Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Sylvesteri omanike mõjukamad ärigrupeeringud

    Pikalt koos töötanud inimesed tunnevad üksteist läbi ja lõhki ning seega on küllaltki ootuspärane, et kui ettevõttes töö otsa saab, otsitakse võimalust koos jätkata mingis uues kohas või vormis. Sestap on ka Sylvesteri endised aktsionärid aja jooksul koondunud üheksasse edukalt tegutsevasse ettevõtjate gruppi.

    Töökultuuri edasikandjad
    Eriti aktiivselt on ettevõtlusse sukeldunud see põlvkond, kes tuli Sylvesteri tööstusfirmade juhtkondadest. Combi ettevõtete grupi hing ja käivitaja on Peedo Pihlak, kes töötas aastatel 2000-2005 Imavere Saeveski tegevjuhina. Grupi omanike hulgas on Pihlaku kursusevend Margus Kohava, kes juhtis Imavere Saeveskit 1991-2000, Imavere Saeveski endine finantsjuht Toomas Mets, Lätis asuva Launkalne Sawmill tegevjuht aastatel 2001-2005 Heiki Vahermets, Viljandi Liimpuidu endine juhataja Virko Lepmets ja Viljandi Liimpuidu endine tootmisjuht Aimar Varula.
    „See on kahtlemata fenomen, mis Combi pundis edasi elab,“ teab Heiki Vahermets oma vahetule kogemusele toetudes öelda. „Põhitegijad on kõik Sylvesterist tulnud ning seal viljeldud töökultuuri edasikandjad.“
    Metsamaa omanik hakkas piimatootjaks
    AS Sylvester moodustas 1997. aasta suvel spetsiaalselt metsamaade soetamiseks firma Metsatervenduse OÜ. Selle omanikuks on AS Vigrelle, mille põhiaktsionärid on Mati Polli, Peeter Mänd ja Kaido Jõeleht.
    „Ostetud metsamaad olid Sylvesterile puhvriks, nii me saime raiuda vajadusel oma metsa, meil oli isegi metsaülem palgatud tööle,“ meenutab kunagise Sylvesteri finantsdirektor Kuno Liblik. Ta lisab, et mingil hetkel tekkis olukord, kus lisaks metsamaadele oli Sylvesteril üksjagu palju ka põllumajanduslikku maad. Tänu põllumaade olemasolule said tasapisi tuule tiibadesse piimakarjakasvatusega tegelevad Laatre Piim ja Kesa-Agro.
    Kunagise ASi Karo Mets juhataja Runo Ruubeli sõnul ostis Metsatervenduse pärast suurtehingut metsamaid kokku, sest Stora Enso neid maid ei tahtnud. „Näiteks Karo Metsal oli umbes 3000 hektarit läbiraiutud metsa,“ täpsustab Ruubel. „Metsatervenduse ostis Stora Ensolt välja meie tollased metsamaad. Meil endal polnud siis raha, et ise osta metsamaid kokku.“ Nüüd on Karo grupi valduses umbes 6000 hektarit metsamaid.
    Metsatervenduse metsaülemana töötas kaua aega kuni eelmise aasta sügiseni Aavo Kannike, kes Sylvesteri ajal oli metsavarumisfirma ASi Järvapuu juhatuse liige. Kannike lahkus palgatöölt tervise tõttu, samas tegutseb ta metsanduses edasi FIEna.
    Piiritus, bioenergia ja mereveod
    „Meie moodustame kvarteti – see on kuidagi nii välja kujunenud,“ iseloomustab sadamate kunagise operaatorfirma Puidulaadimise ASi juhataja Sven Ivanov seltskonda, kes teeb ühist äri Sylvesteri endise tegevdirektori Urmas Nimmerfeldtiga. Oluliseks kokkupuutepunktiks on alkoholi tootmisega tegelev OÜ Estonian Spirit, mille omanikeringis on ettevõtte nõukogu esimees Nimmerfeltd, juhatuse liikmed Ivanov ja Toomas Mets ning nõukogu liige Marko Lastik.
    Estonian Spirit ostis 2009. aasta detsembris Rakvere ja Moe piiritusetehase varad. Järgmise aasta mais taaskäivitati piirituse tootmine Rakveres ja 2011. aastal taaskäivitus Moe peenviinavabrik. Poolteist aastat tagasi hakkas Rakveres sooja andma koostootmisjaam, mille rajamist alustas Estonian Spiriti tütarfirma OÜ ES Bioenergia (ES Bioenergia omanikfirma on nüüd Nimmerfeldti valdusfirma OÜ Crevi Investeeringud). Eelmisel aastal käivitas Estonian Spirit loomasöödatehase, mis toodab piiritusetehase jääkproduktidest graanuleid.
    „Oleme alustanud ka Moe õllevabrikuga, meie eesmärk on taastada vana traditsiooniline õlletootmine,“ on lugeda kunagise logistikafirma ASi Freselle tegevjuhi Marko Lastiku meilitsi saadetud vastustest. Praegu on Lastik samanimelise, ent osaühinguna registreeritud firma ainuomanik ja juht.
    Tegelikult veel eelmise aasta suvel kuulusid Freselle OÜst pooled aktsiad Urmas Nimmerfeldtile, ent Lastik ja Nimmerfeldt tegid sõbralikku vahetuskaupa. Lastik müüs oma 33,33 protsendise osaluse meretranspordifirmast ASist Cargohunters ja Nimmerfeldt müüs oma osaluse Freselles. Pärast vahetustehingut on Cargohuntersi enamusaktsionäriks Nimmerfeldt, kolmandik aktsiatest kuulub Toomas Metsale. Nimmerfeldtile ja Metsale kuulub ka meretranspordifirma OÜ CH Shipping.
    „Ma ei näinud edasist arengut, olemasolevatele laevadele on lepingud peal ja igapäevane töö paigas,“ põhjendab Lastik, miks ta loobus osalusest Cargohuntersis ja ühtlasi ka arendusdirektori kohast. „Puhtakujuline investeering ei paku minu eas inimesele väljakutseid. Logistika on mul teiste tegemiste kõrval pidevalt olnud nii-öelda veres, jätkan Freselle edasiarendamisega.“
    Projektid Venemaal ja Valgevenes
    Kaido Jõeleht on koondanud enda ümber kaks äriseltskonda, kuhu kuulub koos temaga üheksa Sylvesteri endist omanikku. Kõige tihedam koostöö on tal Heiki Vahermetsaga, kes juhib Pärnu lähedal asuvat kasespoonitehast OÜd Valmos, ning kellega kahasse on Jõeleht teinud mitmeid puidutööstusprojekte Venemaal. Valmos toodab spooni alates 2004. aastast. Koos tütarettevõtetega töötab Valmoses 260 inimest, tegu on suurima tööandjaga Sylvesteri endistele omanikele kuuluvate firmade seas.
    Heiki Vahermets lahkus Launkalne Sawmilli juhatuse esimehe kohalt 2005. aasta aprillis, sest võttis vastu pakkumise tulla Valmose tegevjuhiks. „Eraldi kokkulepet Kaido Jõelehega minu osaluse suuruse üle ei olnud, aga vastavalt koostööle ja ettevõtte tulemustele kuulub mulle kümme protsenti Valmosest,“ sõnab Vahermets. Ülejäänud aktsiapaki omanik on Jõelehe firma OÜ Kaamos Group.
    Tegelikult on Valmoses veel üks Sylvesteri endine aktsionär, Tiit Vallap. „Ma ise otsisin tööd Valmoses,“ kinnitab alates 2013. aasta oktoobrist ostujuhina töötav Vallap. Enne seda töötas ta viis aastat ASis Stora Enso Eesti, tegeledes raieõiguste ostmisega. Ja veel enne seda oli ta Imavere Saeveski ostujuht. Muide, Vallap on Imavere Saeveski endiste juhtide Margus Kohava ja Peedo Pihlaku kursusevend. Aga erinevalt kursusevendades ei pääsenud ta Sylvesteri laiendatud aktsionäride ringi mitte kui Imavere Saeveski aktsionär, vaid kui Pärnu metsavarumisfirma ASi Karo Mets väikeaktsionär.
    Heiki Vahermets on väike kaasosanik mitmes teiseski Kaido Jõelehe suurosalusega firmas, näiteks OÜdes Wise Holding, Novedigi ja Timetable. „Me oleme koos teinud Venemaal mõningaid projekte puidutööstussektoris, aga need on tänaseks lõppenud,“ selgitab Vahermets.
    Küll aga tegutseb ja tegutseb edukalt saeveski Valgevenes, Vitebskaja Lesopilka, mille emafirma on AS Woodbakers. Valgevene saeveskis töötab 110 inimest, 2014. aastal toodeti 85 000 m3 saematerjali, mis on senise tegevusajaloo suurim tootmismaht, on kirjas Woodbakersi majandusaasta aruandes. Enamus saetoodangust realiseeritakse eksporditurgudel, madalamakvaliteediline saematerjal müüakse Valgevene kohalikul turul. Woodbakersi suuromanik on Kaido Jõelehe firma Kaamos Group, endistest Sylvesteri omanikest on väikeaktsionärideks läbi oma investeerimisfirmade Leopold Garder, Margus Kohava, Peedo Pihlak, Toomas Mets, Runo Ruubel, Heiki Vahermets, Meelis Lippe ja Kuno Liblik.
    Karo grupp Pärnumaal
    Pärnumaa kunagise varumisfirma ASi Karo Mets juhatuse esimees Runo Ruubel ja direktor Meelis Lippe olid aastatel 2005-2007 Woodbakersi palgal, aidates Valgevenes saeveskit käima joosta. „Kui me tagasi tulime, otsisime tööd,“ räägib Ruubel. Meelis Lippe hakkas juhtima transpordifirmat ASi KaroTrans ja Runo Ruubel värskelt asutatud metsavarumisfirmat OÜd Karo Mets. Karo Metsa emafirma oli kuni veebruarini 2015 OÜ Eremka, mille kaheksa osaniku hulgas on neli Sylvesteri endist aktsionäri: Ruubel, Lippe, Kaljo Mägi ja Kaido Saar. Alates veebruarist kuulub Karo Metsast 50 protsenti ASi Graanul Invest tütarfirmale OÜle Graanul Mets.
    Kunagise ASi Karo Mets metsameistri Kaljo Mägi sõnul on ta pensionil ja seepärast palgatööd enam ei tee. Tema perefirma OÜ Lumbar toodab alates 2011. aastast puiduhaket Pärnu linna kütmiseks.
    Metsavarumisfirma ASi Pärnu Mets juhataja ja ainuomanik Ants Kaljund ei pea Karo gruppi konkurendiks. „Nemad raiuvad oma metsa, meie osutame raieteenust peamiselt RMK-le,“ toob ta välja olulise erinevuse. Ja ega konkurent ju ei kutsuks rivaali oma firma nõukokku –  Pärnu Metsa nõukogu liikmeks on Karo grupi üks omanikest Meelis Lippe, nõukogus on ka kunagise metsavarumisfirma AS Sylvester Kilingi juht Enn Pruul. „Nemad tunnevad asja,“ põhjendab Kaljund. Sylvesteri ajal juhtis Kaljund samuti Pärnu Metsa nimelist varumisfirmat, ta ostis Stora Ensolt ettevõtte 2004. aasta detsembris tagasi.
    Graanulite kullasoon
    Eesti ühe edukama tööstusettevõtte, Euroopa suurimaks graanulitoojaks kasvanud ASi Graanul Invest asutajaks olid tegelikult endised Sylvesteri omanikud, sama punt, kes arendab praegu piirituseäri Lääne-Virumaal.
    „Pärast Sylvesteri müüki oli meil Sven Ivanoviga järgmine õnnelik projekt Graanul Investi asutamine, kõik sai alguse graanulite ja puukoore müügist,“ vahendab logistikafirma Freselle tegevjuht Marko Lastik oma meenutusi meilitsi. Õige pea kaasati projekti Urmas Nimmerfeldt, Toomas Mets, Kuno Liblik ja Raul Kirjanen. Viis ekssylvesterlast müüsid oma osalused 2007. aastal kompanjonile, Graanul Investi praegusele suuremale omanikule ja juhatuse esimehele Raul Kirjanenile ning kvartett leidis uue väljundi piiritusetootmises.
    Kuno Libliku kinnitusel kutsuti ka teda Estonian Spritis kaasa lööma, ent ta loobus pakkumisest. „See valdkond on minu jaoks liiga võõras äri,“ põhjendab Liblik. „Kui nad mind omal ajal graanuliprojekti kutsusid, lõin kaasa, sest graanul on ikka omasem, graanul on ikkagi puiduäri.“
    Tegelikult on mitmed Sylvesteri endised aktsionärid seotud ka praegu Graanul Investiga või mõne teise pelletitootjaga. Näpi Saeveski endine juhatuse esimees Jaano Haidla on alates 2006. aasta augustist kontserni Graanul Investi tootmisjuht ja juhatuse liige ning kunagise varumisfirma ASi TOP Sylvester juhatuse liige Kaido Saar töötab Graanul Investis energiapuu spetsialistina. „Graanul Investis olen olnud üle viie aasta, tegelen küttepuu ostuga,“ täpsustab Saar.
    Combimilli grupi eestvedaja, endine Imavare Saeveski tegevjuht Peedo Pihlak omab 50 protsendi suurust osalust Graanul Investi suurimas konkurendis OÜs Purutuli. Mullu kevadel käivitas Purutuli oma järjekordse pelletitehase OÜ Warmeston, mis asub Võrumaal Sõmerpalu vallas. Warmestoni projektijuhiks oli mingil ajal kunagise Paikuse Saeveski tootmisjuht Andres Parik.
    Juhtifguuride lai haare
    Mati Pollil, keda praegu teatakse peamiselt kui Eesti riigimetsa haldava RMK nõukogu esimeest, on osalus ligi paarikümnes firmas. Ta on osanik näiteks firmades, mis arendavad kinnisvaraäri Eestis, Lätis ja Leedus, tema osalusega firmad tegelevad tööriistade rentimisega Bulgaarias, kasvatavad teravilja ja hobuseid, toodavad lihatooteid. Neis ettevõtetes on tal erinevad äripartnerid, ühes ka poeg Aadu Polli, vanem poeg Karla Polli on mitmes isaga seotud ettevõttes nõukogu liige.
    Kaido Jõelehel on samuti osalus ligi 20 firmas, Urmas Nimmerfeldtil ja Peeter Männil on osalused enam kui kümnes firmas. Kõik mehed tegelevad kinnisvaraäris, neist kõige jõulisemalt Jõeleht – näiteks ASil Kaamos Kinnivara on lausa 14 tütar- või sidusettevõtet.
    Nimmerfeldti ainuomandis on autotranspordi ja sadamateenuseid osutav AS PL Trans, mis omal ajal kandis nime Puidulaadimise AS ja kuulus Sylvesteri gruppi. Puidulaadimise kunagine juht ja väikeaktsionär oli Sven Ivanov. 
    Peeter Mänd on muu hulgas osanik betooni tootvas ASis Betoonimeister ning karjäärides sõelumis- ja purustustehnikat rentivas ning liiva ja kruusa müüvas OÜs Geoforce. Männi üks huvitavamaid ettevõtmisi on väikeosalus elektrimopeede välja töötavas OÜs Stigo, mille osanikeringis on läbi oma firmade sellised tuntud ärimehed nagu Rainer Nõlvak, Hannes Tamjärv, Aivar Berzin ja Jaan Tallinn. Firma tutvustas esimest kokkupandavat elektrirollerit 2013. aasta septembris.
    Kaido Jõelehe üks viimaseid ettevõtmisi on osalus biosöetehase ehitamist plaanivas OÜs Baltania, mille projektijuhiks on kunagise metsandusfirma ASi Forestex juhatuse esimehena töötanud Erki Unn. Tema sõnul ehitatakse biosöetehas Jõgevamaale ja tehas peaks käivituma lähiaastatel.
    „Tegu on täiesti uue, torrefitseerimise tehnoloogiaga, mille tulemusel saadakse poolsöestunud puit,“ tutvustab Unn. „Puit purustatakse ja röstitakse veidi alla 300 kraadi juures ilma hapnikuta. Tulemuseks on tumepruun materjal, millest tehakse kas pelletid või briketid. Toodangut saab kasutada näiteks kivisöeelektrijaamades kivisöe asemel.“
    Edukad üksiküritajad
    Unni kinnitusel on biosöe projekt ja Kaido Jõeleht tal üldse esimene ettevõtlusalane kokkupuude Sylvesteri endiste aktsionäridega. Ka omaaegse Forestexi teised kaks omanikku, Tõnis Mäerand ja Erik Kotkas pole olnud eriti altid ekssylvesterlastega koostööd tegema. Kunagisel Forestexi nõukogu esimehel Tõnis Mäerannal on ainus kaudne kokkupuude Sylvesteri endiste aktsionäridega praegu läbi selle, et mööblifirma ASi Wermo emafirmas ASis Tuulis on kaasosanikuks Peeter Männi poeg Priidu Mänd.
    Kunagise Forestexi finantsjuhi Erik Kotkase koostöö piirdub vaid Sylvesteri endise finantsdirektori Kuno Liblikuga. Nende ühisomandis olev OÜ Abakom Invest omab Jõhvi vallas ärimaad. „Mina kui rahandusinimene olen püüdnud omaette asju ajada läbi oma investeerimisfirma,“ seletab Kotkas. „Sylvesteri müügitehing andis mulle selleks võimaluse. Aktsiate müügist saadud raha eest sain justkui oma pensionifondi luua, selle rahaga peaksin pensionieas läbi ajama.“
    Sylvesteri endise 30 suurema aktsionäri hulgas on kokku üle kümne individualisti, kes on üritanud eelkõige omal käel ettevõtlust arendada. Näiteks teise ringi aktsionäridest (said omanikeringi 1992. aasta detsembris) on kunagise metsavarumisfirma Võru Sylvesteri juhatajal Ingrid Prantsul väga väike osalus Kesa-Agros ja Põlva Sylvesteri eksjuht Endel Ermel teeb väikest viisi kinnisvarabisnist vaid koos Sylvester Kilingi eksjuhi Enn Pruuliga. Kunagise Sylvesteri Läänemaa osakonna juhataja Gallo Trei on aga kogu aeg toimetanud üksi, tema firma OÜ Trei Puidukaubad toodab saunatarvikuid ja muid puidust esemeid.
    Paljudel Sylvesteri aktsionäridel on endiselt lai tegutsemishaare ja ühised ärid
    Sylvesteri endiseid omanikke ja nendevahelisi äriseoseid (seisuga aprill 2015)
    Mati Polli (63)
    ASi Sylvester asutaja ja nõukogu esimees.Enne aktsionäride ringi laiendust 1.08.2002 omas ligi 22 protsenti Sylvesterist.Oli eraisikuna ka ASi Viljandi Liimpuit ja ASi Pärnu Mets aktsionär ning läbi Pärnu Metsa ka ASi Karo Mets aktsionär.Pärast Sylvesteri müüki oli kuni 12.12.2005 ASi Stora Enso Timber nõukogu liige.Praegu: Riigimetsa Majandamise Keskuse nõukogu esimees.Äripäeva rikaste TOPis 2015 asus 34. kohal (vara hinnanguline väärtus 66,6 miljonit eurot).Ühised äriseosed:
    -          Kaido Jõeleht, Peeter Mänd (AS Vigrelle, Metstervenduse OÜ, AS Laatre Piim, AS Maasu, AS Alovili, OÜ Kesa-Agro);
    -          Urmas Nimmerfeldt, Ingrid Prants (OÜ Kesa-Agro).
    Omanduses:
    metsandus
    - Riigimetsa Majandamise Keskuse nõukogu esimees;
    - on metsamajandusfirma Metsatervenduse OÜ nõukogu liige;
    - omab osalust (40,31%) metsamajandusfirmas Metsatervenduse OÜ.
    põllumajandus
    - on piimakarjakasvatusfirma ASi Laatre Piim nõukogu esimees;
    - omab osalust piimakarjakasvatusfirmades OÜs Kesa-Agro (26,6%) ja ASis Laatre Piim (u. 40%);
    - omab osalust (65%) hobusekasvatusfirmas OÜs Koordi Tallid;
    - omab osalust (u. 18 %) teraviljakasvatusfirmas ASis Alovili;
    - on põllumasinate rendi ja teraviljakasvatusega tegeleva OÜ Tristafan Haldus ainuomanik.
    toiduainetetööstus
    - on lihatoodete tooja ASi Oskar LT nõukogu liige;
    - omab osalust (50,53%) lihatoodete tootjas ASis Oskar LT.
    kinnisvara
    - on Tallinnas tootmispinna üürimisega tegeleva ASi Pihlamaa nõukogu esimees;
    - omab osalust (80%) Tallinnas tootmispinna üürimise tegeleva ASis Pihlamaa;
    - omab osalust (50%) Pärnus kaubanduspinna üürimisega tegeleva ASi Papiniidu Projekt;
    - omab osalust (75%) Riia kesklinnas kinnisvara arendusega tegelevas ASis Parston Capital (Parston Capitali juhatuse liige on vanem poeg Karla Polli);
    - omab osalusi (25%) kahes Lätis  ja kahes Leedus registreeritud äriühingus, mis tegelevad kinnisvara rentimisega;
    renditeenus
    - omab osalust (11,63%) Bulgaarias tööriistade ja ehituseadmete rentimisega tegelevas OÜs StroyRent (StroyRendi suurim osanik on noorem poeg Aadu Polli).
    investeerimine
    - on investeerimisfirma OÜ Tristafan ainuomanik;
    - on investeerimisfirma OÜ Tristafan juhatuse esimees;
    - omab osalust (40,31%) haldusfirmas ASis Vigrelle;
    - on Vigrelle juhatuse liige.
    Kaido Jõeleht (62)
    ASi Sylvester asutaja ja kommertsdirektor.Enne aktsionäride ringi laiendust 1.08.2002 omas ligi 22 protsenti Sylvesterist.Oli eraisikuna ka ASi Viljandi Liimpuit ja ASi Pärnu Mets aktsionär ning läbi Pärnu Metsa ka ASi Karo Mets aktsionär.Pärast Sylvesteri müüki oli kuni 11.03.2003 ASi Stora Enso Timber juhatuse liige ja 3.03.2003 – 12.12.2005 nõukogu liige.Praegu: OÜ Kaamos Group juhatuse esimees.Äripäeva rikaste TOPis 2015 asus 40. kohal (vara hinnanguline väärtus 62,5 miljonit eurot).Ühised äriseosed:
    -          Mati Polli, Peeter Mänd (AS Vigrelle, Metstervenduse OÜ, AS Laatre Piim, AS Maasu, AS Alovili, OÜ Kesa-Agro);
    -          Urmas Nimmerfeldt, Ingrid Prants (OÜ Kesa-Agro);
    -          Heiki Vahermets (OÜ Valmos);
    -          Peedo Pihlak, Toomas Mets, Margus Kohava, Heiki Vahermets, Kuno Liblik, Runo Ruubel, Meelis Lippe, Leopold Garder (AS Woodbakers).
    Tööalane seos: Tiit Vallap (OÜ Valmos ostujuht), Erki Unn (OÜ Baltania projektijuht).
    Omanduses:
    metsa- ja puidutööstus
    - on kasespooni tootja OÜ Valmos nõukogu esimees;
    - omab osalust (90%) kasespooni tootjas ASis Valmos;
    - omab osalust (25%) OÜs Baltania, mis plaanib Eestisse rajada biosütt tootva tehase;
    - on Baltania nõukogu liige;
    - on Valgevene saeveski omanikfirma ASi Woodbakers nõukogu esimees;
    - omab osalust (68,34%) Valgevene saeveski omanikfirmas ASis Woodbakers;
    - omab osalust (49%) OÜs Mogipuu, millele kuulub suurosalus Valgevenes metsaraiega tegelevas firmas.
    metsandus
    - omab osalust (22,45%) metsamajandusfirmas Metsatervenduse OÜ;
    - on Metsatervenduse OÜ nõukogu liige.
    kinnisvara
    - on kinnisvarafirma ASi Kaamos Kinnisvara nõukogu liige;
    - omab osalust (91,48%) kinnisvarafirmas ASis Kaamos Kinnisvara, millele kuulub 14 tütar- või sidusettevõtet.
    - on kinnisvara arendamisega tegeleva OÜ KJ Trading ainuomanik;
    põllumajandus
    - omab osalust piimakarjakasvatusfirmades OÜs Kesa-Agro (14,80%) ja ASis Laatre Piim (u. 17%);
    - on Laatre Piima emafirma ASi Maasu nõukogu liige;
    - omab osalust (u. 11 %) teraviljakasvatusfirmas ASis Alovili.
    laevandus
    - on laevandusse investeeriva OÜ KJ Shipping ainuomanik.
    investeerimine
    - on investeerimisfirma OÜ Kaamos Group juhatuse esimees;
    - on investeerimisfirma OÜ Kaamos Group ainuomanik;
    - omab osalust (22,45) haldusfirmas ASis Vigrelle;
    - on Vigrelle juhatuse liige.
     
    Peeter Mänd (58)
    ASi Sylvester asutaja ja metsandusdirektor.Enne aktsionäride ringi laiendust 1.08.2002 omas ligi 22 protsenti Sylvesterist.Oli eraisikuna ka ASi Viljandi Liimpuit ja ASi Pärnu Mets aktsionär ning läbi Pärnu Metsa ka ASi Karo Mets aktsionär.Pärast Sylvesteri müüki oli kuni 11.03.2003 ASi Stora Enso Timber juhatuse liige.Praegu: OÜ Ivard juhatuse esimees.Äripäeva rikaste TOPis 2015 asus 57. kohal (vara hinnanguline väärtus 45,8 miljonit eurot).Ühised äriseosed:
    -          Mati Polli, Kaido Jõeleht (AS Vigrelle, Metstervenduse OÜ, AS Laatre Piim, AS Maasu, AS Alovili, OÜ Kesa-Agro);
    -          Urmas Nimmerfeldt, Ingrid Prants (OÜ Kesa-Agro).
    Omanduses:
    kinnisvara
    - omab osalust (33,35%) kinnisvara üürimisega tegelevates OÜs FEDS Investeeringud (50%) ja ASis Balti Kinnisvaraportfell (u. 19%).
    ehitusmaterjali tootmine
    - omab osalust (51%) betooni tootmisega tegelevas ASis Betoonimeister;
    - omab osalust (75%) karjäärist killustikku ja liiva müüvas OÜs Geoforce;
    põllumajandus
    - on piimakarjakasvatusfirma ASi Laatre Piim emafirma ASi Maasu nõukogu esimees ja Laatre Piima nõukogu liige;
    - omab osalust piimakarjakasvatusfirmades OÜs Kesa-Agro (22%) ja ASis Laatre Piim (u. 33%);
    - omab osalust (u. 14 %) teraviljakasvatusfirmas ASis Alovili.
     * metsandus
    - omab osalust (33,42%) metsamajandusfirmas Metsatervenduse OÜ;
    - on Metsatervenduse OÜ nõukogu liige.
    energeetika
    - omab osalust (10,59%) elektrienergia ja elektriseadmete tootmisega tegelevas emafirmas OÜs Marble Invest.
    tootmine
    - omab osalust (9,89%) elektrimopeede välja töötavas OÜs Stigo.
    investeerimine
    - on investeerimisfirmade OÜ Ivard ja OÜ KERME Investeeringud juhatuse esimees;
    - on investeerimisfirmade OÜ Ivard ja OÜ KERME Investeeringud ainuomanik;
    - omab osalust (33,42%) haldusfirmas ASis Vigrelle;
    - on Vigrelle nõukogu liige.
    Urmas Nimmerfeldt (62)
    ASi Sylvester asutaja ja tegevdirektor.Enne aktsionäride ringi laiendust 1.08.2002 omas ligi 22 protsenti Sylvesterist.Oli eraisikuna ka ASi Viljandi Liimpuit ja ASi Pärnu Mets aktsionär ning läbi Pärnu Metsa ka ASi Karo Mets aktsionär.Pärast Sylvesteri müüki oli kuni 11.03.2003 ASi Stora Enso Timber juhatuse liige.Praegu: ASi Cargohunters tegevjuht.Äripäeva rikaste TOPis 2015 asus 59. kohal (vara hinnanguline väärtus 42,5 miljonit eurot).Ühised äriseosed:
    -          Mati Polli, Kaido Jõeleht, Peeter Mänd, Ingrid Prants (OÜ Kesa-Agro);
    -          Toomas Mets (OÜ Cargohunters, OÜ CH Shipping);
    -          Toomas Mets, Sven Ivanov, Marko Lastik (OÜ Estonian Spirit).
