Rootsi tahab tulumaksu tõsta

Sirje Rank 19. märts 2004, 00:00

?Masendav, kui valitsuse läbirääkimistel majanduskasvu kiirendamise üle on selline resultaat,? ütles Rootsi suurima ettevõtjate ühenduse juht Gunvor Engström ajalehele Dagens Industri.

Ettevõtjate peamine nõudmine täielikult kaotada Rootsi kõige ?destruktiivsema iseloomuga maks? ? omandimaks ? ja rahastada see ettevõtte tulumaksu tõstmisega, mis oleks vähem ebasoodne, on jäänud kõrvale.

?Tulemus on hullem, kui oodata juleti,? kirjutas eile Dagens Industri oma juhtkirjas ning kutsus peaminister Göran Perssonit maksukomisjoni ettepanekut tagasi lükkama.

Teine ootamatu ettepanek on maksustada omandimaksuga ka börsi lisanimekirja aktsiad. Sisuliselt maksustab see riskikapitali ehk investeeringud kõige dünaamilisema kasvuga firmadesse.

?Kui eesmärk on peatada uute ettevõtete loomine ja ettevõtlus Rootsis, siis on ettepanek muidugi suurepärane,? ironiseeris ajalehes Dagens Nyheter väikeinvestorite ühingu AF juht Lars Erik Forsgardh.

Tulumaksu osas on ettepanek vähendada maksuvaba miinimumi kõrgema sissetulekuga elanikel, kelle kuusissetulek on üle 38 000 Eesti krooni. See tähendab 1,6 miljonile rootslasele maksu tõusu maksimaalselt 1000 krooni võrra aastas. Kokku loodab valitsus muudatusest 1,4 miljardit krooni.

Töö kõrgema maksustamisega on kavas katta omandi madalam maksustamine. Ent omandimaksu täieliku kaotamise asemel näeb kava ette vaid poolitamise ? maksustamisel võetakse arvesse 50% vara (aktsiad, majad) väärtusest. Maksu määraks jääb 1,5%. Samas alaneb maksustamislävi ? maksu tuleb hakata maksma varalt väärtusega üle 1,52 miljoni praeguse 2,5 miljoni krooni asemel.

Samuti laieneks maksu baas ? omandimaksuga tahetakse maksustada seni maksuvabad aktsiad. Kriitikute sõnul lööb see Rootsi investorite pihta, kes on andnud riskikapitali väikeste ja keskmise suurusega firmadele.

?Seda siis kirjeldatakse kui omandimaksu alanemist. Tegelikult on tegemist omandimaksu uue sisseviimisega töötavale kapitalile, näiteks börsi lisanimekirjas noteeritud ettevõtete puhul,? ütles Svenskt Näringslivi maksuspetsialist Krister Andersson. ?Meil on vaja rohkem riskikapitali, mitte vähem. See samm ainult kiirendab kapitali pagemist Rootsist.?

Rohkem tuleb rootslastel edaspidi maksta aga oma maja või korteriomandi müügil. Maks vara võõrandamisel saadud tulult suureneks 20 protsendilt 25 protsendile. Sellest ennustatakse turul üheltpoolt suvemajade pakkumise hüppelist suurenemist enne maksu jõustumist, teisalt jätkuvat hinnatõusu niigi ülekuumenenud turul, kui huvi vara müügi vastu kõrge maksu tõttu väheneb.

Valitsuse maksukomisjoni juht Jan Bergqvist on aga rahul, sest reformiettepanek täidab tulude võrdsema jaotuse eesmärki. Lõviosa omandimaksust maksab see viiendik Rootsi elanikkonnast, kelle tulud on kõige suuremad.

Rootsi majandus kasvab tänavu 2,4% ja tuleval aastal 2%, kuid uusi töökohti ei tule ja paljud firmad plaanivad tootmise mujale viimist.

?Ettevõtetega rääkides ei ole ma varem kohanud nii paljusid, kes kõnelevad tootmise väljaviimisest. Ja see ei puuduta ainult suuri ettevõtjaid,? ütles ajalehele Dagens Industri ettevõtlusorganisatsiooni Svenskt Näringsliv peaökonomist Stefan Fölster.

?Tööstuses on viimase kolme aastaga kadunud 80 000 töökohta, neist pooled madalamate palgakuludega riikidesse,? ütles Fölster.

Svenskt Näringsliv ennustab hoolimata jõudsast majanduskasvust veel 60 000 töökoha kadumist kahe aasta jooksul.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:17
Otsi:

Ava täpsem otsing