Jaapani Pank alandas ülimadalat intressi

Tõnis Oja 12. veebruar 2001, 00:00

Jaapani keskpank alandas reedel diskontomäära 0,15 protsendipunkti võrra 0,35 protsendini. Baasintressiks oleva üleöölaenude intressi jättis keskpank 0,25 protsendi tasemele. Möödunud aasta 11. augustil tõstis Jaapani Pank baasintressi tollaselt praktiliselt nullprotsendi tasemelt 0,25ni. Üleöölaenude baasintress oli enne seda nullilähedane tervelt 15 kuud.

Jaapan loobus nullintressi poliitikast suvel, sest märgid näitasid, et maailma suuruselt teine majandus hakkab kriisist üle saama. Näib, et optimism oli enneaegne, sest täpsustatud andmetel kahanes saareriigi sisemajanduse kogutoodang 0,6 protsenti. Tokyo börsi Nikkei indeks on viimase 10 kuu jooksul kukkunud 32 protsenti. Neljapäeval langes Nikkei esmakordselt alates 1998. aasta oktoobrist allapoole 13 000 punkti tasemest ning on lähenemas 15 aasta madalaimale tasemele.

Euro kurss hakkas reedel taas tasapisi tõusma, sest Saksamaa majandusnõuniku Wolfgang Wiegardi arvates võib lähikuudel euro kerkida 1,0 dollari tasemele. W. Wiegard on Regensburgi ülikooli majandusprofessor, kelle rahandusminister Hans Eichel nimetas valitsuse majandusnõukogu, mida nimetatakse ka viieks targaks, liikmeks.

Reede õhtul oli USD kurss 16,89 krooni.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing