Messikülla ehitatud majadest leiab ideid

Rene Paats 12. september 2001, 00:00

Eramumess on Soome eelistatuim messi- ja suvesündmus, mis lisaks Kajaani 350. sünnipäevale lisas piirkonnale suuremat külastushuvi. Kajaani on 80 000 elanikuga linn, mis asub Helsingist 600 km kaugusel põhjas.

Eramumess on omanäoline veel selle tõttu, et igal aastal korraldatakse see erinevas linnas. Linn eraldab spetsiaalselt messi jaoks maad, kuhu rajatakse teed, tänavavalgustus, mänguväljakud, ühiskondlikud hooned ja eramud.

Kõik see on avatud külalistele kuu aega ning messi lõppedes müüakse eluasemed maha.

Kajaanis oli messi tarbeks püstitatud 98 hoonet. Neist eramuid 21, lisaks viis paarismaja, neli korterelamut ning puhkekeskus, milles asus hooldekodu koos teenindusasutustega. Järve kaldale oli rajatud üldkasutatav külmakarastuskeskus koos saunakompleksiga ning paadisadam. Näitusehalle oli messialal kaks, neis tutvustati uusi ehitusmaterjale ja töövõtteid, kõiki materjale sai ka kohapeal osta.

Messi ehitajatena oli kaasatud nii ehitusala juhtivaid asjatundjaid kui ka üksiküritajaid ja peresid. Oma näidiselamud olid püstitanud ka eestlastele tuntud elementmajade tootjad Kastelli ja Omatalo.

Selle aasta eramute messil olid esindatud erinevad projektid klassikalistest kuni modernsete stiilideni. Elamute stiil ja moodne ehitus lisasid ilmet põhjamaisesse maastikku. Siit said nii ehitaja kui ka ostja uusi ideid, kuidas oma kodu ja selle ümbrust planeerida.

Messil üllatatakse külastajaid uute nüanssidega, mida ehitajad ja sisustajad välja pakuvad. Messikodude sisustamisel on tuginetud tulevaste elanike tegelikele soovidele. Modernsetele sisustuslahendustele lisaks on keskendutud ka allergikute, liikumispuuetega inimeste soovidele. Suurt tähelepanu pööratakse ökoloogilisusele ? seda nii kasutatud ehitusmaterjalide kui ka elukorralduse osas.

Enamikus näidismajades oli nii sise- kui välisviimistluses kasutatud ainult puitu ning küttekehadena kaminahjusid. Väga suurt huvi pakkus uus viimistlusmaterjal nimega Woodfine, millega olid viimistletud ka põrandad, seinad ning laed. Woodfine?i puitmaterjal jättis väga luksusliku ja stiilse mulje ning mis peamine ? see on väga kergesti ja kiiresti paigaldatav. 125m2 luksuslik elamu, mis oli viimistletud Woodfine?iga nii seest kui väljast, maksis 2 351 875 Eesti krooni.

Messilt lahkudes peaks olema täpne ettekujutus, millist maja ehitada ja kuidas seda sisustada.

Kuna sellelaadset messi korraldatakse kogu Euroopas vaid Soomes, peaks iga inimene, kellel soov endale kord maja ehitada, käima ära eramumessil. Järgmine mess toimub aasta pärast Kotkas.

___________________________________________

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:52
Otsi:

Ava täpsem otsing