevad mind asjadele teisiti vaatama.“

Mõistagi ei tee Nas oma investeerimisvalikuid ise. Ta panustab selleks suurel määral oma meeskonnale, kes valivad välja võimalikud ettevõtted, millesse ta võiks investeerida.

Senini on QueensBridge Venture Partners investeerinud sellistesse Silicon Valley ettevõtetesse nagu Dropbox, Coinbase ja Tradesy.

Nasi ettevõtte viimane investeering on aga idufirma LANDR, mis kasutab tehisintellekti, et luua muusikat. LANDR on viimastel aastatel kaasanud enam kui 8 miljonit dollarit, mille seas on ka investeeringud Nasile kuuluvalt firmalt.

Nas, kodanikunimega Count Nasir Jones, selgitas, et kuigi ta langes koolist välja juba kaheksandas klassis, on ta alati olnud õpihimuline ning sellest ka tema huvi investeerida tehnoloogiavaldkonna start-upidesse. „Ma olen alati tahtnud olla ümbritsetud maailma targimatest inimetest ning seda mitte ainult muusikaalaselt,“ lausus räppar, kelle kuulsamateks hittideks võib nimetada lugusid „America“ või „Nas Is Like“.

„Ma tahan kohtuda inimestega, kes on erinevatel elualadel uuendusmeelsed ning investeerimine võimaldab mul seda teha. Ma kohtun inimestega, kelle võimuses on erinevatel aladel midagi ära teha ning ma saan liituda nendega kõige esimeses staadiumis. See on mul aidanud ka mu enda äris meeletult areneda,“ tunnistas 42aastane Nas.

Tehnoloogiainvestoritele hea aeg

Kuigi viimasel ajal on turg langustrendi pööranud, on tehnoloogiainvestoritel olnud head ajad. Möödunud aasta oli riskikapitali mõttes tehnoloogiaettevõtetele üliedukas: enam kui 128 miljardit dollarit rändas just tehnoloogia idufirmadesse. Väiksemate start-upide rahastamine, tuntud ka kui ingelinvesteeringud, tõusid 24 miljardi dollarini.

QueensBridge’iga võtab igakuiselt ühendust enam kui 100 ettevõtet, ettevõte investeerib vaid murdosasse nendest. Investeeringu suurus jääb ettevõtte partneri ning Nasi mänedžeri Anthony Salehi hinnangul 100 000-500 000 dollari vahele. Viimasel kuue aasta jooksul on tehtud enam kui 100 tehingut. Keskmiselt investeeritakse 20 ettevõttesse aastas. „Me keskendume peamiselt ideele või tootele ning sellele, kui suur on turg ning missugune on asutajameeskond,“ selgitas Saleh.

Saleh lausus CNBCle, et muuhulgas analüüsib ettevõte seda, missugune on ettevõtjate kogemustepagas, meelekindlus, samas võetakse arvesse ka seda, mis võimalikke tulevasi partnereid elus motiveerib. „Siis me vaatame, kuidas need aspektid omavahel kokku sobivad,“ lisas ta.

Lisaks eelnevale on Nasi jaoks ka oluline, kuidas ettevõtet juhitakse ning ta rõhutab eriti sellele, et juhtimistegevus ei tohi olla ebaeetiline.

Jälgi Investor Toomast sotsiaalmeedias
Investor Toomase uudiskiri

Telli viimased börsiuudised oma meilile. Liitu Investor Toomase uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Investor Toomase uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Märksõnad

Toimetaja valik

Eesti laenab kõige vähem 10:15 25. juuli 2016

Eesti üllatas riigivõlaga

6 Eesti riigivõlg üllatas tänavu esimeses kvartalis kahanemisega ajal, kui enamikul naabritel kasvab see rekordkiirusel, selgub värsketest Eurostati andmetest.
11:59 25. juuli 2016

Nintendo aktsia on vabalanguses

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

252 021 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

11:00 24. juuli 2016

Saabub gigantide tõetund

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

10:54 25. juuli 2016

Ericssoni juht sai hundipassi

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.