Rakvere Viljasalv eksportis usinalt Leetu ja Lätti

Kristina Traks 26. märts 2004, 00:00

Ajavahemikul jaanuar 2002 kuni märts 2003 väljastas põllumajandusministeeriumi haldusalas tegutsev taimetoodangu inspektsioon Rakvere Viljasalvele 202 fütosanitaarsertifikaati, ilma milleta teravilja üle piiri ei lubata.

Rakvere Viljasalv võttis 103 sertifikaati ekspordiks Leetu ning 99 sertifikaati ekspordiks Lätti. Sisuliselt saatis Rakvere Viljasalv sel ajavahemikul üle päeva Eestist teele vilja. Kokku eksportis Rakvere Viljasalv sel ajavahemikul ca 12 000 tonni vilja, millest enamik oli rukis, vähesel määral läks välja ka kaera.

Taimetoodangu inspektsiooni peadirektor Roland Nymann sõnas, et ka tema jaoks on üllatus, et Rakvere Viljasalv on sellise suure koguse teravilja eksportinud. ?Meil on ikka ju probleemiks see, et vilja tuleb palju Eestisse sisse, kuid nüüd selgub, et on selline suur viljaeksportija meil ? Rakvere Viljasalv,? rääkis Nymann.

Nymanni sõnul ei huvita taimetoodangu inspektsiooni, kus ettevõtja vilja müüb või mis vili see on, sest inspektsiooni ülesanne on kontrollida vaid vilja kvaliteeti. ?Meie jaoks on see lihtsalt teravili,? lisas ta. Taimetoodangu inspektsiooni andmeil tegutses Rakvere Viljasalv eriti aktiivselt vilja ekspordiga 2002. aasta suvel.

Rakvere Viljasalve juht ja üks omanik Vladimir Semjonov ilmus eelmisel nädalal riigireservi vilja haldavasse Eesti Viljasalve teatega, et tema juhitavast Rakvere Viljasalvest on seal hoiul olnud reservvili kadunud. Tegelikult oli Rakvere Viljasalv reservviljast tühi olnud juba mõned viimased aastad. Vilja olemasolu aeg-ajalt kontrollimas käinud põllumajandusministeeriumi ametnikke lollitati viljapunkritesse ehitatud vahelagedega.

Rakvere Viljasalvest kadus 13 000 tonni riigi julgeolekuvaru vilja, suurem osa sellest viljast oli rukis.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:18
Otsi:

Ava täpsem otsing