    Omanduses:
    meretransport
    - on meretranspordifirma ASi Cargohunters tegevdirektor;
    - omab osalust (66,66%) meretranspordifirmas ASis Cargohunters;
    - omab osalust (50%) meretranspordifirmas OÜs CH Shipping.
    transport
    - on autotranspordifirma ASi PL Trans nõukogu esimees;
    - on autotranspordifirma ASi PL Trans ainuomanik.
    alkoholitööstus
    - on viinatootja OÜ Estonian Spirit nõukogu esimees;
    - omab osalust (37,5%) viinatootjas OÜs Estonian Spirit;
    energeetika
    - on Rakvere koostootmisjaama OÜ ES Bioenergia ainuomanik.
    põllumajandus
    -          omab osalust (0,50%) piimakarjakasvatusfirmas OÜs Kesa-Agro.
    kinnisvara
    - omab osalust (98%) kinnisvara haldamisega tegelevas OÜs Fidus Kinnisvara;
    - omab osalust (99,85%) Tallinna vanalinnas kinnisvara arendusega tegelevas OÜs Pitek Arendus;
    - on Harjumaal Rae vallas tootmishoone rentimisega tegeleva OÜ Fonde Holding ainuomanik.
    ehitus
    -          omab osalust (19%) lõppviimistletud elamuid valmistavas tehases OÜs Akso-Haus.
    investeerimine
    - on investeerimisfirma OÜ Crevi Investeeringud juhatuse esimees;
    - on investeerimisfirma OÜ Crevi Investeeringud ainuomanik;
    - on haldusfirma ASi Vigrelle nõukogu liige.
    Endel Ermel (63)
    ASi Põlva Sylvester juhataja.ASi Sylvester omanikeringis alates detsember 1992.Enne aktsionäride ringi laiendust 1.08.2002 omas 6 protsenti Sylvesterist.Oli eraisikuna ka Põlva Sylvesteri ja ASi Viljandi Liimpuit aktsionär.Pärast Sylvesteri müüki oli kuni 3.03.2003 ASi Stora Enso Timber nõukogu liige.Praegu: OÜ Famila juhatuse esimees.Äripäeva rikaste TOPis 2015 asus 263. kohal (vara hinnanguline väärtus 10,2 miljonit eurot).On haldusfirma ASi Vigrelle nõukogu liige.Omanduses: 100% OÜ Famila (investeerimine, kinnisvara üürimine), 66,67% OÜ Laanelaid (kinnisvaraarendus), 33,33% OÜ Ermand Mööbel (mööblitootmine), 20% OÜ Kaguring (turism).Ühised äriseosed:
    -          Enn Pruul (OÜ Laanelaid).
    Ingrid Prants (62)
    ASi Võru Sylvester juhataja.Sylvesteri omanikeringis alates detsember 1992.Enne aktsionäride ringi laiendust 1.08.2002 omas 3 protsenti Sylvesterist.Oli eraisikuna ka Võru Sylvesteri ja ASi Viljandi Liimpuit aktsionär.Praegu: OÜ Tsuga juhatuse esimees.Omanduses: 100% OÜ Tsuga (investeerimisfirma), 100% OÜ Neli Nurka (kinnisvaraarendus), 1,99% OÜ Kesa-Agro (piimakarjakasvatus).Ühised äriseosed:
    -          Mati Polli, Kaido Jõeleht, Peeter Mänd, Urmas Nimmerfeldt (OÜ Kesa-Agro).
    Enn Pruul (65)
    ASi Sylvester Kilingi juhataja.Sylvesteri omanike ringis alates juuni 2005.Enne aktsionäride ringi laiendust 1.08.2002 omas 0,9 protsenti Sylvesterist.Oli eraisikuna ka Sylvester Kilingi ja ASi Viljandi Liimpuit aktsionär ning läbi Sylvester Kilingi ka ASi Sauga Saeveski ja OÜ Pärnu Puiduterminal aktsionär.Praegu: OÜ Affero juhatuse esimees.On ASi Pärnu Mets nõukogu liige.Omanduses: 100% OÜ Affero (investeerimisfirma), 33,33% OÜ Laanelaid (kinnisvaraarendus).Ühised äriseosed:
    -          Endel Ermel (OÜ Laanelaid).
    Peedo Pihlak (48)
    ASi Imavere Saeveski tootmisjuht (1995-2000) ja tegevjuht (2000-1.12.2005).Oli ASi Sylvester aktsionär läbi ASi Imavere Saeveski.Pärast Sylvesteri müüki oli ASi Stora Enso Timber juhatuse liige (29.04.2003-27.02.2006).Praegu: OÜ Ecobirch ja OÜ Combiwood nõukogu esimees.Äripäeva rikaste TOPis 2015 asus 161. kohal (vara hinnanguline väärtus 15,6 miljonit eurot).Omanduses: 100% OÜ Trailborg (investeerimisfirma), 71,80% OÜ Imavere Arendus (toitlustus, majutus), 80% OÜ Sound Factory (kinnisvara), 50% OÜ Purutuli (pelletid), 19,14% OÜ Vindor (puidutöötlemine), 16,67% OÜ Combiwood (puidutöötlemine), 14,16% OÜ Combimill Sakala (saetööstus), 2,77% AS Woodbakers (saetööstus Valgevenes).Ühised äriseosed:
    -          Toomas Mets, Virko Lepmets, Aimar Varula, Heiki Vahermets, Margus Kohava (OÜ Combiwood, AS Ecobirch, OÜ Vindor, OÜ VinCom, OÜ Combimill Sakala, OÜ Combilink, OÜ Combimill Vaida, OÜ Combimill Reopalu);
    -          Kaido Jõeleht, Toomas Mets, Margus Kohava, Heiki Vahermets, Kuno Liblik, Runo Ruubel, Meelis Lippe, Leopold Garder (AS Woodbakers). 
    Toomas Mets (45)
    ASi Imavere Saeveski finantsjuht.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Imavere Saeveski ja ASi Freselle.Pärast Sylvesteri müüki töötas ASi Stora Enso Timber tööstusdivisjoni finantsjuhina ning oli kuni 11.10.2004 Stora Enso Timber juhatuse liige.Praegu: ASi Cargohunters finantsjuht.Äripäeva rikaste TOPis 2015 asus 368. kohal (vara hinnanguline väärtus 7,2 miljonit eurot).On OÜ Combimill Sakala juhatuse liige, OÜ Combimill Reopalu juhatuse liige, ASi Ecobirch nõukogu liige, OÜ Combiwood nõukogu liige, OÜ Estonian Spirit juhatuse liige.Omanduses: 100% OÜ Portrait (investeerimisfirma), 100% OÜ Autobahn (kinnisvaraarendus), 66% OÜ Chateau de Sable (investeerimine), 50% OÜ CH Shipping (meretransport), 33,33% OÜ Cargohunters (meretransport), 12,50% OÜ Estonian Spirit (alkoholitootmine), 16,67% OÜ Combiwood (puidutöötlemine), 14,16% OÜ Combimill Sakala (saetööstus), 10% OÜ Vindor (puidutöötlemine), 2,78% AS Woodbakers (saetööstus Valgevenes).Ühised äriseosed:
    -          Urmas Nimmerfeldt (AS Cargohunters, OÜ CH Shipping);
    -          Urmas Nimmerfeldt, Sven Ivanov, Marko Lastik (OÜ Estonian Spirit);
    -          Peedo Pihlak, Virko Lepmets, Aimar Varula, Heiki Vahermets, Margus Kohava (OÜ Combiwood, AS Ecobirch, OÜ Vindor, OÜ VinCom, OÜ Combimill Sakala, OÜ Combilink, OÜ Combimill Vaida, OÜ Combimill Reopalu);
    -          Kaido Jõeleht, Peedo Pihlak, Margus Kohava, Heiki Vahermets, Kuno Liblik, Runo Ruubel, Meelis Lippe, Leopold Garder (AS Woodbakers).
