Artikkel
  • Kuula

    Restoranitest: visionäär Fotografiska

    Tõenäoliselt pole Eestis ükski restoran saanud võimsama reklaamikampaania kui Fotografiska. Kuigi tähelepanu tõmmati eelkõige fotokunstikeskusele, sai restoranist suve gastronoomiline tippsündmus.

    Kuigi tähelepanu tõmmati eelkõige fotokunstikeskusele, sai restoranist suve gastronoomiline tippsündmus.Foto: Raul Mee
    Fotografiska pole mitte ainult kõige paremini reklaamitud restoran Eestis, vaid ka kõige ideelisem või kontseptuaalsem. Deklareeritakse nullkulu põhimõtteid ehk jääkideta majandamist, kus toiduks läheb kõik lehest juureni, ninast sabani ja toidujäätmetest saab kompost. Propageeritakse kestlikku naudingut, mis lisaks toidule hõlmab ka üleüldist uuskasutust. Fotografiska peaideoloogiks ehk peakokaks on Peeter Pihel, tõenäoliselt praegusaja üks kõige enam tähelepanu pälvinud toiduautoriteet, kel selja taga särav karjäär Pädaste mõisa Alexandris, maailma parimate hulka kuuluvas Rootsi restoranis Fäviken Magasinet ja Pariisi Fulgurancesis.
    Nagu ideoloogiliste nähtustega ikka tekkis kohe nii pooldajaid kui ka vastaseid. Kuivõrd positiivse elamuse see mulle jättis, saate lugeda allpool. Suur aga oli minu üllatus, kui kuulsin, et nii mõnigi tuttav gurmaan, kellega seni hinnangud enamasti kokku on langenud, on tuline Fotografiska kritiseerija. “Üks praetud kapsaleht ja natuke värvilist puru” – umbes nii kirjeldati sealseid roogasid. Skeptikutel aga on hea teada, et menüü vahetub kiiresti, nii et mis täna taldrikul, seda homme ei pruugi olla.
    Tõesti saab rääkida uudsusest
    Mulle need “praetud kapsalehed” väga meeldisid. Kui nii mõnigi värskelt avatud restoran on lubanud tõsta Eesti toidukultuuri uuele tasemele, kuid kergitab vaid hinda, siis Peeter Pihel ja Fotografiska on tõepoolest tulnud välja uudsete asjadega. Eripärane on nii menüü ülesehitus, roogade kompositsioonid kui ka tehnoloogiad. Seda on juba üksnes asjaolu, et traditsioonilist pearooga justkui polegi: on ainult üks supp ja kaks taimset kompositsiooni, millele suurema isu korral võib liha või kala juurde tellida. Iga päev on valikus üks liha ja üks kala. Mis parajasti pakkumisel, saab teada teenindajalt. Teenindajalt tasub nõu küsida ka veinide ja muude jookide asjus: nii nagu toidus on ka jookide vallas üllatusi.
    Rõdult avaneb vaade Tallinna vanalinnale.Foto: Raul Mee
    Ootamatusi ja uudsust jätkus algusest lõpuni, kusjuures kõige suuremaks ootamatuseks oli tõdemus, et Fotografiska uus on tegelikult unustatud vana – tooraine on valdavalt kohalik ning valmistusviisidki pigem traditsioonilised: hapendamine, vinnutamine, marineerimine jms. Lubadus tooraine otsast lõpuni ära kasutada saab taldrikul kinnitust – petersellivarred marineeritakse, ürdivartest tehakse pestot, kananahast on tehtud krõbedik. Hapendatakse nii nuikapsast kui ka fenkolit, maitseandjateks on kasutatud kummelit ja madarat.
    Nii mõnegi roa mõistmine vajas ettekandja abi. Eriti juhul, kui tegemist oli kompostiga: eelroog kompostiporgandist ja pearoog kompostis küpsenud sibulast. Ei hakka siinkohal kuuldut ümber jutustama, kuid kompostiga on seotud tehnoloogiad, millest polnud varem kuulnudki. Sealjuures olid nii kompostiporgand kui ka -sibul väga maitsvad. Sibul oli väga täpselt sätitud küpsetusastmes: tekstuurilt veel krõmps, maitselt aga küps ja magus.

