Ühispank loobus Pro Kapitalist

Inno Tähismaa 30. juuli 2001, 00:00

Pro Kapitali viimase aktsionäride erakorralise koosoleku päeval 29. juunil oli Ühispank üks Pro Kapitali suuremaid väikeaktsionäre ligi 800 000 krooni suuruse osalusega. Nüüd enam osalust pole, tunnistas reedel Ühispanga riskijuhtimise direktor Martti Singi. Ta ei tahtnud öelda, kas aktsiad on vahepeal müüdud, ja arvas, et küllap ei olnud need pangal mitte kapitaliturgude osakonna, vaid fondide kaudu.

Ühispanga Varahalduse ASi fondijuht Vahur Madisson ütles, et ainsad Pro Kapitali aktsiad on varahalduse kaudu paigutatud Äripäeva Indeksi Fondi. Fondi arvel on aktsiad raamatus eraldi välja toodud ja 29. juuni seisuga oli neid 22 113. Madissoni väitel peaks Ühispanga aktsiad olema kapitaliturgude kauplemisportfellis.

Kuulnud fondijuhi kommentaari, märkis Singi, et kapitaliturgude portfellis aktsiaid pole. Ta oletas, et küllap on need klientide riskihoiuste kontodel.

Kuivõrd Ühispangal Pro Kapitali aktsiaid enam pole, ei osanud Singi kommenteerida, kuidas suhtub Ühispank kui väikeaktsionär Pro Kapitali tegevusse. Nii Singi kui Ühispanga avalike suhete juhi Evelyn Pulli väitel on Pro Kapital Ühispangaga korrektselt käitunud.

Fondihaldur Vahur Madissoni sõnul on fond praegu mures investorite pärast. ?Hetkel ei anna midagi teha,? märkis ta. Madissoni sõnul on vara öelda, mida fond Pro Kapitali aktsiatega teeb. Kui Pro Kapital läheb börsilt ära, peab fond oma aktsiad ära müüma ja see võib osutuda võimatuks. ?Ma ei usu, et börs kauplemise lõpetab, ilmselt jääb aktsia vabaturule, kus noteeringuid näitama ei pea,? lisas Madisson.

Ühispank ise klientidel Pro Kapitali aktsiaid osta ei soovita. Panga analüütiku Sven Kunsingu sõnul pole pank Pro Kapitali aktsiale analüüsi teinud juba alates 1999. aastast, sest panga kliendid pole aktsia vastu huvi tundnud. Samas on pank ise Pro Kapitali aktsiaga aeg-ajalt spekuleerinud, olles samal ajal Pro Kapitalile nn turutegijaks.

Kokku on Pro Kapitalil ligi 400 aktsionäri, neist ligi 50 Eestis. Suurimad aktsionärid on Peak Mount Corportion AG (29,8%) ja Telom AG (19,5%), mis on kinnistamata andmetel Ernesto Preatoni kontrolli all. Pro Kapitaliga kinnisvaratehinguid sõlminud offshore-firmal Baltic Investments on Pro Kapitalis 4,3% osalus.

Ühispangal on Pro Kapitaliga pikaajalised suhted. Kui Preatoni 1996. aastal Eestisse tuli, paigutas ta oma raha Ühispanka ja teenis panga aktsia hinna tõusu pealt üle 200 mln krooni tulu. Raha paigutas ta kinnisvarasse, pannes aluse Pro Kapitali laienemisele.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:45
Otsi:

Ava täpsem otsing