Esmaspäev 23. jaanuar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Peoõhtu vahutav selgroog

Ahto Vahter 18. juuni 2004, 00:00

Dunkri Kaubanduse ASi nõukogu esimehe Arvo Kase sõnul võib siinses kaubanduses müüdavaid mullijooke jagada hinna järgi tõusvas järjekorras peamiselt nelja rühma.

Esiteks marjaveini baasil valmistatud vahuveinid ehk marjaveinist kääritatud joogile on lisatud süsihappegaasi. Teiseks joogid, mis on valmistatud samal moel, kuid viinamarjaveini baasil. Järgmisena võib eristada traditsioonilisel ?ampanjameetodil valmistatud jooke, mis toodetud väljaspool Champagne?i maakonda, mistõttu ei või kanda ?ampanja nimetust. Ja kõige viimasena Champagne?i maakonnas valmistatud joogid, ehtsad ?ampanjad. Head, aga kallid.

Õnneks on tänapäeval saadaval äärmiselt suur valik täiesti talutaval tasemel mullijooke, mis on valmistatud hoopis mujal kui Põhja-Prantsusmaal. Vahuveinide tootmine on levinud nii Saksamaal, Itaalias, Hispaanias, USAs, Austraalias kui ka mujal. Samuti toodavad vahuveine edasi ka mitmed endise NSV Liidu kunagised vabariigid.

Veiniekspert August Alop leiab, et tegelikult ei pea nii väga Champagne?i maakonnas kinni olema, sest väga häid vahuveine tehakse näiteks ka Hispaanias, Californias ja Austraalias. ?Kui aga keegi tahab nüüd kindlasti seda kõige ehtsamat elamust, siis kuskil mujal nii tugeva maitsega ja happelist jooki ei tehta,? seletab ta.

Champagne?i maakond asub üsna põhjas, Pariisist kirde pool. Jahe kliima teeb viinamarjad koristamise ajaks küllaltki happeliseks. See on ka erilise maitse üks põhjuseid.

?Kellele aga happeline ehk õige ?ampanja eriti ei meeldi, sellel soovitan tõepoolest valida midagi muud,? lisab Alop. ?Näiteks ?ampanjameetodil valmistatud cava (Hispaania vaste ?ampanjale) on väga maitsev. See on kergem ja vähem happeline.?

?Inimesel, kes tahab päris ?ampanjat osta, peab raha olema, sest seda alla 500 krooni eriti müügil pole,? nendib Alop. ?Aga hinna ja kvaliteedi suhtes konkurentsitu on minu arvates kindlasti Hispaania cava, mida võib poest leida isegi alla saja krooni.?

Isiklikest lemmikutest mainib Alop Dom Perignoni, Dom Ruinarti ja Bollingeri. ?Kui nüüd veel soovitada midagi ?ampanjameetodil tehtud vahuveinide hulgast, siis kes tahab juua üsnagi ?ampanjalähedast asja, peaks ostma näiteks Cremant de Loire?i või Cremant d?Alsace?i.?

Veinitundjad nimetavad küsimise peale teiste hulgas alati marke nagu Dom Ruinart, Dom Perignon, Krug, Piper-Heidsieck, Bellecard-Salmon, kuid nendega sajapäist pulmaseltskonda vaevalt keegi terve mõistusega inimene kostitama kipub, kui tal raha just kottidega kuskil kuuris ei vedele.

Suurt populaarsust naudib lahe taga valgesõstrast tehtud Elysée, mis rikub 1. mail nii mõnegi üliõpilase ülikonna. Ka meil suhtutakse jooki üsnagi suure poolehoiuga. August Alop leiab, et Elysée on suhteliselt hea vahuvein, kuigi ei pea end marjaveinide alal asjatundjaks.

Kokk Sven Azojan teab suurematele üritustele soovitada järgmisi vahuveine, mille hind rahakotti lõhki ei rebesta ja asja kenasti ära ajavad.

