Coca-Cola ja Intel maksavad tütarettevõtete abil vähem makse

ÄP 22. juuni 2004, 00:00

Sajast USA suurimast ettevõttest on Kaimani saartel registreeritud tütarettevõtteid 24-l, selgus USA kongressi raamatupidamistoimkonna avalikustatud uuringust. Peale Coca-Cola ja Inteli kuuluvad maksude optimeerijate hulka Altria (endine Philip Morris), Oracle, Procter & Gamble. Kokku on sada suurimat ettevõtet maksuparadiisides registreerinud 464 tütarettevõtet.

Peaaegu poole 2001. aasta tuludest teenisid USA ettevõtted offshore-firmadelt, kuid nende tütarettevõtetele kuulub ainult 12,6 protsenti välismaal asuvatest tehastest ja 9 protsenti töötajatest.

Näiteks maailma suurim karastusjookide tootja Coca-Cola säästis 500 miljonit dollarit USA maksude arvel tänu sellele, et teenis 63 protsenti tulust välismaistele tütarettevõtetele. Kompanii raamatupidamisega hästi kursis oleva inimese sõnul olevat maksusääst koguni miljard dollarit.

Maailma suurim mikrokiipide tootja Intel säästis aastatel 2001 kuni 2003 maksuvabade tütarettevõte kaudu 792,6 miljonit dollarit.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:33
Otsi:

Ava täpsem otsing