Pühapäev 11. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Tanklaketid tõstsid Eestis järsult kütuse hinda

Kristiina Randmaa 03. juuni 2004, 00:00

Pärast eilset hinnatõusu tõusis Nestes bensiiniliitri 95E hind 11.15 kroonilt 11.45-le, Statoilis 11.45 kroonilt 11.75-le. Arvestades, et mais oli kliendikaardi soodustus Nestes 50 senti ja Statoilis 55 senti liitri kohta, on reaalne hinnatõus tarbijale kaugelt suurem kui 30 senti liitrilt.

Eesti Statoili turundusjuht Hede Kerstin Luik ütles, et nad pakkusid mais tavapärasest suuremat kliendisoodustust, et kliendid ei oleks ebaõiglases olukorras. Mais tõusid kütuseaktsiisid ja samuti on kütuse maailmaturuhinnad olnud uskumatult kõrged.

?Jah, eks ta keeruline ole,? tunnistas Luik ja lisas, et tegelikult oleksid nad hindu pidanud tõstma juba kaks nädalat tagasi, kuid kohalik konkurents ei lubanud. Kaks nädalat tagasi kergitas Statoil üheks päevaks tanklates hindu, kuid oli sunnitud need tagasi endisele tasmele langetama, kuna teised ketid ei tulnud kaasa.

Luik ei soovinud öelda, millal Statoil taas sarnase kliendikaardi soodustusega välja tuleb. Kliendikaardi praegused soodustused on personaalsed ja sõltuvad ostusummast.

?Ma ei seoks neid kahte asja,? kommenteeris Neste Eesti peadirektor Indrek Kaju üleeile õhtust bensiinihinna tõstmist ja samaaegset kliendikaardi erisoodustuse kadumist.

Ka Kaju lausus, et kliendikaardi soodustusega soovisid nad tarbija jaoks pehmendada viimaste kuude hinnatõusu ja mais toimunud aktsiisimäära tõusu.

?Kui võrrelda eelmise aasta maikuuga, mil bensiiniliitri sai osta 8,50 krooniga ja aasta hiljem maksab see 11,15 krooni, on tõus on 30%,? ütles Kaju. ?See ei jäta mõjutamata tarbimist. Aga meie teenime käibe, mitte kõrge hinna pealt.? Eile tõstis Neste veelgi hinda ? 95E 11,15 kroonilt 11,45 kroonile.

Kaju sõnul on nad sellest hoolimata mais uusi kliente saanud, sest kliendikaardi omanikele anti bensiiniliitri pealt 50 senti soodustust. ?See on end ära tasunud,? hindas ta, lisades, et üldreeglina kliendikaardiga Neste soodustust ei anna, välja arvatud suurettevõtetele.

Pärast Neste ja Statoili hinnatõstmist kergitas eile lõunal bensiinihinda ka Hydro Texaco.

Hydro Texaco Uno-X jaamades maksab bensiiniliiter nüüd 30 senti rohkem kui varem, 95 Euro maksab nüüd 11.45 krooni, 98 Euro 12.20. Diislikütuse hind jäi samaks.

Eesti tanklaketid, v.a Eesti Statoil, müüsid veel mai lõpus väiksema aktsiisiga Eestisse toodud bensiini, selgus reedel tarbijakaitseameti tehtud kontrollreidist.

Bensiini tankurist väljastamise täpsust kontrollinud reidil selgus, et nii Neste, Lukoili, Hydro Texaco kui ka Alexela Trade?i tanklates Tallinnas oli müügil aprillis Eestisse imporditud kütus.

See ei tähenda seda, et kõik need tanklaketid ostsid tingimata odavamat bensiini, vaid seda, et bensiin on Eestisse toodud enne aktsiisitõusu, selgitas tarbijakaitseameti turujärelevalve osakonna peainspektor Andres Kadaja. Kellel endal terminali pole, ostsid seda hulgimüüja käest, lisas ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:30
Otsi:

Ava täpsem otsing