    Fotografiska

    Toit-jook: 9

    Teenindus: 8

    Interjöör: 10

    Kokku: 27/30

    Aadress Telliskivi 60a/8, Tallinn Telefon 5745 0922

    Avatud P–E 12–21, T–N 12–23, R–L 12–01 (lõuna kuni 15.30, õhtusöök alates 18, vahepeal joogid ja snäkid)

    Põhiroogade hinnavahemik 11–11,50 eurot, koos liha-kalaga 17,50–18 eurot

    Peakokk: Peeter Pihel

    Omanik: Fotograafia Tallinn OÜ

    fotografiska.com/tallinn

    Nii nagu igasugust kunsti on ka kokakunsti raske sõnadesse panna. Eriti siis, kui see on nii ideeline ja kontseptuaalne nagu Fotografiskas. Ainsat päris liharooga, Muhu lambast valmistatud eelrooga tutvustas menüü kui soolatud Muhu lammast vinnutatud peediga, lisaks loetelu lisanditest. Kuid peamine jäi märkimata: tegu on tartariga ehk peeneks hakitud roaga.
    Teenindus on veel õige pisut konarlik, kuid sellest hoolimata keskmisest parem. Meeldiv on ka see, et kui lauda varem broneerimata kohale minna ja vaba lauda tõepoolest ei ole, jääb võimalus end baaris kosutada ja nautida kolmest küljest avanevat vaadet linnale.
Mihkel Nestor: kui hull on lugu investeeringutega? Üldse mitte nii hull
Levinud narratiivi kohaselt on kiire palgakasv, vohav bürokraatia ja maksutõusud muutnud Eesti ettevõtluskeskkonnana ebasoodsaks ning suunanud uued investeeringud siit minema. Numbritele otsa vaadates on nende väidetega väga raske nõustuda, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Levinud narratiivi kohaselt on kiire palgakasv, vohav bürokraatia ja maksutõusud muutnud Eesti ettevõtluskeskkonnana ebasoodsaks ning suunanud uued investeeringud siit minema. Numbritele otsa vaadates on nende väidetega väga raske nõustuda, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Hõbe lõi kirkalt särama ja kipub kullast kasumlikumaks
Kulla väikevend ja vaese mehe kuld hõbe on tänavu kollasest metallist kiiremini kallinenud. Analüütikud toovad välja, et järjepidev puudujääk turul võib hõbeda järgnevatel aastatel kullast isegi eredamalt särama panna.
Kulla väikevend ja vaese mehe kuld hõbe on tänavu kollasest metallist kiiremini kallinenud. Analüütikud toovad välja, et järjepidev puudujääk turul võib hõbeda järgnevatel aastatel kullast isegi eredamalt särama panna.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Kuidas ehitada kriisikindlat ettevõtet: Infortari põhimõtted “Kui Infortari läksin, küsiti, kas lähen pensionile”
Tallinki ja Eesti Gaasi omanik ning lisaks kinnisvaras tegutsev börsiettevõte Infortar on end teadlikult ehitanud firmaks, mis kriiside ajal mitte ei kannata, vaid leiab uusi võimalusi ja kasvab.
Tallinki ja Eesti Gaasi omanik ning lisaks kinnisvaras tegutsev börsiettevõte Infortar on end teadlikult ehitanud firmaks, mis kriiside ajal mitte ei kannata, vaid leiab uusi võimalusi ja kasvab.
Eksperdid leidsid Eesti konkurentsivõime hoidmisel viis murekohta
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Setod protestivad: Koidula piiripunktis ootab sadu veokeid, riik tahab selle aga ööseks sulgeda
Riigi plaan sulgeda Koidula piiripunkt öiseks ajaks on Setomaa vallajuhid tigedaks ajanud, kirjutab Logistikauudised.
Riigi plaan sulgeda Koidula piiripunkt öiseks ajaks on Setomaa vallajuhid tigedaks ajanud, kirjutab Logistikauudised.
Luureülem: Harkivi vallutamiseks oleks vaja 300 000 meest
Venemaa relvajõud on jätkanud Harkivis avatud uue ründesuuna edendamist, aga selle vallutamiseks piisavat hulka vägesid piirkonnas pole, rääkis kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Ants Kiviselg tänasel pressikonverentsil.
Venemaa relvajõud on jätkanud Harkivis avatud uue ründesuuna edendamist, aga selle vallutamiseks piisavat hulka vägesid piirkonnas pole, rääkis kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Ants Kiviselg tänasel pressikonverentsil.