Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Sume sügis õunakoogiga
Lisaks kogu aasta saadavaile välismaa õuntele on valminud selle sügise kodumaine õunasaak, millest tasub küpsetada üks vahva õunakook.
Kuigi tänapäeva inimestel kipuvad olema muud jumalad kui kodulõhnalised toidud, räägib soojalt ahjust võetud õunakook rahulikust kodusest elust, kus perenaisel on aega ise perele süüa valmistada; kus igaüks ei nahista omaette külmkapi kallal, vaid pere koguneb ühiselt laua ümber ahjusooja kooki maitsma. Meie esiisad ei kasutanud saiade-kakukeste valmistamisel valget nisujahu. Võtkem meiegi oma õunakooki küpsetades õppust vanast kombest ning ärgem segagem tainast liiga heledaks. Siiski, kui puhast nisujahu jääb taignasse alla poole, kipub kook muredavõitu olema ja kergesti laiali lagunema.
Retseptis on nisujahu hulka segatud kolmandik tervislikku Lõuna-Eesti traditsioonilist tatart, mis annab koogile huvitava maitse. Tulemus on tervislik ning igal juhul meeldejäävam kui poes müügil olevad vabrikumaiustused.