Saksamaa majandus valmistas pettumuse

Sirje Rank 19. jaanuar 2004, 00:00

Saksamaa sisemajanduse kogutoodang kahanes läinud aastal 0,1%, mis oli esimene SKT langus 1993. aastast (toona -1,1%). Languse põhjustas peamiselt nõrk kodumaine nõudlus, mida ekspordi kasv ei suutnud korvata.

?Kokkuvõttes valmistas majanduse areng 2003. aastal pettumuse, nagu ka kahel eelneval aastal,? ütles statistikaameti juht Johann Hahlen. ?Aasta teisel poolel olid märgid nõrgast toibumisest, kuid kindlast tõusutrendist on vara rääkida,? tsiteeris Reuters.

Eksport, mis moodustab kaks kolmandikku Saksamaa SKTst, kasvas mullu 1,1% võrreldes buumiaastaga 2000, mil ekspordi kasv oli 13,7%. Eriti nõrgalt vedas eksport majandust viimases kvartalis, mil hakkas tunda andma euro tugevnemine USA dollari suhtes. USA turule läheb ca kümnendik Saksa ekspordist.

Investeeringud masinatesse ja seadmetesse kahanesid 4% ja ehitusse 3,4%. Riigieelarve defitsiit kasvas 2002. a 3,5 protsendilt 4 protsendile, mis ületab eurotsooni lubatud ülempiiri protsendipunkti võrra.

Ekspordi kasv ei korvanud nõrka kodumaist nõudlust ? eratarbimine kahanes 0,2%. Ostuhuvi pärsib kõrge tööpuudus ? 10% ning ebakindlus tuleviku ees seoses valitsuse majandusreformidega. Saksamaa valitsus loodab, et tarbijad hakkavad rohkem kulutama, kui 1. jaanuarist jõustunud maksukärped tunda andma hakkavad. Vastavalt valitsuse detsembris kinnitatud reformikavale Agenda 2010 alanevad maksud tänavu 7,8 miljardi euro võrra. Majandusminister Wolfgang Clementi hinnangul peaks see majanduskasvule lisama vähemalt 0,6 protsendipunkti.

Selleks aastaks ennustavad majandusanalüütikud Saksamaale ca 1,7% majanduskasvu, millest vähemalt 0,5 protsendipunkti on tingitud suuremast tööpäevade arvust ? paljud riiklikud pühad langevad tänavu nädalavahetustele. Kasv jääb alla eurotsoonile, kus Euroopa Komisjon prognoosib majanduskasvu kiirenemist läinud aasta 0,5 protsendilt 1,8 protsendile.

Nii eurotsooni kui Saksamaa majanduskasvule on peamine risk euro kiire tugevnemine USA dollari suhtes. ?Praegune tase on veel talutav, kuid majandusele ja firmadele on ohtlik kursi suur kõikumine,? ütles läinud nädalal Prantsuse rahandusminister Francis Mer. Nii Mer kui ka Clement avaldasid lootust, et valuutakursside järsud muutused tulevad kõneaineks G7 rahandusministrite järgmisel kohtumisel tuleva kuu alguses.

Tugev euro kiirendab veelgi Saksa tööstusbaasi erosiooni, hoiatas ajalehes Financial Times Saksa valitsuse majandusnõunik Bert Rürup. Saksa kaubanduskodade föderatsiooni DIHK hiljutise uuringu järgi on igast neljast Saksa firmast vähemalt üks valmis lähema kolme aasta jooksul osa tootmist Saksamaalt välja viima. Kolm aastat tagasi pidas sellist plaani üks viiest. Töökohtade väljavool ei puuduta enam üksnes tööjõumahukaid sektorid, vaid järjest enam ka firmade juhtimist, raamatupidamisteenuseid ja arendustegevust.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing