Skanska põhjendab lahkumist Lätist ja Leedust korruptsiooniga

Gea Velthut-Sokka 25. mai 2004, 00:00

New Yorgi Rootsi kaubanduskojas reedel toimunud esinemises ütles Skanska tegevjuht Stuart Graham, et ?need riigid ei suutnud käituda vastavalt meie eetikakoodeksile? ning et ?meil ei olnud aega, et hakata riike ümber tegema?, kirjutas eilne Dagens Industry.

Kui algselt teatas Skanska, et lahkus Lätist ja Leedust, sest soovis keskenduda põhiturgudele, siis nüüd tunnistas Graham, et ettevõte ei löönud neis riikides läbi korrumpeerunud ehitusturu tõttu.

Eestis Grahami sõnul taolisi probleeme ei ole. Samas ei toonud ta Läti ja Leedu probleemide kohta konkreetseid näiteid.

Skanska AB pressijuht Peter Gimbe täpsustas Äripäevale, et Lätis-Leedus on raske äri teha. ?Me tahame asju ajada reegleid järgides ja seaduslikult, kuid nii oli meil raske konkurentsis püsida,? lisas ta.

Gimbe ütles, et kuigi korruptsioon on probleemiks ka Eestis, kavatseb ettevõte siin edasi tegutseda. Jätkamise kasuks mõjutas mõjutas tugev turupositsioon ja hea tulusus.

?Tõepoolest, Lätis-Leedus meil sellist positsiooni saavutada ei õnnestunud,? tunnistas Gimbe.

?Tahaks uskuda, et Eestis on olukord parem,? kommenteeris korruptsioonisüüdistusi Skanska AB Eesti tütarfirma Skanska EMV juhatuse esimees Jaanus Otsa. Tema andmetel ei lahkunud aga Skanska Lätist-Leedust igaveseks.

Lätis kinnisvaraarendusega tegeleva Arco Vara Grupi investeeringute juht Veljo Kuusk ei usu, et Skanska lahkus Läti ja Leedu turult korruptsiooniprobleemide tõttu.

?Kus saabki ehituses korruptsioon olla? Üks võimalus on riigihanked, kus on võitjaks hinnas parim pakkuja. Ja eratellijad on ikka huvitatud parimast hinna-kvaliteedi suhtest,? arutles Kuusk. ?Pigem oli siiski tegu Skanska strateegiaga.?

Kuuse hinnangul ei ole Läti ja Leedu ehitusturg enam korrumpeerunud kui Eesti. ?Mina arvan, et Skanska jaoks jäi see turg lihtsalt väikeseks. Nad olid turul ja said seal hästi hakkama,? ütles Kuusk.

Eelmise aasta suvel müüs Skanska oma tütarettevõtted ja kinnisvara Lätis ja Leedus. 2003. aasta kevadel lõpetas ettevõte tegevuse ka Ungaris. Parim turg Skanska jaoks on praegu T?ehhi, kus Skanska on suurim ehitusfirma ning mis annab ca 10% käibest. Suurimad probleemid on aga USA turul. Kontsern ei ole kiirustanud Iraagi ülesehitusele ja on jäänud kõrvale ka Kreeka olümpiamängude ehitustöödest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing