Läti leivameister ei tee euronõuetest suurt numbrit

Kristina Traks 06. oktoober 2004, 00:00

Kui Eestis naljalt käsi pesemata ühtegi toiduainetööstusesse ei lasta, siis ühes keskmise suurusega Läti leivavabrikus ei tehta sellest probleemi. Tehas on oma natuke värvist kooruvate seinte ja veel mitte libedaks küüritud põrandatega väga kodune. Tavalisel puupliidil on soojas suhkrulahus ning leivataigen kerkib lahtistes puukastides koridoride seinte ääres põrandal.

?Euronõuetega pole probleemi, eks Euroopas tehakse ka ju erilisi asju,? ütleb Riia lähedal asuva pagaritööstuse Laci omanik Normunds Skaugis. Siiski ei luba ta pildistada kulunud välimusega pliiti, millel ämbrites suhkrulahust soojendab. ?Varsti ehitame selle pliidi ringi,? sõnab ta vabandades.

Tähelepanuväärne on, et ühes keskmise suurusega leivavabrikus ei kasutata praktiliselt mingeid masinaid, kogu töö tehakse käsitsi. Leivatehase südameks on ruum, kus asuvad leivaahjud. Peategelasteks selles ruumis on kaks noormeest, kellest ühe töö näib enam kui veider. Nimelt vormib üks noormeestest taignast leivapätsi valmis, lükkab selle labidaga ahju. Minuti pärast aga õngitseb teine mees sama pätsi ahjust labidale, pöördub labidaga 180 kraadi ning upitab pätsi teise ahju. Töö oleks lihtne, kui labidal poleks taga kolme meetri pikkust vart. Säärase töövahendi käsitsemine kitsas ruumis ja hinnalist leivapätsi tasakaalus hoides nõuab tõelist keskendumist ja tasakaalutunnetust. Päeva jooksul valmib Laci leivatehases nii neli tonni leiba.

Näiteid käsitööst leiab veelgi. Paar ruumi eemal istub laua taga vanem naisterahvas, ees kausid puhastatud küüslauguküünte ja röstitud leiva tükkidega. Tema töö sisuks on leibu küüslauguga hõõruda. Nii valmivad küüslauguleivad.

Normunds Skaugis ei nõustu ütlema, kui suur oli tema tehase kasum. Purskkaevuga aed ettevõtte ees ning hoone sarnasus uusrikka elamuga lubavad siiski oletada, et kasum leivavalmistamiselt on soliidne.

Palka maksab Skaugis oma töötajatele keskmiselt 150 latti ehk ca 3500 krooni kuus. ?Töötajaid leida on raske, hea kui kümnest proovijast üks tööle jääb,? kurdab ta. ?Kõik, kes tahavad ja oskavad tööd teha, on juba Läände tööle läinud.?

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing