Soome töötud õpivad Eestis

09. veebruar 1998, 00:00

Eelmisel nädalal saabus Helsingist Tallinna järjekordne paarikümnest inimesest koosnev õppurite grupp, kes jääb siia elama paariks kuuks. Eelmine grupp siirdus äsja tööpraktikale Eesti ettevõtetesse, aga samuti Soomes asuvatesse ettevõtetesse. Praktikale eelneb teooriakursus, mida veavad lektorid nii Baltimaadest kui Soomest.

Ümberõpe ei ole mõeldud kindla eriala jaoks, vaid annab kõige üldisemaid teadmisi Eesti ja teiste Balti riikide majandusest, seadustest, äritavadest.

«Meie asi on aidata soomlasi asjadest õigesti aru saama,» ütleb Nordic Koolituse projektijuht Kim Nyman. «Me räägime neile, kuidas Baltimaade turul käituda, mida tuleb silmas pidada, mida arvestada siin äri tehes. Õpetame neile keeli, majanduse ajalugu, seadusi. Räägime neile asjadest, mis on siin tähtsad,» sõnab Nyman.

Ta lisab, et mitmed soomlased on pärast kursuste ja praktikumi lõpetamist leidnud tööd Eestis või teistes Balti riikides.

Nymani sõnul on kursuslaste taust väga erinev. «Ta võib olla 20- või 55aastane, mees või naine, jurist või insener,» kirjeldab Nyman.

Enamasti käivad kursustel Soome töötud, kelle ümberõpet rahastab Soome tööministeerium. Kokku on Eestis õppimas käinud mitusada soomlast. Elamise ja söögi peavad nad muretsema oma raha eest. Samal ajal maksab Soome riik neile stipendiumi, mis on siiski nii väike, et hotellikulusid ei kata. Nymani sõnul elavad kursuslased alguses tavaliselt hotellis, hiljem võtavad üürikorteri.

Koolitusfirma pakub ümberõpet ka töötavatele soomlastele, kes tahavad end Baltimaade äritavadega kurssi viia.

Estonia teatri välisturunduse koordinaator Susanna Ketola läbis ümberõppekursused 1995. aasta sügisel pärast ülikooli filosoofia magistratuuri lõpetamist. Soomes ta enda väitel ülikoolist tulnuna tööd poleks leidnud. Praktikal oli Ketola pool aastat Lätis, erialaks filosoofia.

«Meil olid ka eesti keele, ajaloo ja majanduse loengud, kuidas turundus Eestis toimub,» räägib Ketola.

Pärast seda leidis ta puhtjuhuslikult ajalehekuulutuse peale tööd Estonia teatris, mida kavatseb teha veel vähemalt selle hooaja lõpuni. Kui alguses elanud ta hotellis, siis nüüd elab Tallinnas Tuukri tänava üürikorteris koos abikaasaga, kes on samuti Eestis lepingulisel tööl.

Praktikakohad leiavad inimesed Kim Nymani jutu järgi kas ise või pöörduvad asjaga kursis olevad ettevõtted koolitusfirma poole. Palka ei maksta ja töötul pole mingit garantiid, et ta pärast kursuste lõpetamist sealt püsivat tööd saab. Praktikapaigad on seotud samuti Soome või Rootsi kapitaliga ettevõtetega.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing