Maitsvad salatid valmivad välgukiirusel

ÄP 08. juuni 2001, 00:00

Siiski oleks tark enne köögikombaini ostmist läbi mõelda, milleks teda õieti tarvitama hakatakse. Kui tegevused piirduvad peamiselt riivimisega või kodus on juba näiteks mikser ja viilutaja, siis pole mõtet kõige kallimat ja funktsiooniderikkamat masinat osta. ?Kellel aga uue köögi sisustamine plaanis ja perekond suurem, see võiks küll täisfunktsionaalse köögiabilise peale mõelda,? soovitab Electroluxi kodutehnika müügijuht Kalle Kaljurahn.

Toimekamad köögikombainid maksavad paarist tuhandest viie tuhande kroonini ja nendele suudavad müüjad pakkuda ka korraliku hoolduse ning varuosi. Odavamate, eriti tundmatuid kaubamärke kandvate mudelitega peab ostja tähelepanelikum olema, sest kui nende juures midagi puruneb, võib juhtuda, et tuleb hoopis uus kombain osta.

Vahetatavaid osi pole lihtsal köögikombainil kuigi palju. Ainult korpuse külge kinnitatud kauss koos kaane ja lehtriga ning lõiketera. Tera telje külge võib vajaduse korral kinnitada riivi- või viilutamisterad, millel on tavaliselt kaks jämedusastet. Mõne köögikombaini jaoks on saada ka lisaseadmeid, näiteks vispel, tsitrusviljade mahlapress jne. Köögikombain on nagu suurendatud mikser, sest põhimõte on neil sama, ainult et mootor on köögikombainil võimsam. Erinevalt mikserist peenestab köögikombain ka tooreid kõvu aedvilju. Näiteks võib köögikombainiga peenestada püreeks liitri maasikaid, ilma et oleks vaja vedelikku lisada. Mikser ei suuda püreed vedeliku lisamiseta valmistada.

Köögikombaini kasutamise kiirust võib suurendada veelgi, kui kavandada tööde järjekord ette. Nii võib näiteks salati valmistada väga kiiresti, masinat vahepeal tühjendamata ja pesemata. Kui retseptis soovitatakse puistata salatile hakitud peterselli, tee nii: kinnita masina lõiketera kohale. Pane petersell kaussi ja haki see. Asenda tera viilutamisteraga. Seejärel lõika viiludeks näiteks porgand, porru, seller, paprika, õunad, pastinaak, kaalikas, punapeet, suvikõrvits või kurk. Siis eemalda kaas ja kalla kausi sisu otse salatinõusse. Salatiained satuvad põhja ja petersell, millest alustasid, jääb salati peale kaunistuseks.

Aed- ja juurviljade küpsemisaja lühendamiseks võid tükeldada need köögikombainiga. Masin tükeldab aed- ja juurviljad mõne hetkega.

Masina lõiketeraga võib peenestada ka liha ja kala, näiteks pikkpoisi jaoks. Lõika ained enne peenestamist ühesuurusteks tükkideks. Pane tükid kaussi, käivita masin ja jätka peenestamist, kuni ained on küllalt peeneks hakitud. Kui teed pasteeti, peata masin siis, kui tükid on veel üsna jämedad.

Loo koostamisel on kasutatud http://www.kokaraamat.ee materjale.

Mida võimaldab kaasaegne köögikombain?

  • sõtkuda, kloppida, vahustada (tainanõu, tainakonksud, vahustaja, labidas, mahuskaala)
  • viilutada, riivida, segada, hakkida (metallnuga, lõikeketas, riiv, friikartuliketas)
  • vahustada, peenestada, püreestada (kokteilikann)

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:09
Otsi:

Ava täpsem otsing