    Heiki Vahermets (52)
    Lätis asuva Launkalne Sawmill juhataja (2001-1.04.2005).Sai ASi Sylvester aktsionäriks tänu Launkalne Sawmilli juhi kohale.Praegu: OÜ Valmos juhatuse esimees.On OÜ Combiwood nõukogu liige.Omanduses: 100% OÜ Hakera (investeerimisfirma), 16,67% OÜ Combiwood (puidutöötlemine), 14,16% OÜ Combimill Sakala (saetööstus), 10% OÜ Vindor (puidutöötlemine), 10% OÜ Valmos (spoonitootmine), 1,76% AS Woodbakers (saetööstus Valgevenes), Ühised äriseosed:
    -          Peedo Pihlak, Toomas Mets, Virko Lepmets, Aimar Varula, Margus Kohava (OÜ Combiwood, AS Ecobirch, OÜ Vindor, OÜ VinCom, OÜ Combimill Sakala, OÜ Combilink, OÜ Combimill Vaida, OÜ Combimill Reopalu);
    -          Kaido Jõeleht (OÜ Valmos); 
    -          Kaido Jõeleht, Peedo Pihlak, Toomas Mets, Margus Kohava, Kuno Liblik, Runo Ruubel, Meelis Lippe, Leopold Garder (AS Woodbakers).
    Tööalane seos: Tiit Vallap (OÜ Valmos ostujuht).
    Margus Kohava (49)
    ASi Imavere Saeveski tegevdirektor (1994-2001), ASi Sylvester projektijuht (2001-2002), Sylvesteri arendusjuht (2002-2003).Oli Sylvesteri aktsionär läbi ASi Imavere Saeveski.Pärast Sylvesteri müüki töötas 23.10.2002-11.02.2005 ASi Stora Enso Timber arendusjuhina ja juhatuse liikmena.Praegu: OÜ Combimill Sakala tegevjuht.On OÜ Combimill Reopalu juhatuse liige, OÜ VinCom juhatuse liige, ASi Ecobirch nõukogu liige.Omanduses: 100% OÜ Payles (investeerimisfirma), 50% OÜ Viljandi Tõstetööd (tõsteteenus), 10% OÜ Combimill Sakala (saetööstus), 4,60% AS Woodbakers (saetööstus Valgevenes).Ühised äriseosed:
    -          Peedo Pihlak, Toomas Mets, Virko Lepmets, Aimar Varula, Heiki Vahermets (OÜ Combiwood, AS Ecobirch, OÜ Vindor, OÜ VinCom, OÜ Combimill Sakala, OÜ Combilink, OÜ Combimill Vaida, OÜ Combimill Reopalu);
    -          Kaido Jõeleht, Peedo Pihlak, Toomas Mets, Heiki Vahermets, Kuno Liblik, Runo Ruubel, Meelis Lippe, Leopold Garder (AS Woodbakers).
    Virko Lepmets (40)
    ASi Viljandi Liimpuit juhataja (1999-2005)Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Viljandi Liimpuidu ja ASi Aravete Saeveski.Praegu: OÜ Combiwood tegevjuht.On ASi Ecobirch nõukogu liige.Omanduses: 100% OÜ Woodsmart (investeerimisfirma), 19,10% OÜ Vindor (puidutöötlemine), 16,67% OÜ Combiwood (puidutöötlemine), 14,16% OÜ Combimill Sakala (saetööstus).Ühised äriseosed:
    -          Peedo Pihlak, Toomas Mets, Margus Kohava, Aimar Varula, Heiki Vahermets (OÜ Combiwood, AS Ecobirch, OÜ Vindor, OÜ VinCom, OÜ Combimill Sakala, OÜ Combilink, OÜ Combimill Vaida, OÜ Combimill Reopalu).
    Aimar Varula (42)
    ASi Viljandi Liimpuit tootmisjuht.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Viljandi Liimpuidu.Praegu: OÜ Valge VN tegevjuht.On OÜ Combiwood nõukogu liige.Omanduses: 100% OÜ Claribel (investeerimisfirma), 44% OÜ Valge VN (puidutööstus), 16,67% OÜ Combiwood (puidutöötlemine), 14,16% OÜ Combimill Sakala (saetööstus), 10% OÜ Vindor (puidutöötlemine).Ühised äriseosed:
    -          Peedo Pihlak, Toomas Mets, Margus Kohava, Virko Lepmets, Heiki Vahermets (OÜ Combiwood, AS Ecobirch, OÜ Vindor, OÜ VinCom, OÜ Combimill Sakala, OÜ Combilink, OÜ Combimill Vaida, OÜ Combimill Reopalu).
    Sven Ivanov (45)
    Puidulaadimise ASi juhataja.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Puidulaadimise.Praegu: OÜ Estonian Spirit juhatuse liige.Omanduses: 100% OÜ Fullgate (investeerimisfirma), 25% OÜ Estonian Spirit (alkoholitootmine)Ühised äriseosed:
    -          Urmas Nimmerfeldt, Marko Lastik, Toomas Mets (OÜ Estonian Spirit).
    Marko Lastik (43)
    ASi Freselle tegevjuht.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Freselle.Praegu: OÜ Freselle tegevjuht.On OÜ Estonian Spirit nõukogu liige.Omanduses: 100% OÜ Canderos Trade (investeerimisfirma), 100% OÜ Freselle (logistika), 51% OÜ Freselle Customs Terminal (tolliteenused), 25% OÜ Estonian Spirit (alkoholitootmine).Ühised äriseosed:
    -          Urmas Nimmerfeldt, Toomas Mets, Sven Ivanov (OÜ Estonian Spirit).
    Runo Ruubel (55)
    ASi Karo Mets juhatuse esimees.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Karo Metsa ning läbi Karo Metsa ka ASi Paikuse Saeveski, ASi Sauga Saeveski ja OÜ Pärnu Puiduterminal aktsionär.Pärast Sylvesteri müüki töötas kuni 2005. aastani Stora Enso Timber ASi Lääne regiooni juhatajana.Praegu: OÜ Karo Mets juhataja.On OÜ Eremka juhatuse liige, ASi KaroTrans nõukogu liige, ASi Woodbakers nõukogu liige.Omanduses: 100% OÜ Isilme (investeerimisfirma), 30% AS KaroTrans (autotransport), 20,43% OÜ Eremka (metsavarumine), 10,20% OÜ Karo Mets (metsavarumine), 15,87% Kihnu Majanduse OÜ (põllumajandusmasinate remont), 4,61% AS Woodbakers (saetööstus Valgevenes).Ühised äriseosed:
    -          Meelis Lippe, Kaljo Mägi, Kaido Saar (OÜ Eremka, OÜ Karo Mets);
    -          Meelis Lippe (AS KaroTrans);
    -          Kaido Jõeleht, Peedo Pihlak, Toomas Mets, Margus Kohava, Heiki Vahermets, Kuno Liblik, Meelis Lippe, Leopold Garder (AS Woodbakers).
