Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Gurmeekohvi kodus
Selle üle, kas kohvi teha presskannus või masinaga, on eksperdid eri meelt. Robert?s Coffee juhataja Laura Kolk leiab, et parim viis on presskannuga. Botterill räägib, et masin on parim. ?Presskannus on vee ja kohvi kokkupuuteaeg pikk, mis tähendab, et kohvis on palju kofeiini. Palju kofeiini pole aga tervislik,? selgitab Botterill. Korralik kohvimasin, mis suudab peale espresso ka piimavahuga ja piimakohvisid teha, maksab umbes 4000 krooni.
Masina järel on soodsam võimalus kohvi koduseks valmistamiseks nn mokakann. See on kann, mis koosneb kahest osast ja mille saab keskelt pooleks keerata. Alla pannakse vesi, poole peale kohvi ning kann keeratakse kokku tagasi. Siis pannakse kann pliidile, kus vesi läheb keema ja veeaur tõuseb läbi kohvi kannu ülemisse ossa. Mokakannud maksavad umbes nelisada krooni.
Presskannukohvi kõrval valmistatakse Eestis palju filtrikohvi. Adrano OÜ tegevjuht Alfio Santangelo selgitab, et ka filtermasinaga saab samuti head kohvi valmistada. Selleks peab masinat järjepidevalt hooldama ja õige jahvatusega oa valima.
Hea kohvi saladus peitub oas. Mida värskem kohvipuru, seda parem. Nii soovitab kohviube importiva ning neid röstiva ja jahvatava firma Coffee Star esindaja Kaupo Kõverjalg osta tihedamini ja vähem, sest isegi kui kohvi on õhukindlas purgis ja näiteks külmikus, kaotab jahvatatud kohvi oma väärtustest ehk maitsest ja aroomist päevas 50%.
Gurmeekohvid jagatakse kaheks: maitsekohvid ja eriröstid. Esimesed on essentsidega maitsestatud, nagu Iiri kohv, amaretto, ?okolaadimaitseline jne, teised eri kohvipiirkondades, nagu Keenia, Colombia, Brasiilia jne, kasvatatud kohvisordid. Kui maitsekohvid eristuvad oma eripärase maitsega, siis päritolumaakohvid erinevad üksteisest maitse tugevuselt ja puhtuselt. Ehkki tegemist on tavakohvist kallimate ning eksklusiivsemate toodetega, on nende valmistamine sama lihtne. Erikäsitlust või -valmistamist need ei nõua. Kohvi kvaliteeti näitab hind. Gurmeekohvi kilo hinnad jäävad näiteks Coffe Staril 480 krooni juurde, Pauligi paarisajagrammised aroomikohvi pakid maksavad 80 krooni. Poolekilone tavalise kohvi pakk maksab umbes 30 krooni.