Kunstnike dialoog piltides

Tiina Kolk 23. juuli 2004, 00:00

Taas on ülikooli kunstimuuseumi kaunis näitusesaalis huvitav väljapanek. Kunstikogujad Mart Lepp ja Rene Kuulmann pakuvad Endel Kõksi (1912?1983) ja Lepo Mikko (1911?1978) loomingust just seda osa, mis kattub ainevaldkonniti. Koostajate soov oli, nagu märgib näituse kataloogis Mart Lepp, ?kõrvutada nende maalitud Tartu vaateid, elegantseid aktimaale, rafineeritud koloriidiga natüürmorte, asetada lähestikku teosed, mis astuks omavahel vestlusesse. Selles dialoogis kõnelevad muidugi kunst ja aeg.?

Kõksi ja Mikko kunstis on palju ühiseid jooni, kuigi pärast sõda jäid nad teine teisele poole raudset eesriiet. Mõlemad maalijad on lõpetanud Tartu Kõrgema Kunstikooli ?Pallas?. Lepo Mikko 1939. aastal Nikolai Triigi ja Endel Kõks 1940. aastal Ado Vabbe õpilasena. Nad on viljelnud kõiki maali?anre ning huvitunud värvi- ja vormiprobleemidest.

Käesoleval näitusel on suurepärane võimalus jälgida, kuidas mõlema meistri pintslid on jäädvustanud samasuguseid motiive. Lõpuks tekkis mul pilte vaadates hasart, kas ma arvan ühe või teise teose autori ära. Kummalgi on oma käekiri, aga neil on ka sarnaseid jooni.

See on tore, et ka meie paremate erakunstikogude omanikud toovad oma kollektsioone avalikkuse ette. Huvitav, kelle töödest panevad nad kokku järgmise näituse?

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:26
Otsi:

Ava täpsem otsing