Käsitsi meisterdatud martsipanitooted valmistuvad eestimaist turgu vallutama

Signe Kalberg 27. aprill 2004, 00:00

Kui 1995. aastal hakkasid Järvamaal Säreveres norralased Dekorspetcialisten OÜ nime all martsipanist tordikaunistusi ja figuure tegema, ei osanud vast keegi arvata, et seitse aastat hiljem tuleb neil juhtimine ja omanikuõigus anda üle sekretärina alustanud Anu Zinovjevile (28).

Põhjuseid, miks tookord tootmine edasi ei läinud ja tollased omanikud leidsid firma pankrotis olevat, oli Zinovjevi arvates mitu. ?Norralastest omanikud tahtsid tootmist laiendada, aga meil polnud selleks võimalusi; nad tahtsid lisada uue tootmisharu, kuna firma ei majandanud end piisavalt ära,? loetleb ta.

Nii avaneski Anu Zinovjevil võimalus võtta firma enda kätte 2002. aasta augustis. Uues firmas Convi Food Sweets on ta nii juht kui ka ainuomanik. Hirmu uue ameti ega vastutuse ees polnud.

?Tööd oli vaja teha. Kui ma poleks juhtimist enda kätte võtnud, oleksid oskustega inimesed jäänud tööta,? selgitab Zinovjev.

Uuesti turule tulles vähenes paraku toodangu maht poole võrra. ?Omanike vahetusega langes kõrvalt ära ka Norrapoolne müüja. Kui hiilgeaegadel oli käive kuue miljoni ringis, siis nüüd langes poole peale,? märgib Zinovjev.

Zinovjev tunnistab, et praegu on käes aeg võitluseks turu pärast, et end seal laiendada. Eelkõige loodab Zinovjev siseturu laienemist, praegu jääb Säreveres toodetud martsipankaunistustest ja figuuridest Eestimaale enam kui kuuendik. Alus laienemiseks on olemas, sest Zinovjevi kinnitust mööda on saanud toode väga heaks, kõvasti on rõhku pandud kvaliteedile. Kogu toodang valmib 20 naise käsitsitööna.

?Käsitsi martsipanitoodete tegijaid pole isegi välismaal palju ja teadagi on käsitsi tehtud tooted kõrgemas hinnas. Eestis on meie suuremateks konkurentideks kommivabrik Kalev, Haapsalus asuv Brondo, Rapla Martsipan, selliseid tegijaid võib Eestis üles lugeda vast kahe käe sõrmedel,? ütleb Zinovjev. 1. maist loodab ta välisriikidega asjaajamise lihtsustumist. ?Vähenevad tolliformaalsused ja lihtsustub ligipääs Euroopa turule,? arvab Zinovjev.

Zinovjevil pole midagi selle vastu, kui kohalike naiste näputööd jõuaks senisest rohkem Eesti turule. Oma osa mängivad selles nii kauplejate kui ka ostjate müügi- ja ostutavad. Martsipan on olnud selline maius, mida kilode viisi ei osteta ja kaunist figuuri lihtsalt ei raatsita lõhkuda.

Martsipanimass tuleb Säreveresse Norrast, siit sõidavad valmistehtud tordikaunistused tagasi kaunistama sealsete kondiitrite tehtud torte. Kuus tuleb nende arvuks 80 000?100 000 tükki. Eriti kiire aeg on jõulud ja lihavõtted.

Naised töötavad praegu veel ühes vahetuses, kuid firma asutamisest saati siin tööl olnud ja sekretärist tootmisjuhiks tõusnud Anu Zinovjev mäletas aega, kus töötati ka kolmes vahetuses.

Mitte ainult roose ei tehta Säreveres, eritellimusel on peaaegu kõike võimalik kaunistuseks teha.

?Eriti peent tööd paraku mitte. Kui on tahetud tordile martsipanist pruutpaari, siis sellest peame ära ütlema. Küll aga pakume asemele näiteks valget luigepaari, kus martsipan kaetakse valge ?okolaadiga,? nendib Zinovjev.

Eritellimusena on tulnud teha Eiffeli torni, filmiauhindu Oscareid, põllumajandusministeeriumile lehmi, oksjonihaamreid, autosid. ?Ainsad piirid seab fantaasia ja vahemaa, kuhu martsipanist toode tuleb transportida, kuna figuurid vajavad ka õrna kohtlemist,? selgitas ta. Näidiste laualt loeb Zinovjev kokku ligi 30 erineva kuju ja värviga figuuri, nende väljamõtlemine olevatki peamiselt tema ülesanne. Kunstiharidust Zinovjevil pole, aga uue figuuri väljamõtlemises midagi keerulist ta ei näe.

Inimesed võiksid Zinovjevi arvates rohkem martsipani süüa. Kõige parema maitse saavutab martsipan Zinovjevi meelest pärast kuuajalist seismist. ?Muidugi maitse muutub, kui figuuri kümme aastat klaasi taga kapis hoida. Ise ma söön seda üha vähem ja vähem ega vabast tahtest suhu ei võta,? tunnistab ta.

  • Tiia Paosalu, Paide Treegeri kohviku juht, klient:
    Meil on Anu Zinovjeviga hea koostöö, olen tema firmas toodetuga väga rahul.

Kuna meil pole endal kondiitritööstust, küll aga teeme üsna palju eritellimusel torte ja kooke, siis on hea kasutada martsipanist tordikaunistusi.

Hakkasime oma kohvikus müüma martsipanist figuure aasta tagasi, inimeste huvi nende vastu on järjest kasvanud.

Minu meelest on Anu firmas tehtud figuurid väga efektsed. Punaseid südameid kingime me väikestele linnakodanikele pidulikul sünnitunnistuste kätteandmisel. Ka perenaised saavad siit soodsalt ja vaevata osta endatehtud tordile omapärase kaunistuse.

Kui meil ikka on vaja mingit erilist kaunistust, siis täidab Anu mu soovi kiiresti. Ise ma martsipanisööja pole, minu jaoks on ikka tähtsamad kohvi, kook ja saiake.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:23
Otsi:

Ava täpsem otsing