?Pierlant Blanc de Balancs Demi Sec on hea ja soliidne vastuvõttudeks sobilik vahuvein. Selle orienteeruv keskmine müügihind on 85 krooni,? räägib Azojan. ?Kohe tuleb meelde veel ka Ungari Törley Charmant oma tuntud headuses. Keskmise, kuid mitte kaua püsiva mulliga vahuvein. Selle müügihind on olenevalt ostukohast 55?60 krooni.?

Lõpetuseks mainib Azojan Sovetskoje eri marke. ?Valida vastavalt maitsele, kas siis magusam või kuivem. Kiiresti kaduva mulliga, millegipärast ikka veel üks eelistatumaid vahuveine meie pidudel. Keskmine müügihind on ligikaudu 40?45 krooni.?

Eesti kaubandusvõrgust võib leida imeväärsel hulgal kõikvõimalikke vahuveine, mis kõik algavad kirjaga Sovetskoje. Valmistajamaadeks Poola, Belgia, Leedu, Läti, Hispaania, Bulgaaria, Saksamaa, Eesti, Itaalia, Valgevene, Ungari, Ukraina ja võib vabalt olla, et mõned veel.

Nad kõik on üsnagi odavad ja rahva hulgas populaarsed ka nostalgilistel põhjustel.

?Sovetskoje puhul ostetakse põhjaks tavaliselt just neid kõige odavamaid veine, et ka lõpptoodet saaks võimalikult odavalt müüa. Just see paneb oma pitseri: vahuveini kvaliteet võib olla äärmiselt nõrk. Tean oma kogemustest,? hoiatab August Alop. Hoolimata kõikuvast kvaliteedist ei saa Sovetskoje ?ampanskoje vähemalt siinmail oma populaarsusest mingit moodi lahti.

Tallinnas Pärnu maanteel oma abielu vormistavad õnnelikud paarikesed avavad maja ees endiselt peamiselt pudeleid, mis algavad kirjaga Sovetskoje. Ja sunnivad vahel ka mööduvaid rahumeelseid kodanikke seda tarbima.

  • Margus Meriküla, baarimees: Pidulikkus ehk n-ö teater serveerimisel ja joomisel on pool naudingust, mida vahuveinidel pakkuda. Soovitada võib mõningaid tarbimisnõkse, millest kinni pidamine pole ehk eluliselt oluline, kuid lisab kindlasti omamoodi pidulikku meeleolu.

?ampanjat või vahuveini peaks serveerima jahedalt, soovituslik temperatuur +7. Sobiv oleks jahutada pudel jäänõus või veega täidetud jahutis, mitte sügavkülmas.

On olemas kõikvõimaliku kujuga ?ampanjapokaale, kuid tähtis on nende juures just kõrge jalg. Pokaali tuleb hoida jalast, et käesoojus joogile üle ei kanduks ? sellega võib kaasneda ka maitsemuutus.

Kõige enam sobivad pikad, ülevalt kitsenevad ja säravalt pidulikud klaasid, kus tuleb kõige paremini esile tõusvate mullide sädelev paraad. Loomulikult peaksid klaasid olema äärmiselt puhtad ja korralikult poleeritud. Sõrmejälgedega plätserdatud klaas külalistes rõõmsaid emotsioone enamasti ei tekita. Samuti võivad räpased klaasid mõjuda ka joogi maitsele.

Vahuveini tuleks pokaali valada ühtlase tasase joana (pudeli kaelaga pokaali puudutamata), et ei tekiks liigset vahtu. Võta endale aega ja tegutse rahulikult. Klaas tuleks täita peaaegu ääreni. Et järgmisel valamisel kedagi mitte täis tilgutada, oleks mõistlik läheduses hoida kuiva puhast rätikut, mis valamise ajal pudelile ümber keerata ja millega pudeli kaela kuivatada.

Kui tahad nalja saada, siis võid muidugi usaldada pudelite avamise näiteks mõne noorema sugulase hoolde, kes seda eales enne pole teinud, kuid üldiselt peaks see isik siiski teadma, mida teeb. Vahuveini täispritsitud peigmees ja eriti veel pruut ei kipu enamasti naljast aru saama, kuna neil närvid niigi pingul.

�rip�ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:43
Otsi:

Ava täpsem otsing