Ameerikalik autokruiis Washingtonist lõuna suunas

Markus Larsson 12. märts 2004, 00:00

Kui USA pealinna külastav turist on väsinud Washingtoni arvukate muuseumide, memoriaalide ja valitsusasutuste imetlemisest, on parim lõdvestus auto üürida ja päevaks või paariks I-95ndat pidi lõuna suunas sõita.

Heaks diiliks võib autot rentides pidada umbes 30 dollarit päeva eest. Teejuhised linnast välja ja ka maanteedel on ääretult selged ning teed fantastilised (muidugi mitte tipptundidel).

Enne linnast lahkumist on soovitatav teha peatus Welcome Centeris, kus saab head nõuannet ja tasuta osariigi kaarte. Kui jätta sisse põikamata tee peale jäävasse regiooni ühte suurimasse, väga soodsate hindadega ostukeskusesse Potomac Mill Malli, on kuulsusrikas Fredericksburg Washingtonist vaid tunni kaugusel. Esmakordselt Ameerikas viibija peaks ära õppima, et siin mõõdetaksegi vahemaid tundide, mitte miilide, ja kaugeltki mitte kilomeetritega.

Rappahannocki jõe kaldal asuv Fredericksburg seostub eelkõige Ameerika Ühendriikide kodusõjaga (1861?65) ning oli ja on (eriti nähtavalt pühapäeva hommikul kirikus käimise ajal) lõunaosariiklaste vast põhjapoolseim kants. Linna ümbruses on mitmeid George Washingtoniga seotud paiku.

Fredericksburg on tüüpiline USA väikelinn, mis koosneb kirevast antiigipoodide, kunstigaleriide, butiikide, kohvikute, restoranide ja pisihotellidega umbes poole miili pikkusest peatänavast (Princess Anne) ning suhteliselt tähtsusetutest kõrvaltänavatest, kus asuvad peamiselt kümnete religioonide kirikud ja pühamud, aga ka kõiksugused bürood, kontorid ning osaliselt restaureeritud elamud. Tähtsamate ajalooliste mälestusmärkidega võib tutvuda peatänaval asuva Visitor Centeri videosaalis või hoburakendil linnaekskursiooni tehes. Fredericksburgis asub ajaloolise campus?ega Mary Washington College (mida hetkel tahetakse ülikooliks ümber nimetada).

Kes tunneb huvi vaimude ja kummituste vastu, peaks linnas ööbima ning osalema õhtusel asjakohasel ning meeldejääval küünaldega ringkäigul. Söögipaigaks soovitan autentset ja suhteliselt odavat Tai restorani (Bangkok Café) või euroopalikku toitu pakkuvat pisut kallimat La Petite Auberge?i restorani. Siin võiks ka pinnapealselt tutvuda Virginia veinidega, kuid neid oleks targem degusteerida tee peale jäävates kümnetes viinamarjaistandustes.

Fredericksburg ei löö õieti millegagi, kuid annab pildi ajaloolise Ameerika linna tänapäevast ning näitab, et ka USAs on sajandi-paari vanuseid kasutusel olevaid ehitisi. Tõsisemat ajaloolist elamust pakuvad Fredericksburgist tunni võrra kagu suunas (I-95 South ja siis I-64 East) jäävad koloniaalajastu park-linnake Williamsburg ning esimene inglise sisserändajate alaline asula Ameerikas ? Jamestown.

Lastega reisijad ja meelelahutuse otsijad peaksid peatuma hiiglaslikus lõbustuspargis Kings Dominionis, kus eriti põnev on nn ookeanilainete bassein. Tegemist on turbiinide genereeritud tõeliselt võimsate lainetega. Kings Dominionist on võimatu mööda sõita üle I-95 kõrguvat reklaamtorni märkamata.

Kes on unistanud Disney parkide külastamisest, võib saada väga sarnase kogemuse Bush Gardenis, mis paikneb pisut enne Williamsburgi.

Vabaõhumuuseumina toimivat linna külastab aastas üle nelja miljoni turisti. Selles leidub autentseid toimivaid poode, sepikodasid, pagariärisid, apteeke ja muud koloniaalajastu atribuutikat. Williamsburgi ajaloolisse ossa autoga ei pääse ja sõiduk tuleb jätta jällegi hästi tähistatud Visitors Bureau juurde, kust edasi pääseb bussiga.

Nüüd, kus ajalugu mällu talletatud, igal sammul pakutavad suupisted söödud ning kohustuslik suveniir ? koloniaalajastu kolmnurkne müts ja mittetulistav musket ? ostetud, võib pilgu kaardile heita. Tähelepanelik reisija kindlasti märkab, et siit polegi enam eriti kaugel Atlandi ookean.

Miljoni elanikuga kuurort- ja rannalinna Virginia Beachi jääb napp kolmveerand tundi autosõitu. Tee (I-64 East) kulgeb läbi NATO väejuhatusega seotud kuulsa sõjasadama Norfolki. Selle lennukikandjate baas on ka külastajatele avatud. Ja siis, läbi paari kilomeetri pikkuselt ookeani alt kulgeva tunneli ning üle Balticu, Pacificu ja Atlanticu avenüü paistab viimaks kätte taevaga kokku sulav sinav ja alati lainetav ookean.

Rannaäärsel avenüül kestab varajaste hommikutundideni noorte ja kaunite üsna valjuhäälne Ameerika moodi promeneerimine ehk cruising: läikivate, üles löödud ja üksteist trumpavate autode ja tsiklite lõpmatu rongkäik. Lõbusõitjate igaõhtune kirev karavan on valjuhäälne. Iseenda ja oma masinatega uhkeldamine kuulub beach life?i ja miks ka mitte Ameerika igapäevaelu juurde.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:23
Otsi:

Ava täpsem otsing