    Tööalane seos: Kalev Kruusma (Karo grupi metsamasinaid hooldava OÜ Avameri juhatuse esimees).
    Meelis Lippe (47)
    ASi Karo Mets direktor.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Karo Metsa ning läbi Karo Metsa ka ASi Paikuse Saeveski, ASi Sauga Saeveski ja OÜ Pärnu Puiduterminal aktsionär.Pärast Sylvesteri müüki töötas kuni 2005. aastani ASi Stora Enso Timber logistikuna.Praegu: ASi KaroTrans juht.On OÜ Eremka juhatuse liige, OÜ Karo Mets nõukogu liige, ASi Pärnu Mets nõukogu liige.Omanduses: 100% OÜ Colindo (investeerimisfirma), 27% AS KaroTrans (autotransport), 18,35% OÜ Eremka (metsavarumine), 9,17% OÜ Karo Mets (metsavarumine), 0,93% AS Woodbakers (saetööstus Valgevenes).Ühised äriseosed:
    -          Runo Ruubel, Kaljo Mägi, Kaido Saar (OÜ Eremka, OÜ Karo Mets);
    -          Runo Ruubel (AS KaroTrans);
    -          Kaido Jõeleht, Peedo Pihlak, Toomas Mets, Margus Kohava, Heiki Vahermets, Kuno Liblik, Runo Ruubel, Leopold Garder (AS Woodbakers).
    Tööalane seos: Kalev Kruusma (Karo grupi metsamasinaid hooldava OÜ Avameri juhatuse esimees).
    Kaljo Mägi (72)
    ASi Karo Mets metsameister.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Karo Metsa ning läbi Karo Metsa ka ASi Paikuse Saeveski, ASi Sauga Saeveski ja OÜ Pärnu Puiduterminal aktsionär.Pärast Sylvesteri müüki töötas kuni 2005. aastani Stora Enso Timber ASi Lääne regiooni metsameistrina.Praegu: OÜ Lumbar juhatuse esimees.Omanduses: 50% OÜ Lumbar (investeerimine, puiduhakke tootmine), 11,46% OÜ Eremka (metsavarumine), 5,73% OÜ Karo Mets (metsavarumine).Ühised äriseosed:
    -          Runo Ruubel, Meelis Lippe, Kaido Saar (OÜ Eremka, OÜ Karo Mets).
    Tööalane seos: Kalev Kruusma (Karo grupi metsamasinaid hooldava OÜ Avameri juhatuse esimees).
    Kaido Saar (43)
    ASi TOP Sylvester juhataja.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi TOP Sylvesteri ja läbi TOP Sylvesteri ka ASi Sauga Saeveski aktsionär.Praegu: ASi Graanul Invest energiapuu spetsialist.On ASi Sylvester Kuusalu nõukogu liige.Omanduses: 100% OÜ Kasafor (investeerimisfirma), 8,96% OÜ Eremka (metsavarumine), 4,48% OÜ Karo Mets (metsavarumine).Ühised äriseosed:
    -          Runo Ruubel, Meelis Lippe, Kaljo Mägi (OÜ Eremka, OÜ Karo Mets).
    Tööalane seos: Jaano Haidla (ASi Graanul Invest tootmisjuht), Kalev Kruusma (Karo grupi metsamasinaid hooldava OÜ Avameri juhatuse esimees).
    Leopold Garder (58)
    Puidutehingute ASi juhataja.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Puidutehingute.Praegu: ASi Miiduranna Tehas juhatuse esimees.On ASi Woodbakers nõukogu liige.Omanduses: 44,75% AS Miiduranna Tehas (kinnisvara üürimine), 44,75% OÜ Miiduranna Tehnopark (kinnisvara üürimine), 44,53% Miiduranna Ehituse OÜ (ehitus), 44,55 AS Miiduranna Sadam (sadamateenused), 4,62% AS Woodbakers (saetööstus Valgevenes).Ühised äriseosed:
    -          Kaido Jõeleht, Peedo Pihlak, Toomas Mets, Margus Kohava, Heiki Vahermets, Kuno Liblik, Runo Ruubel, Meelis Lippe (AS Woodbakers).
    Kuno Liblik (58)
    ASi Sylvester finantsdirektor.Sylvesteri omanikeringis alates detsember 1992.Enne aktsionäride ringi laiendust 1.08.2002 omas 2 protsenti Sylvesterist.Oli eraisikuna ka ASi Viljandi Liimpuit aktsionär.Pärast Sylvesteri müüki oli kuni 11.03.2003 ASi Stora Enso Timber juhatuse liige.Praegu: OÜ FINA Investeeringud juhatuse esimees.Omanduses: 100% OÜ FINA Investeeringud (investeerimisfirma), 50% OÜ Abakom Invest (kinnisvaraarendus), 43% OÜ U-SP (arvutite hooldus), 0,33% AS Woodbakers (saetööstus Valgevenes).Ühised äriseosed:
    -          Kaido Jõeleht, Peedo Pihlak, Toomas Mets, Margus Kohava, Heiki Vahermets, Runo Ruubel, Meelis Lippe, Leopold Garder (AS Woodbakers).
    -          Erik Kotkas (OÜ Abakom Invest).
    Erik Kotkas (63)
    ASi Forestex finantsjuht.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Forestexi ja ASi Paikuse Saeveski ning läbi Forestexi ka Paikuse Saeveski, ASi Forestex Türi, ASi Forestex Tartu ja ASi Forestex Pärnu.Praegu: OÜ Erko Investeeringud juhatuse esimees.Omanduses: 100% OÜ Erko Investeeringud (investeerimisfirma), 100% OÜ Apuntos (kinnisvaraarendus), 50% OÜ Abakom Invest (kinnisvaraarendus).Ühised äriseosed:
    -          Kuno Liblik (OÜ Abakom Invest).
    Tõnis Mäerand (62)
    ASi Forestex nõukogu esimees.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Forestexi ning läbi Forestexi ka ASi Paikuse Saeveski, ASi Forestex Türi, ASi Forestex Tartu ja ASi Forestex Pärnu.Praegu: ASi Wermo nõukogu esimees.On ASi Tuulis nõukogu liige.Omanduses: 100% OÜ Tõnismäe (investeerimisfirma), 79% AS Tuulis (omab mööblitootmise firmat ASi Wermo).Ühised äriseosed:
    -          Priidu Mänd (Peeter Männi poeg, AS Tuulis).
    Erki Unn (44)
    ASi Forestex juhatuse esimees.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Forestexi ning läbi Forestexi ka ASi Paikuse Saeveski, ASi Forestex Türi, ASi Forestex Tartu ja ASi Forestex Pärnu.Praegu: biosöe tootmist plaaniva OÜ Baltania projektijuht.Omanduses: 100% OÜ Veromena Invest (investeerimisfirma), 100% OÜ Kymi Baltic Consulting (investeerimisfirma), 90% OÜ LaCasa Floors (parketi tootmine).Tööalane seos: Kaido Jõeleht (OÜ Baltania osanik).
    Ennu Tšernjavski (63)
    ASi Sylvester Kuusalu juhataja.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Sylvester Kuusalu.Praegu: ASi Sylvester Kuusalu juhatuse esimees.Omanduses: 51% AS Sylvester Kuusalu (metsavarumine), 25% Aaviku Talu Halduse OÜ (metsavarumine).Tööalane seos: Urve Uusberg (ASi Sylvester Kuusalu raamatupidaja).
    Urve Uusberg (62)
    ASi Sylvester Kuusalu raamatupidaja.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Sylvester Kuusalu.Praegu: ASi Sylvester Kuusalu raamatupidaja.Ei oma osalust äriühingutes.Tööalane seos: Ennu Tšernjavski (ASi Sylvester Kuusalu aktsionär).
    Ants Kaljund (57)
    ASi Pärnu Mets juhataja.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Pärnu Metsa ja läbi ASi Sylvester Kilingi ning läbi Pärnu Metsa ja läbi Sylvester Kilingi oli ka ASi Paikuse Saeveski, ASi Sauga Saeveski ja OÜ Pärnu Puiduterminal aktsionär ning läbi Pärnu Metsa ka ASi Imavere Saeveski ja ASi Karo Mets aktsionär.Praegu: ASi Pärnu Mets juhatuse esimees.Omanduses: 100% OÜ Ramus Invest (investeerimisfirma), 100% AS Pärnu Mets (metsavarumine).Tööalane seos: Sirje Paiste (ASi Pärnu Mets pearaamatupidaja), Ivo Roots (ASi Pärnu Mets tehnikajuht), Alfred Rosenberg (ASi Pärnu Mets metsameister).
    Sirje Paiste (55)
    ASi Pärnu Mets pearaamatupidaja.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Pärnu Metsa ning läbi Pärnu Metsa oli ka ASi Paikuse Saeveski, ASi Sauga Saeveski, ASi Imavere Saeveski, ASi Karo Mets ja OÜ Pärnu Puiduterminal aktsionär.Praegu: ASi Pärnu Mets pearaamatupidajaOn ASi Pärnu Mets nõukogu liige.Ei oma osalust äriühingutes.Tööalane seos: Ants Kaljund (ASi Pärnu Mets omanik), Ivo Roots (ASi Pärnu Mets tehnikajuht), Alfred Rosenberg (ASi Pärnu Mets metsameister).
    Ivo Roots (55)
    ASi Pärnu Mets tehnikajuht.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Pärnu Metsa ning läbi Pärnu Metsa oli ka ASi Paikuse Saeveski, ASi Sauga Saeveski, ASi Imavere Saeveski, ASi Karo Mets ja OÜ Pärnu Puiduterminal aktsionär.Praegu: ASi Pärnu Mets tehnikajuht.Omanduses: 100% OÜ Tehnics Trade (metsatehnika hooldus).Tööalane seos: Ants Kaljund (ASi Pärnu Mets omanik), Sirje Paiste (ASi Pärnu Mets pearaamatupidaja), Alfred Rosenberg (ASi Pärnu Mets metsameister).
    Alfred Rosenberg (64)
    ASi Pärnu Mets metsameister.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Pärnu Metsa ning läbi Pärnu Metsa oli ka ASi Paikuse Saeveski, ASi Sauga Saeveski, ASi Imavere Saeveski, ASi Karo Mets ja OÜ Pärnu Puiduterminal aktsionär.Praegu: ASi Pärnu Mets metsameister.Ei oma osalust äriühingutes.Tööalane seos: Ants Kaljund (ASi Pärnu Mets omanik), Sirje Paiste (ASi Pärnu Mets pearaamatupidaja), Ivo Roots (ASi Pärnu Mets tehnikajuht).
    Tiit Vallap (48)
    ASi Imavere Saeveski ostujuht.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi ASi Pärnu Mets (töötas kunagi Pärnu Metsa juhatuse liikmena) ning läbi Pärnu Metsa oli ka ASi Paikuse Saeveski, ASi Sauga Saeveski, ASi Imavere Saeveski, ASi Karo Mets ja OÜ Pärnu Puiduterminal aktsionär.Pärast Sylvesteri müüki töötas kuni 2009. aastani Stora Enso Eesti ASi Imavere saeveskis ostujuhina ja 2009-2013 Stora Enso Eestis ostujuhina.Praegu: OÜ Valmos ostujuht.Ei oma osalust äriühingutes.Tööalane seos: Kaido Jõeleht (OÜ Valmos suuromanik), Heiki Vahermets (OÜ Valmos kaasosanik ja juhatuse esimees).
    Kalev Kruusma (55)
    ASi Pärnu Mets asejuhataja ja metsameister.Oli ASi Sylvester aktsionär läbi Pärnu Metsa ning läbi Pärnu Metsa oli ka ASi Paikuse Saeveski, ASi Sauga Saeveski, ASi Imavere Saeveski, ASi Karo Mets ja OÜ Pärnu Puiduterminal aktsionär.Pärast Sylvesteri müüki töötas 2004-2008 ASis Stora Enso Mets tehnikameistrina.Praegu: OÜ Avameri juhatuse esimees.Omanduses: 100% OÜ Avameri (investeerimisfirma, Karo grupi firmade metsatehnika hooldus).Tööalane seos: Runo Ruubel, Meelis Lippe, Kaljo Mägi, Kaido Saar (OÜ Karo Mets, OÜ Eremka omanikud).
    Tõnu Järv (48)
    ASi Paikuse Saeveski tegevdirektor (1997-2008).Sai ASi Sylvester aktsionäriks tänu Paikuse Saeveski juhi kohale.Pärast Sylvesteri müüki töötas kuni 19.12.2008 (sulgemiseni) Paikuse Saeveski tegevjuhina ning 2006 september-2007 juuni (sulgemiseni) ka ASi Sauga Saeveski juhina.Praegu: OÜ Combimill Vaida tegevjuht.Omanduses: 100% OÜ Anodonta (investeerimisfirma).Tööalane seos: Peedo Pihlak, Toomas Mets, Virko Lepmets, Aimar Varula, Heiki Vahermets (OÜ Combimill Vaida omanikud).
    Jaano Haidla (44)
    ASi Näpi Saeveski juhatuse esimees (1999-2005).Sai ASi Sylvester aktsionäriks tänu Näpi Saeveski juhi kohale.Pärast Sylvesteri müüki töötas kuni augustini 2005 Näpi saeveski juhina.Praegu: ASi Graanul Invest tootmisjuht.On OÜ Karo Mets nõukogu liige.Omanduses: 100% OÜ Trapets JH (investeerimisfirma).Tööalane seos: Kaido Saar (ASi Graanul Invest energiapuu spetsialist).
    Andres Parik (47)
    ASi Paikuse Saeveski tootmisjuht.Sai ASi Sylevsteri aktsionäriks tänu Paikuse Saeveski tootmisjuhi kohale.Pärast Sylvesteri müüki töötas kuni Paikuse saeveski sulgemiseni tootmisjuhina.Praegu: tegeleb erinevate projektidega metsa- ja puidutööstussektoris.On ASi Wermo nõukogu liige.Omanduses: 100% OÜ Vesterlin (investeerimisfirma), 100% OÜ Enghold (seadmete ja vara rent).
    Allikas: Äriregister, Äripäev
    Sylvesteri tööstusfirmasid juhtinud Virko Lepmets (vasakul), Peedo Pihlak (keskel) ja Margus Kohava on mitme teise endise Sylvesteri aktsionäriga rajanud Combi ettevõtete grupi, mis on väga jõudsalt kasvanud. Foto on tehtud gruppi kuuluvas Sakala saeveskis. Foto: Väinu Rozental
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Baltic Horizoni kolm probleemi, mis mind fondi juures häirivad
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.