Reede 2. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Leis pani Maakera pöörlema

Väinu Rozental 08. november 2004, 00:00

Ösel Foodsi kolmele endisele omanikule kuuluv Nordic Foods alustas suppide tootmisega kaks nädalat tagasi, esimesed partiid jõuavad suuremates ketipoodides müüki ilmselt täna. ?Novembris toodame vaid purgisuppe ja detsembris alustame plastkarpides valmispraadide, pajaroogade ja kastmete tootmisega,? täpsustas Kuldar Leis.

Leisi sõnul on valmissuppide turul kaks tõsist konkurenti ? AS Salvest ja AS Põltsamaa Felix ?, samuti on Eesti turule ilmunud odavad Lätis valmistatud purgisupid. Leisi kinnitusel surub Nordic Foods rohkem püreesuppidele. ?Valmispraadide turul aga konkurents sisuliselt puudub,? ütles ta. ?Meie põhieesmärk on tekitada inimestes harjumust tarbida valmistoite, nagu see on trendikas Lääne-Euroopas ja Skandinaavias.?

Nordic Foodsi kogumaksumus on 37 miljonit krooni, millest seadmetele kulus 22 miljonit ning ASi Põlva Piim endise lao- ja spordihoone rekonstrueerimiseks 8 miljonit krooni. Kaks kolmandikku investeeringust moodustab pangalaen ja kolmandiku omafinantseering.

Leisi sõnul käivitasid nad tehase ülikiiresti, kuue kuuga. ?Kõige suurem hirm oli seadmete tootjate pärast, et kas nad suudavad tarnida seadmed sügiseks,? rääkis Leis. ?Sügis on parim turuletuleku aeg, sest värske tooraine valik on suur.?

Nordic Foods soovib järgmisel aastal toota 2000 tonni valmistoite ja saavutada 60 miljoni kroonise käibe. Firmas töötab 45 inimest.

Salvesti nõukogu esimehe ja omaniku Veljo Ipitsa sõnul on Nordic Foods võtnud tootmiskataloogi eelkõige Salvesti müüdavamad supid, näiteks bor?, seljanka ja hernesupp, ning lisanud justkui värviks juurde paar uut eksootilisemat suppi. ?Salvest on üle kümne aasta näinud vaeva, et tekitada purgisuppide turg ja nüüd tullakse seda meie käest ära võtma,? kurtis Ipits. ?Tekib sama olukord, nagu on heleda premiumõlle turul Saku Õlletehase ja A. Le Coqi vahel.? Ipitsa hinnangul on supituru maht Eestis 50?70 miljonit krooni. ?Salvesti käes on turust üle kahe kolmandiku,? lisas Ipits.

Ipits oli kaunis skeptiline ka Nordic Foodsi valmispraadide suhtes.

Oktoobri algul viie valmistoiduroaga turule tulnud Valgamaa Lihatööstuse juhataja Elmut Paavel ütles, et tema Nordic Foodsis otsest konkurenti ei näe. ?Meie toode pole nende omaga analoogne,? põhjendas Paavel.

Pooled ASi Nordic Foods tootmistöölistest on üle 45aastased naised, kelle töötasu maksab osaliselt kinni Põlvamaa tööhõiveamet.

?Toetame ettevõtet aasta otsa, et tööandja võtaks riskigruppi kuuluvaid inimesi tööle,? rääkis Põlvamaa tööhõiveameti direktor Riina Raudsepp.

Põlvamaa tööhõiveamet maksab Nordic Foodsi 18 tootmistöölisele pool aastat miinimumpalka 2480 krooni ja järgmised kuus kuud poole miinimumpalgast. Ülejäänu Nordic Foodsi tootmistöötajate keskmisest 5000?6000 krooni suurusest palgast maksab ettevõte. Nordic Foodsis tegeleb otseselt tootmisega 30 inimest. Raudsepa sõnul oli Põlvamaa tööhõiveamet üks paljudest projekti esitajatest, kes taotlesid Euroopa Liidu sotsiaalfondist raha üle 45aastaste inimeste tööturule integreerimiseks. Raudsepa andmeil eraldati Põlvamaa tööhõiveametile selleks veidi üle 2,4 miljoni krooni, millest Euroopa Liidu sotsiaalfondi raha moodustas 1,9 miljonit krooni ja ülejäänu on Eesti riigi poolne abi.

Nordic Foodsi juhatuse esimees Kuldar Leis ütles, et neil vedas, et selline toetusprojekt sai teoks samal ajal, kui käivitus nende toidutehase projekt.

ASi Nordic Foods omanikeks on Kuldar Leis, Katre Kõvask ja Silver Karu, kes investeerisid ühisettevõtmisse raha, mille nad said Ösel Foodsi aktsiate müügist. Ösel Foods müüdi aasta tagasi Tartu Õlletehasele 160 miljoni krooni eest.

Nordic Foodsi juhatuse esimehele Kuldar Leisile kuulub firmast tema enda sõnul natuke rohkem kui turundusjuhile Katre Kõvaskile ja müügijuhile Silver Karule.

Leisi kinnitusel polnud neil pärast Ösel Foodsi müümist konkreetset ideed, millega edasi tegeleda ja kuhu raha investeerida. ?Tahe oli jätkata toidutööstuses ja seetõttu analüüsisime võimalusi siseneda liha-, pagari- või muudesse harudesse,? rääkis Leis. ?Valmistoiduturg tundus kõige ahvatlevam, sest see turg pole paigas ja sellel turul on võimalik teha kõige suurem hüpe.?

Nordic Foodsi juhtkonnast töötavad Põlvas asuvas tehasehoones Kuldar Leis ja tootmisdirektor, endine Valio Eesti tehnikajuht Lembit Kriskamägi. Leisi hinnangul on omaette väärtuseks töötada kodu lähedal ja väikelinna sõbralikus keskkonnas.

Turundusjuht Katre Kõvask ja müügijuht Silver Karu töötavad Tallinnas Pirita teel asuvas kontoris.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing