Neljapäev 23. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Konservatiivsuse printsiip

05. jaanuar 1998, 00:00

Konservatiivsuse printsiip raamatupidamises tähendab seda, et aruandeid tuleb koostada ettevaatlikult ja kaalutletult. Kui on teada või on tõenäoline, et varade reaalväärtus on madalam raamatupidamises kajastatud väärtusest, tuleb nad alla hinnata. Ühtlasi tuleb arvesse võtta kõik teadaolevad ja potentsiaalsed kohustused. Käibevara hinnatakse aastaaruande bilansis lähtudes sellest, mis on madalam, kas soetusmaksumus või netorealiseerimismaksumus. Netorealiseerimismaksumus on müügihind miinus otsesed turustuskulud. Soetusmaksumuse ja netorealiseerimismaksumuse vahe kantakse aruandeaasta kuludesse.

Materiaalselt fikseeritavad teadaolevad ja potentsiaalsed kohustused, kulud ja kahjumid tuleb võtta bilansis arvele ja kajastada kuludes. Teadaolevate kohustuste ja kulude hulka kuuluvad näiteks majandusaastal tekkinud puhkusetasu- ja maksuviiviste kohustus ning nende kohustustega kaasnevad kulud.

Materiaalselt fikseeritavate potentsiaalsete kohustuste hulka kuuluvad garantiikohustus ja potentsiaalne tulumaksukohustus. Neid kajastatakse bilansis lühi- ja pikaajaliste eraldistena.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2011, 18:04
Otsi:

Ava täpsem otsing