Dollar toibus skandaalidest

29. jaanuar 1998, 00:00

Dollar oli eile heas toonuses. Euroopa turgude avandes murdis USD kurss algul läbi 1,79 marga ja seejärel ka 1,80 marga tasemest, peatudes enne mõningast langust 1,8077 margal (14,4616 kroonil). Dollari püsimine Aasia turgudel üle 1,78 marga näitas, et need, kes müüsid president Clintoni armuafäärist ajendatuna dollarit, pidid kiiresti uuesti positsioone võtma. Siin ei ole ka midagi üllatavat, sest USA fundamentaalnäitajate muutust pole tegelikult olnud. Analüütikute sõnul oli nädala alguses 1,75ni langenud dollar selgelt alahinnatud. Negatiivset mõju Saksa margale avaldas ka Saksamaa suurima panga, Deutsche Banki tunnistus, et Kagu-Aasia finantskriisist tingituna väheneb panga tegevuskasum kolmandiku võrra planeerituga võrreldes.

Jaapani rahandusministri Hiroshi Mitsuzuka tagasiastumine aitas kaasa aktsiahindade tõusmisele Tokio börsil ning hoidis ka jeeni kursi stabiilsena. Tavaolukorras absurdne olukord, kus rahandusministri tagasiastumisega kaasneb valuuta tugevnemine, mitte aga nõrgenemine, on arusaadav. Turud loodavad tulevaselt ministrilt lubatust radikaalsemaid meetmeid. Viimased peaks avalikustatama 20. veebruaril enne seitsme juhtiva tööstusriigi (G7) rahandusministrite ja keskpankade juhtide kohtumist.

Jeen liikus eile vahemikus 125,07--126,12 USD/JPY. Turg oli seoses uusaastapidustustega Kaug-Ida riikides hõre ja vähelikviidne.

Dollari tugevnemine jätkus ka USA turgudel. Õhtuks läbiti oluline vastupanupiir 1,808 DEMi, järgmine on arvatavasti 1,82 marka (14,56 krooni).

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing