Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    LHV püsib finantsplaanist ees

    LHV juht Madis Toomsalu hindab ettevõtte väljavaadet ülejäänud aastaks heaks.Foto: Andras Kralla

    Äsja kolmanda kvartali ja üheksa kuu majandustulemused avaldanud LHV Groupi kasum oli kolmandas kvartalis 0,6 miljoni euro võrra suurem kui teises kvartalis ja 0,3 miljonit eurot väiksem kui aasta tagasi.

    LHV Groupi juhataja Madis Toomsalu pidas ettevõtte kolmandat kvartalit tugevaks. "Suutsime kvartali jooksul kinnistada teesi, et Eestis on meil ruumi kasvada mitu korda," märkis ta börsiteate vahendusel.
    Ta lisas, et panga klientide arv suurenes ligikaudu 5000 inimese jagu ning laenuportfell 48 miljoni euro võrra ning tõdes, et tuge on tulnud ka Eesti majanduskeskkonnalt.
    "Hea on see, et pikaajalisest potentsiaalile alla jäänud aktiivsest vindumise faasist on Eesti välja jõudnud tugeva majanduskasvu perioodi. Krediiditurg on püsinud tugevana," rääkis Toomsalu.
    LHV Groupi aruandeperioodi puhaskasum jätkuvatelt tegevustelt oli kolmandas kvartalis ligi 5,5 miljonit eurot ning emaettevõtte aktsionäride osa kasumist oli ligi 4,42 miljonit eurot.
    Kas kvartal oli oodatust parem või kehvem? Ühest vastust on raske anda, kuna LHVd analüüsib suurematest tegijatest vaid Swedbank, mille oodatust tegi pank mõnes osas parema, mõnes kehvema tulemuse. Turg näib LHVga pigem rahul olevat – kella 15 seisuga oli finantskontserni aktsia kasvanud 0,88 protsenti, 11,4 euroni.
    Grupi puhaskasum oli Swedbanki prognoosist veidi parem – analüütikud ennustasid, et peaasjalikult madalamate laenude allahindluste tõttu pangasegmendis saab LHV kvartali peale kokku 4,9 miljonit eurot kasumit. Tegelik võrreldav näitaja ehk kasum ilma vähemusosaluse osata oli 5,0 miljonit eurot ehk 100 000 euro jagu oodatust tugevam.
    Panga kasum suurim
    Kui üksuste kaupa vaadata, oligi kõige tugevam panga kasum, mis oli 4 miljonit eurot. Riskifonde ning pensionivara haldava varahalduse kasum oli 1,7 miljonit eurot ja Leedu äriüksus Mokilizingas teenis 0,1 miljonit eurot. LHV Groupi aktsionäridele kuuluva omakapitali tootlus (ROE) oli kolmandas kvartalis 18,1%.
    Börsifirma konsolideeritud laenuportfell kasvas teises kvartalis 49 miljoni euro võrra 656 miljoni euroni. Konsolideeritud hoiused kasvasid rekordilised 260 miljonit eurot, ligi 1,27 miljardi euroni. Hüppe taga olid aga finantstehnoloogia ettevõtted, tavahoiuste kasv jäi ootuspäraseks, selgub aruandest.
    LHV juhitud fondide maht kasvas kvartaliga 33 miljoni euro võrra, ulatudes ligi 1,1 miljardi euroni. Lõppenud kvartalis sai firma taas pilti pigem ebatavaliste Eesti-suunaliste projektidega, näiteks sellega, et pensioniraha eest investeeriti üürimajadesse. Ka neljandas kvartalis tuleb mitu projekti Eestis ning globaalsete aktsiaturgude riski hoitakse madalana, lubas LHV.
    Laenude allahindluse kulu oli kolmandas kvartalis 1,3 miljonit eurot. See oli enam kui 500 000 euro võrra vähem kui kvartal varem tehtud laenumiinus. Allahindluste maht oli kolmandas kvartalis ka väiksem Swedbanki analüütikute prognoositust – nemad ootasid laenumiinust 1,4 miljonit eurot ehk 100 000 euro võrra tegelikust enam.
    Aruandes märkis LHV, et krediidikvaliteet on jätkuvalt hea, ent ettevaatavalt tehti allahindlusi üksikute klientide suhtes. Üldiselt on allahindlused finantsplaanist seni suuremad, ent aasta lõpp peaks tugevam tulema, selgub aruandest.
    Grupi teenitud puhas intressitulu jäi aga Swedbanki prognoosile alla: ootus oli veidi üle 9 miljoni euro, ent tegelikult teeniti vaid pisut vähem kui 8,9 miljonit. Kokku 5,7 miljonit teenustasutulu edastas aga jällegi prognoosi umbes 150 000 euro võrra.
    Sama seis on ka firma finantsplaani täitmisega: kokkuvõttes jäävad tulud plaanile alla, kuna intressitulu on jäänud prognoositust väiksemaks. Samas ollakse teenustasutulu poolest veebruarikuisest finantsplaanist ees.
    Üheksa kuu peale kokku oli LHV Groupi puhaskasum 15,4 miljonit eurot: pank teenis sellest 11,6 miljonit eurot, varahaldus 4 miljonit eurot ja Leedu äriüksus 0,6 miljonit eurot. Üheksa kuu kasum on 1,2 miljonit eurot suurem kui eelmisel aastal.
    Sihikul London
    Toomsalu kinnitusel nähakse ennast üha enam ettevõttena, kes soovib hakkama saada tugevas rahvusvahelises konkurentsis ja leida uusi ärivõimalusi muutuvas maailmas.
    "LHV eelistab käia muutuste esirinnas ning seepärast oleme tegemas jätkuvaid pingutusi laienemaks Ühendkuningriigi turule," selgitas ta. "LHV Panga filiaali avamine Londonis aitab paremini teenindada sealseid finantstehnoloogia ettevõtteid. Meie roll on olla neile vahelüliks tehnoloogiaettevõtete ja panganduse infrastruktuuri vahel."
    Londoni-plaanidelt kergitas pank katet esmakordselt kevadel ja selgitas siis, et kuna näeb Coinbase ja Transferwise sugustele makseteenuste pakkujatele kasvuruumi, siis tahab LHV seda suunda võimsamalt üles ehitada. Seda on aga kõgie parem teha kohapeal Suurbritannias, kuna just seal tegutsevad suuremad makseteenuste vahendajad.
    "Turu avanemine on alles ees, praegu oleks endal ka hea aeg ise kohal olla ja sellest osa saada," põhjendas LHV Panga juht Erki Kilu toona Londonisse mineku otsust ja selgitas, et kõige suurem eesmärk on saada naelamaksete süsteemi liikmeks ja pakkuda reaalajas toimivaid makseid.
    Euromaksete turul on suured maksefirmad nagu Coinbase ja Transferwise olnud LHV kliendid olnud juba pikalt. Nüüd tahetakse aga juurde võtta nael. Lisaks tahetakse Ühendkuningriigis pakkuda teenuseid, mis ikka ettevõtetele vajalikud on – valuutavahetus, likviidsuse juhtimine, võib-olla ka finantseerimine.
    Maksevahendajad paistsid teravalt silma ka LHV kvartalitulemustes. Nimelt tuleb börsiteatest välja, et panga rekordilise hoiusekasvu peamine allikas oli üks maksevahendajast klient, kelle puhul on ootuspärane ka hoiuste vähenemise võimalus lähiajal. teatas LHV. Grupi kommunikatsioonijuht Priit Rum ei soostunud katet tõstma ega välja ütlema, kes on mainitud salapärane maksevahendaja. 
    Väljavaade pole paha
    Finantskontserni juht Toomsalu rääkis börsiteates, et LHV väljavaade ülejäänud aastaks on hea. "Soovime kasvada kõigis oma ärisuundades," lubas ta.
    Üheksa kuu kokkuvõttes edestab grupp veebruaris avaldatud finantsplaani puhaskasumi osas 300 000 euro võrra, ent kokku 21,8 miljoni euro suurust kasumiprognoosi firma Toomsalu kinnitusel esialgu muuta ei plaani.
    Finantsplaani järgi ootab pank terve aasta tuludeks kokku 59,7 miljonit eurot, omakapitali tootluseks on plaanitud 17,9%. Eelmise aastaga võrreldes peaks tulu tänavu kasvama 18% ja konsolideeritud puhaskasum 10%.
    "Keskpikas plaanis on võimalik kasvada koos turu üldise kasvuga, kuid läbi uute ja kaasaegsete finantsteenuste pakkumise näeme võimalust suurendada ka oma turuosa," märkis Toomsalu.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Majandusminister: Bolti president siin eksib, eelnõud kirjutavad ikka ametnikud
Platvormitöö direktiivi ja Bolti lobistamisega seoses näeb majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo, et ettevõtete eest seismine ongi avalik huvi ja ministeerium on toiminud õigesti.
Platvormitöö direktiivi ja Bolti lobistamisega seoses näeb majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo, et ettevõtete eest seismine ongi avalik huvi ja ministeerium on toiminud õigesti.
Euroopa gaasikauplejad muretsevad juba järgmise talve pärast
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.